Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pszenica Ponticus  RAGT  u kuczyńskiej 170 zł 100 kg zaprawiana .

23 godziny temu, jahooo napisał:

2017-02-04-008901-842x1024-370x450.jpg

Tak wygląda system korzeniowy żyta, pszenica korzeni się do głębokości około 1m ale przekrój jest podobny. 80% masy korzeni z tego co pamiętam ma na głębokości do 35 cm a około 50% masy korzeni od 7 do 20 cm. Chodzi o pszenicę ozimą.

Nie mówię że nie sięgać mogą i do 120 cm ale na ziemiach 1i 2  klasy ale nie na glinie jak przysmaży  , że kilofa by nie wbił .

Opublikowano

GLAN jest niereformowalny,mu nic nie pasuje,co do pszenicy 250-300 na metr kwadratowy 

Opublikowano

Stosował ktoś polidap pod pszenicę? Mam ofertę na 1600. netto chyba.

Co do NPK  pod pług czy przed siewem to ja od zawsze czyli od 9 lat  ;) stosuje przed siewnikiem lub przed wyrównaniem  pola pod siew. Czy to po pługu  jak go jeszcze używałem czy to po gruberze lub talerzówce. Ktoś tam dał  zdjęcie systemu korzeniowego żyta. Ale to jest zapewne system dojżałej rośliny. Wg mnie roślina potrzebuje PK  w fazie intensywnego wzrostu. Wtedy gdy system nie jest jeszcze tak rozbudowany.  Ja uprawiam ziemię  na 15 cm. Na najlepszych kawałkach w tym roku była 8 z przodu. A Bohemia na 4b-5-6  klasie blisko tego wyniku. Zaznaczam że u mnie nie ma piachu. 

• Like 1
Opublikowano
6 minut temu, Taurus83 napisał:

Stosował ktoś polidap pod pszenicę? Mam ofertę na 1600. netto chyba.

Kiedyś zawsze się mieszało z solą ale od kilku lat już się w to nie bawię na korzyść ultra/polifoski. Zawsze taniej a cenę masz super 

Opublikowano (edytowane)

Tak 18-46 ze  sprawdzonej firmy. Cena polfoski powala. Ultra też droga. Mają jeszcze białoruskiego PIAST. Po 1300 z tego co pamiętam. Piasta miałem w tamtym roku na wiosnę. Z tego co pamiętam to bardzo dobra rozpuszczalność wg tego co było napisane na opakowaniu.

Edytowane przez Taurus83
Opublikowano
45 minut temu, Taurus83 napisał:

Tak 18-46 ze  sprawdzonej firmy. Cena polfoski powala. Ultra też droga. Mają jeszcze białoruskiego PIAST. Po 1300 z tego co pamiętam. Piasta miałem w tamtym roku na wiosnę. Z tego co pamiętam to bardzo dobra rozpuszczalność wg tego co było napisane na opakowaniu.

O to chodzi w  polityce Polskiej zajechać rolnictwo na wszystkich etapach produkcji , nawozy w górę i opryski tak samo a pszenica na drugi rok po 500 zł - czy po 600  zł może być jak tu sprostać .

• Like 1
Opublikowano

Taurus system korzeniowy na głębokość roślina buduje już jesienią , około 50% masy korzeni jest już w momencie wiosennego krzewienia. Chodzi o to, że jak ma składniki płytko to główna masę korzeni buduje płytko i jak przychodzi wiosenna susza to albo buduje korzenie głębiej co spowalnia wzrost części nadziemnej, albo roślina odrzuca rozkrzewienia.  Jeśli masz zasobne gleby to w części niższej roślina też ma co pobierać i nie ma może wielkiej różnicy kiedy wysiewasz nawóz. Gorzej na glebach uboższych tam na pewno różnica będzie. Poza tym nie na każdym typie gleby występuje tak samo zjawisko suszy na wiosnę.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
38 minut temu, galan99 napisał:

O to chodzi w  polityce Polskiej zajechać rolnictwo na wszystkich etapach produkcji , nawozy w górę i opryski tak samo a pszenica na drugi rok po 500 zł - czy po 600  zł może być jak tu sprostać .

ZA dwa lata bedzie brakowac  2,5 miliona pracownikow w innych sektorach trza zmusić do przekfalifikowania Zydzi myślą perspektywicznie choc na horyzoncie krach gospodarczy niedługo

Edytowane przez AleksanderX
Opublikowano
10 minut temu, AleksanderX napisał:

ZA dwa lata bedzie brakowac  2,5 miliona pracownikow w innych sektorach trza zmusić do przekfalifikowania Zydzi myślą perspektywicznie choc na horyzoncie krach gospodarczy niedługo

Tak dobrze powiadasz tylko trzeba dodać , żydzi przejmują wodociągi w Polsce to  będzie ciekawie się działo .

Opublikowano

Taa oficjalnie mamy komputery roboty automatyzację i 80% ludzi na zasiłek lub inna przyszłość np. depopulacja.

Co na miotłę na jesieni bo Expert co roku i jeszcze cena już nie taka atrakcyjna.

Opublikowano
29 minut temu, AleksanderX napisał:

ZA dwa lata bedzie brakowac  2,5 miliona pracownikow w innych sektorach

Jakich sektorach? Za kilka lat ja widzę w każdym miasteczku 10 marketów i 5 parabanków i nic więcej... 

Opublikowano
2 godziny temu, Taurus83 napisał:

Co do NPK  pod pług czy przed siewem to ja od zawsze czyli od 9 lat  ;) stosuje przed siewnikiem lub przed wyrównaniem  pola pod siew. Czy to po pługu  jak go jeszcze używałem czy to po gruberze lub talerzówce. Ktoś tam dał  zdjęcie systemu korzeniowego żyta. Ale to jest zapewne system dojżałej rośliny. Wg mnie roślina potrzebuje PK  w fazie intensywnego wzrostu. Wtedy gdy system nie jest jeszcze tak rozbudowany.  Ja uprawiam ziemię  na 15 cm. Na najlepszych kawałkach w tym roku była 8 z przodu. A Bohemia na 4b-5-6  klasie blisko tego wyniku. Zaznaczam że u mnie nie ma piachu. 

W tamtym roku miałem pszenicę na działce gdzie potas i fosfor jest na niskim poziomie, magnez bardzo niski. pH 7.0. Nawóz daje zawsze pod pług, Plon 10.5t/ha. Stanowisko po rapsie. W tym roku tak samo działki potas średni, fosfor i magnez bardzo niski i plony od 8 do 8.9t/ha. Klasa 3a/b. Także ni jak ma to się do tego co napisałeś. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
  • Dodaj nową pozycję...
v