Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, derek2223 napisał:

Chyba tak.

Jakie odmiany pszenicy polecacie na słabsze stanowiska ( o nieuregulowanym pH) ? Arkadia i coś jeszcze?

Jantarka i belissa też powinna dać rade

Opublikowano

właśnie z tą susza nie wiadomo kiedy przyjdzie, w zeszłym roku ostroga sypnela mi rekordowo 6.5t gdzie u mnie połowa zbierali bo sucho było już od kwietnia ale juz w czerwcu jakieś opady były i widocznie wystarczyło a w tym roku ostroga dała mi tylko ok 4 t gdzie innym pszenica sypala po 6 i więcej. Jeśli ktoś ma dużo pola to i tak dzieli na odmiany wczesne i późne ale jak ktoś ma 10ha to za duża kombinacja z kilkoma odmianami i zazwyczaj zostają góra 2 odmiany

• Like 1
Opublikowano

Panowie, zgłęboszowałem działki pod pszenicę, potem poszła talerzówka i teraz pytanie czy NPK rzucić pod pług czy pod agregat. Głównie chodzi mi o kwestie głębosza, czy nawóz nie wpadnie zbyt głęboko gdybym go rozsiał przed orką. Stanowisko po rzepaku, rzepak nawoziłem NPK przed orką.

Opublikowano

Pytanie na szybko - odmiana EUFORIA.  Ktoś coś, bo opis rewelacja, najbardziej zimotrwałosć, a kolejny rok z rzędu ma być zima stulecia .

Miała być formacja ale się sprzedała.

Opublikowano

Kto wie jaka będzie zima miało być lato słotne a jest suche zaraz będą pier**lić że zima stulecia może już to robią jaki będzie następny rok ? Kapeluszniki powiedzą pogodę dla Polski .

Opublikowano
3 godziny temu, Jano7711 napisał:

Panowie, zgłęboszowałem działki pod pszenicę, potem poszła talerzówka i teraz pytanie czy NPK rzucić pod pług czy pod agregat. Głównie chodzi mi o kwestie głębosza, czy nawóz nie wpadnie zbyt głęboko gdybym go rozsiał przed orką. Stanowisko po rzepaku, rzepak nawoziłem NPK przed orką.

Ja od 3lat przeszedł że NPK tylko pod pług, czy to rzepak czy inna ozimina. Tak jest najwygodniej bo są ścieżki, jeżdzi się po twardym. Tylko że ja przed talerzowaniem rozsiewam żeby dodatkowo wymieszać. 

Opublikowano

Coś tam może wpadnie ale ile ty masz tych miejsc w które granule mogą wpaść.

@kamilc017  masz zupełną rację. Nawozy na ściernie , gruber lub talerzówka i orka. Nawozy w warstwie 15-30 cm , rośliny korzenią się głębiej by znaleźć składniki, zawsze jest tam wilgoć by roslny mogły skladnki pobierać. Jak dla mnie sypanie NPK po orce nie ma sensu. 

• Like 1
Opublikowano

Rowy po głęboszu? To ziemia nie zasypało śladów po głęboszu i całe pole masz pocięte wzdłuż?

Ulman, tak oczywiście racja, ale niektórzy nie dają pod pług bo według nich nawóz będzie za głęboko i roślina to nie pobierze, dla mnie takie rozumowanie jest dziwne.

Opublikowano
Przed chwilą, loquito napisał:

Rowy po głęboszu? To ziemia nie zasypało śladów po głęboszu i całe pole masz pocięte wzdłuż?

Ulman, tak oczywiście racja, ale niektórzy nie dają pod pług bo według nich nawóz będzie za głęboko i roślina to nie pobierze, dla mnie takie rozumowanie jest dziwne.

Jak bedzie susza to z wierzchniej warstwy też nie pobiorą. 

Powinni wziąć łopatkę  i gdy pszenica jest pokrzewiona wykopać dołeczek i sprawdzić gdzie są korzenie.  No ewentualnie jak się kopac nie chce to pierwsze lepsze opracowanie w necie przeczytać. 

Opublikowano (edytowane)

Mtn  33,6 zk 96%.

Planuję 320 szt/m2 w połowie października

Nie za mało?

Edytowane przez Agrest
Opublikowano

Krzewienie na 1 kl. a na 4 chyba jest różne weżcie to pod uwagę przy tych sporach do tego jak jest uprawiona ziemia bo nie zawsze i nie wszędzie da się uprawić żeby przypominała ogródek  a nawóz tylko pod pług bo gdzie nawóz tam korzenie Korzyści z tego chyba nie trzeba tłumaczyć

Opublikowano

Ja w tym roku daje z ciekawości 500 roślin na metr. Iv klasa, glina. Nie bez powodu ciebie na 2-3 klasie daje 400-450 w idealnych warunkach

ja siałem koło 350-400 plon średni 6 ale chce spróbować gęściej. Może będzie jeszcze lepiej

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, wiesiek63zmc napisał:

Krzewienie na 1 kl. a na 4 chyba jest różne weżcie to pod uwagę przy tych sporach do tego jak jest uprawiona ziemia bo nie zawsze i nie wszędzie da się uprawić żeby przypominała ogródek  a nawóz tylko pod pług bo gdzie nawóz tam korzenie Korzyści z tego chyba nie trzeba tłumaczyć

To jak się krzewi pszenica na 1 kl a jak na 4 kl ? Na 1 kl są parzyste liczby rozkrzewień a na 4kl nieparzyste liczby ? Mi się wydaje że na krzewienie ma wpływ termin siewu, gęstość siewu, głębokość siewu i staranność uprawy oraz siewu.

Edytowane przez loquito
Opublikowano
26 minut temu, loquito napisał:

To jak się krzewi pszenica na 1 kl a jak na 4 kl ? Na 1 kl są parzyste liczby rozkrzewień a na 4kl nieparzyste liczby ? Mi się wydaje że na krzewienie ma wpływ termin siewu, gęstość siewu, głębokość siewu i staranność uprawy oraz siewu.

dobrze mówisz że ci się wydaje 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
  • Dodaj nową pozycję...
v