Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Znacie producentów opryskiwaczy co robią belki 13,5 metra szerokości?

Znalazłem tylko Krukowiaka. Ktoś inny wyposaża w taką szerokość?

Do siewnika 2,7 m dla ścieżek potrzebuję takiego.

Opublikowano (edytowane)

Tak z ciekawości, jaki jest sens skazywać się pod taką nietypową szerokość belki opryskiwacza? Przecież szerokość  siewnika 2,7 jest niepraktyczna i bardzo niepopularna wśród siewników obecnie produkowanych. Nie łatwiej siać tym poznaniakiem w 4 przejazdach pod 11 metrów? Belka opryskiwacza wystarczy standardowa 12 metrowa z zamkniętymi rozpylaczami skrajnymi, te 20 cm nakładki to nic, ewentualnie przerwy między przejazdami siewnika zwiększysz o 5 cm i  gotowe. Myśl logicznie i przyszłościowo.

Edytowane przez Pigmei
Opublikowano

Chce za jednym przejazdem uprawić i zasiać a do ursusa 914  3-metrowy zestaw może być za duży( poza tym na 15 ha gospodarstwo raczej nie dadzą mi z prow takiego zestawu) , więc myślałem o 2,7 żeby kupić taki siewnik i pod to opryskiwacz. Nawet jakbym wziął 2,5m to przy pięciu przejazdach robi się 12,5 metra gdzie w trzecim czyli środkowym przejeździe były by ścieżki. 

Opublikowano
1 minutę temu, sumek666 napisał:

Jeszcze raz. Chcesz kupić nowy siewnik 2,7 m? 🤔

tak właśnie myślałem żeby taki wziąć. Sporo jest polskich firm co oferują takie szerokości. 

Ale teraz już mi to wszystko wybijacie z głowy i nie wiem co lepsze.

Bartek933     Gleby 3 i 4 klasa (ciągnika takiego jeszcze nie mam, planowałem taki kupić.

Ogólnie plan mam taki: posiadając 15 ha użytków chciałem przesiąść się z c-360 na coś większego czyli myślałem o ciągniku ok 80KM (za swoje) i dobrać pod niego maszyny 2,7metra z prow (rmg) aby siew i uprawę zrobić za jednym przejazdem.

Więc wszystko jest na etapie planowania no ale już czerwiec wiec czas składania biznesplanu i zacząłem szukać maszyn.

Po Waszych wpisach domyślam się że chyba żle myśle z tym wszystkim

Opublikowano

12tka jest znacznie bardziej rozwojowym ciągnikiem i bez problemu poleci z czteroskibowym plugiem obrotowym.

A na prawdę cena serwisowania i paliwa będzie zbliżona na 1 ha pola. 

Opublikowano

Nie ma czegoś takiego, jak park maszynowy w odniesieniu do areału. Każdy dobiera sprzęt pod swoje potrzeby. Zawsze lepiej mieć większy sprzęt, aniżeli za mały.

• Like 2