Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, ravoj napisał:

Jak zwykle ktoś napisze, ktoś się pochwali, komuś gul skacze. 

Agrotechnika cacy, opady dopisały to i plon jest zacny. Gratulować. 

ale obrobić 3 hektary, przygotować, obsiać, wykosić to wyjdzie chyba słabiej. Poza tym zapewne pasza.  Byłem w skupie co akurat ziomuś przywiózł pszenicę z białkiem   8  - czyli otręby, ledwo to sprzedał. 

Komu co ja zazdroszczę? Chyba nie za bardzo ogarneles temat 

Opublikowano
2 godziny temu, zetorlublin7341 napisał:

kolego oczywiście że można a nawet i trzeba, ja daję litr bactimu plus 5l humistsru do tego 25kg mocznika i 1kg dobrego cukru rozpuszczonego w ciepłej wodzie aby bakterie zanim rozłożą celulozę miały co jeść i się szybko namnażać, daje to na 400l wody i na ha , i od razu za opryskiwaczem talerzowa brona idzie. kto nie stosował niech się nie wypowiada, robiłem test dwa razy pszenica z słoma około 50 bel z ha i nie ma śladu dziś po słomie a pruchnice jest piękna a warzywa idą jak głupie..polecam!

Poco tyle przepłacać jak wystarczy 200 gram drożdży zasypać 4 szklanki cukru poczekać do 4 godzin i zalać 20 l wody letniej i odstawić na 5 dni , po tym czasie wlać to do opryskiwacza 600 l i opryskać ściernie zrobić broną talerzową lub innym agregatem rozkład słomy odbywa się szybko i zapobiega chorobom korzeni , kasuje mączniaka .

• Thanks 1
Opublikowano
13 godzin temu, Audi213 napisał:

Artista miałem ale jakoś u mnie się nie popisał, ale o euforii nie słyszałem. Powiesz coś o niej ?

Obu nie mialem ale mam w tym roku wlasnie je siać. Sasiad z artista w 2017 mial 10t  swoja przyczepa wozilem na skup takze bez sciemy i w tym roku znajomy tez mial pow 9t

Co do eufori to nigdy jej nie widzialem ale w badaniach ladnie wychodzi i dlatego chyba spr na kilka ha

Opublikowano
galan99 napisał:

Poco tyle przepłacać jak wystarczy 200 gram drożdży zasypać 4 szklanki cukru poczekać do 4 godzin i zalać 20 l wody letniej i odstawić na 5 dni , po tym czasie wlać to do opryskiwacza 600 l i opryskać ściernie zrobić broną talerzową lub innym agregatem rozkład słomy odbywa się szybko i zapobiega chorobom korzeni , kasuje mączniaka .

ciekawy sposób, robiłeś już tak? te 600l roztworu to na ha trzeba wylać?

Opublikowano (edytowane)

Tak już 2 lata tak robię nawet dziś już rozrobiłem 2 kg drożdży na beczkę 600 l , jutro następne 2 kg do rozrobienia by na wtorek mieć rostwór humus .

Tą beczkę 600 l wylewam na 3 ha 200 l na 1 ha .

Edytowane przez galan99
Opublikowano

Cześć. Którą odmianę polecacie z poniższych? C/1:
Tytanica
Patras
Julius
Wilejka
Activus                                                                   Chce kupić kwalifikat i nie wiem którą zakupić. Myślałem o Tytanice bo niby na słabsze ziemie dobra. Miał ktoś? 4 klasa ziemi, glina ( wapno dawane). Miałem Patrasa to tak średnio, miałem też Ostroge to tu już całkiem fajny plon był. 

Opublikowano

Jakoś mi dziwny sposób się wydaje. Są różne rodzaje drożdży do różnych celów, a tu od tak rozkładają słomę? A co z palącym słońcem i wiatrem po zabiegu? Przecież  grzyb zaraz zdechnie w takich warunkach

Opublikowano
4 minuty temu, zetorr6441 napisał:

Samsung w moich okolicach 4kl to bardzo dobra ziemia w 2017 z arkadi mialem 9.2t wlasnie na 4kl ciezkiej. Julius wtedy na podobnej ziemi dal ok 7.5 a wygladal nawet lepiej

Tak tylko u mnie PH jest tragiczne. Oczywiście wapaniuje ale trzeba też czasu żeby wzrosło. W tamtym roku było 3,8 a  teraz pewnie z 4,2 jest albo 4,3. Mimo tego taka Ostroga dała 6,5 tony a np. Patras 4 tony ( tamten rok) 

Opublikowano
galan99 napisał:

Tak już 2 lata tak robię nawet dziś już rozrobiłem 2 kg drożdży na beczkę 600 l , jutro następne 2 kg do rozrobienia by na wtorek mieć rostwór humus .

Tą beczkę 600 l wylewam na 3 ha 200 l na 1 ha .

czyli 2kg drożdży na 600l wody i do tego ile cukru dajesz?

Opublikowano (edytowane)
14 godzin temu, dzikiWschód napisał:

czyli 2kg drożdży na 600l wody i do tego ile cukru dajesz?

2 kg drożdży 4 szklanki cukru aż się drożdże same rospuszczą  trwa to około 2 godzin i zalać wodą letnią wykonać to w 20 l pojemniku , odczekać około 4 dni aż nabierą mocy namnożą się bakterie opryskać i zaraz wymieszać ziemię agregatem .  Zapomniałem dodać 2 kilo cukru rozpuszczonego dodać do 600 l wody i to wszystko .

Edytowane przez galan99
Opublikowano

@galan99 ja to bym poczekał aż ten twój wywar będzie fermentował i gotował 😀pyszota oranżada😋

Tylko mało cukru😏

Opublikowano (edytowane)

U mnie w tym roku plon pszenicy euforii 11,3 tony z dzialki 4 ha 2 klasa cale pole. Nie moglem dostac nigdzie tej odmiany sam  kolega ma sklep rolniczy i mi ja załatwił . Na moje oko super odmiana. Nawozenie 70 ton obornika na ha 60000 l gnojowicy na ha plus 500 kg polifoski tytan , azot 250 saletrosan i 400 kg saletry odzywka agrolinija s dwa razy po 3 litry .Zasobnosc skladnikow w glebie bardzo wysoka . Parametrow nie znam wszystko skarmiane w gospodarstwie 

Dodam ze opady w maju były az nadto wystarczajace ponad 140 litrow a w czerwcu pod koniec 3 konkretne ulewy

Edytowane przez alfa
  • Confused 1
Opublikowano
3 minuty temu, alfa napisał:

U mnie w tym roku plon pszenicy euforii 11,3 tony z dzialki 4 ha 2 klasa cale pole

No nie pierdziel że tyle z jednego hektara.???

Opublikowano

Został pobity rekord Polski. 30kg N Polifoska tytan, 65 kg N Saletrosan, 136 kg N Saletra= 231 kg N/ha z nawozów sztucznych i do tego 70 t obornika i 60 m3 gnojowicy. A później ograniczają nam stosowanie azotu bo jest wypłukiwany. 

• Thanks 1
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
51 minut temu, Ursus932 napisał:

No nie pierdziel że tyle z jednego hektara.???

Słowo daje . Ale mowie ziemia czarna jak diabli 2 klasa opady były duze ogolnie wszyscy w okolicy maja piekne kukurydze i zboza trawy troche dostaly po tylku ale tez nie bylo zle . No i nawozenie uwazam ze nie male z samego obornika  i gnojowicy ogromne ilosci skladnikow , zawsze jak badam gleby to gościu przyjezdza i dziwi sie ze taka zawartosc w glebie jest . Pszenżyto rotondo wydało w tym roku 9,5 - 10 ton . Wszystko było ważone także plon pewny a nie tam jakis na oko. Z samych natuyralnych nawozow poszlo 530 kg azotu , 330 fosforu i prawie 700 kg potasu wiadomo wszystko nie zostalo w tym roku wykorzystane plus 130 fosforu i potasu z mineralych oraz 220 azotu . Po zbozach zimowych zawsze idzie kukurydza po kukurydzy obornik pod zimowe nawet do 100 t i znow zimowe i tak w kolko .  Dwa razy poszedl modus i to sporo wyleglo ale naszczescie przed samym zbiorem ziarno zdążyło  sie wytworzyc 

Edytowane przez alfa
Opublikowano
Przed chwilą, loquito napisał:

Jeśli to prawda co piszesz to trochę dziwne dla mnie jest to, że stosujesz dodatkowo nawozy przedsiewne pk przy tak bogatym nawożeniu nawozami naturalnymi. 

Niby mam chec sprobowac nie dawac ale ojciec cale zycie mowil nie dasz nie masz . Nawozy pk ida pod orke

Obornika tez by tyle nie szło ale nie mam co z nim robić w przyszłym roku część wymienię na słomę 

Opublikowano

Wydaje mi się że jeśli utrzymalibyście nawożenie naturalne na niezmiennym poziomie, a zrezygnowali z pk przedsiewnie to różnicy by nie było. Drobić tak dwa sezony i na trzeci podać znowu pk dodatkowo w formie nawozu sztucznego. Nie dawać w dwa lata pk ze sztucznego nawozy to przy aktualnych cenach spora oszczędność, a w plonie raczej nie było by różnicy bo nawozy naturalne to ogromna wartość. 

Opublikowano
6 minut temu, loquito napisał:

Jeśli to prawda co piszesz to trochę dziwne dla mnie jest to, że stosujesz dodatkowo nawozy przedsiewne pk przy tak bogatym nawożeniu nawozami naturalnymi. 

Kto bogatemu zabroni😏

12 minut temu, alfa napisał:

Słowo daje . Ale mowie ziemia czarna jak diabli 2 klasa opady były duze ogolnie wszyscy w okolicy maja piekne kukurydze i zboza trawy troche dostaly po tylku ale tez nie bylo zle . No i nawozenie uwazam ze nie male z samego obornika  i gnojowicy ogromne ilosci skladnikow , zawsze jak badam gleby to gościu przyjezdza i dziwi sie ze taka zawartosc w glebie jest . Pszenżyto rotondo wydało w tym roku 9,5 - 10 ton . Wszystko było ważone także plon pewny a nie tam jakis na oko. Z samych natuyralnych nawozow poszlo 530 kg azotu , 330 fosforu i prawie 700 kg potasu wiadomo wszystko nie zostalo w tym roku wykorzystane plus 130 fosforu i potasu z mineralych oraz 220 azotu . Po zbozach zimowych zawsze idzie kukurydza po kukurydzy obornik pod zimowe nawet do 100 t i znow zimowe i tak w kolko .  Dwa razy poszedl modus i to sporo wyleglo ale naszczescie przed samym zbiorem ziarno zdążyło  sie wytworzyc 

To jeśli nie bujasz to ta pszenica prawdziwa euforia będzie 😊 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
  • Dodaj nową pozycję...
v