Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 godziny temu, ansu napisał:

No to ja przyszalałem z Hondia bo wysiałem 110kg/ha czyli połowa tego co sąmsiedzi, a może nawet 1/3. Zobaczymy w żniwa która lepsza.

Wrzuć fota jak zacznie wschodzić będzie miała 1 liść , jak się rozkrzewi z 110 kg .

Opublikowano

zapytam tu bo tu chociaz jest jakis ruch😀

robicie proby glebowe? Ja co roku ,bo mały areał,ale ostatnio zonk-zawsze fosfor i potas na poziomie wysokim lub bardo wysokim i tak przez około 4 lata,a ostatnie winiki z tego roku z tego samego pola -niski ?!

czy jest mozliwe ze w ciagu jednego sezonu az tak bardzo zanizył sie fosfor i potas???

wczesniej siałem polidap i sól potasową{po około 150-200kg} i bylo ok ,ostatni rok polifoske 8 350kg/ha

Opublikowano
5 godzin temu, warchest napisał:

nie bawimy sie w takie rzeczy ze liczy sie mtn , tylko sile kielkowania zrobilem i juz , ona byla 1 rok po centrali a z centrali zalecali w tamtym roku siac 200 kg ha i bylo super bo 8 ton z ha oddała (wazone ) to i tak malo wysiane , u nas na wsi ludzie sieja nawet po 300 kg ha , u nas zawsze powyzej 200 kg ha i zawsze jest dobrze znamy swoje pola i wiemy na ktorym trzeba wiecej wysiac na ktorym mniej , a ty @Agrest jaka pszenice siales i ile kg na ha ? 

O kurde to u mnie 130kg zrobiło 8.9t/ha (ważone), 2lata temu zasiałem ,,200kg" i miałem kupe pośladu i może z 5.5t/ha.

Opublikowano
5 godzin temu, ansu napisał:

No to ja przyszalałem z Hondia bo wysiałem 110kg/ha czyli połowa tego co sąmsiedzi, a może nawet 1/3. Zobaczymy w żniwa która lepsza.

u nas w tamtym roku zasiana byla te 200 kg ha i rzadko wygladała te 10 20 kg na ha mozna bylo dac wiecej to by lepiej wygladała

Opublikowano

Pewnie że tak, nie ma co szczędzić na siewie, 10 czy 20 kg dołożyć to nie jest duży koszt. A później człowiek żałuje, że mógł posiać gęsiej i by lepiej sypało. Ewentualnie siać w poprzek i wzdłuż pola żeby gęściej było. 

• Haha 4
Opublikowano
35 minut temu, dzikiWschód napisał:

dziś zakończyłem siew pszenicy, zjeżdżając z pola spadł deszcz, całe 6mm ale ziemia przemokla na 5cm czyli ziarno dostało wodę ale pod ta warstwa ziemia jest sucha na pieprz, ciekawe jak pszenica na to zareaguje

Pomyśli sobie, że zrobiłeś ją w ch... Niby jest woda a jej nie ma 😛

• Haha 1
Opublikowano
Przed chwilą, loquito napisał:

Pewnie że tak, nie ma co szczędzić na siewie, 10 czy 20 kg dołożyć to nie jest duży koszt. A później człowiek żałuje, że mógł posiać gęsiej i by lepiej sypało. Ewentualnie siać w poprzek i wzdłuż pola żeby gęściej było. 

to se siej w poprzek jak taki madry w dawnych latach tak siano , u nas to sa doswiadczenia z wielu lat i wtedy wiemy jak na jakim polu siac ile kg ha itd , siejcie se i po 50 kg ha i pozniej napierdzielajcie non stop co chwila odzywki i na rozkrzewienie bo za rzadko itd , obszarowcy u nas tez tak sieja jak my czyli ok 200 kg ha i na plony nie narzekaja 

Opublikowano (edytowane)

Jakie to doświadczenie skoro zakładając normę wysiewu z góry w kg/ha siejesz co roku w innej obsadzie? Nigdy nie było stosowane u nas dokrzewianie. Masz w tym urządzeniu z którego piszesz posty polskie znaki? 

Edytowane przez loquito
Opublikowano

ale odżywki i pryskane non stop , u nas 1 -2 razy od grzyba tylko sie pryska i na plony nie narzekamy a gospodarstwo sie dobrze rozwija bo powierzchnia sie powieksza wiec niech kazdy u sb robi jak uważa tak by mu to korzystnie i rozwojowo wychodziło gospodarstwo , nowoczesnosc jest dobra ale z pewnym opanowaniem , u nas jzu tacy byli co to przeszli na siewy bezorkowe i jakos po kilku latach sprzedali siewniki do bezorkowej uprawy i wrocili do uprawy orkowej i duzo innych przykładów jest o których pisac nie musze o nowoczesnosci 

Opublikowano
31 minut temu, kamilc017 napisał:

O kurde to u mnie 130kg zrobiło 8.9t/ha (ważone), 2lata temu zasiałem ,,200kg" i miałem kupe pośladu i może z 5.5t/ha.

U mnie jakbym zasiał na gliniastej ziemi z bryłkami 130 kg to też bym mało zebrał , bo dużo ziaren na wierzchu i nie powschodzi

Opublikowano
1 minutę temu, Ursus932 napisał:

U mnie jakbym zasiał na gliniastej ziemi z bryłkami 130 kg to też bym mało zebrał , bo dużo ziaren na wierzchu i nie powschodzi

U nas gliny nie ma, ale w jakich obsadach na takiej ziemi trzeba siać? Pewnie ciężka w doprawieniu taka ziemia jest. 

Opublikowano

No problem jest w takim roku suchym jak ten bo nie idzie rozbić tych grud

3 minuty temu, loquito napisał:

U nas gliny nie ma, ale w jakich obsadach na takiej ziemi trzeba siać? Pewnie ciężka w doprawieniu taka ziemia jest. 

Na takiej ziemi jakieś 20% daje większą obsade

Opublikowano

nie wszyscy mają wydajny sprzęt żeby nie martwić się grudami gliny. Sam mam 4ha pola gdzie jest glina i zawsze wysiewam po ok 220kg pszenicy i na plony nie narzekam ale mając C 360 pługi u3 i agregat 2m bometu z podwojnym walkiem to nie jestem w stanie rozbić niektórych brył wielkości głowy, w tym roku najechanie kolem na grude czasem nie pomagało żeby rozbić zaschnieta gline

Opublikowano
39 minut temu, loquito napisał:

To siewnikiem do uprawy bezorkowej nie posieje w zaorane? 

posieje tylko ze to dużo droższe sprzęty są , liczyli że dzięki tym drogim sprzętom oszczędza na uprawie a wyszło jak wyszło , a kasa zamrożona była w tym sprzęcie to posprzedawali i powrócili do orek 

8 minut temu, dzikiWschód napisał:

nie wszyscy mają wydajny sprzęt żeby nie martwić się grudami gliny. Sam mam 4ha pola gdzie jest glina i zawsze wysiewam po ok 220kg pszenicy i na plony nie narzekam ale mając C 360 pługi u3 i agregat 2m bometu z podwojnym walkiem to nie jestem w stanie rozbić niektórych brył wielkości głowy, w tym roku najechanie kolem na grude czasem nie pomagało żeby rozbić zaschnieta gline

u nas sprzęt jest duży w miare , więc jest czym doprawiać i ciężkie ziemie ale pracy sporo więcej trzeba w to włożyć

Opublikowano

wczoraj rozmawiałem z sąsiadem i tłumaczył mi ze lepiej dać polifoske na wiosnę niż teraz przed siewnie bo jak będzie mokra zima to składniki się wypłuczą i roślina nie zdąży ich pobrać a jak dam na wiosnę  jak ruszy okres wegetacji to sobie wszystko pobierze i lepiej wtedy działa... co o tym sadzicie bo pierwszy raz słyszałem taka metodę  

• Like 1
  • Haha 2
Opublikowano

Bez przesady że po panów w białych kitlach 😏niech robi jak uważa nikt mu nie broni tak siać, A samemu posiać przedsiewnie i koniec tematu 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
  • Dodaj nową pozycję...
v