Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

U mnie dzisiaj posucha, owijalismy z kolegą najpierw u mnie, potem u niego do 23... Wracałem to już widno było 😋 dzisiaj pod wieczór u braciaka 2ha do belowania to też będzie ciekawie. 

Ale stare trawy na ornych dały d*py, aż szkoda nawóz siać 4 ha zeszłorocznej 72bele, 2ha 5-6lat 21 bel 😕 reszta 15 z ha dało średnio

U mnie dzisiaj posucha, owijalismy z kolegą najpierw u mnie, potem u niego do 23... Wracałem to już widno było 😋 dzisiaj pod wieczór u braciaka 2ha do belowania to też będzie ciekawie. 

Ale stare trawy na ornych dały d*py, aż szkoda nawóz siać 4 ha zeszłorocznej 72bele, 2ha 5-6lat 21 bel 😕 reszta 15 z ha dało średnio

Opublikowano

Skoro o belowaniu. Pszenżyto lepiej belować na kiszonkę jak mocniej przesuszone,czy jak ,,cieknie'',przedwczorajsze cięcie ? albo dziś ,albo poniedziałek. W nocy 0,5 mm,ot taki sianownik,teraz +18.

Opublikowano
23 godziny temu, ZELKOW napisał:

pierwsze słysze że suchy rok bogaci, w zeszły suchy musiałem wziąść kredyt na przeżycie tej suszy a w mokrym nie musze więc coś tu sie komuś poebało

To mało cóż ja ci poradzę ,że o tym nie słyszałeś, Może nie w każdym rejonie Polski o tym mówią. Poprzedni rok był dobry nie  mogę narzekać. Deszcze były w maju i czerwcu coś tam w lipcu ale to i tak nie wiele ale zboża plonowały dobrze. Kto co myśli jego sprawa dla mnie może nie być deszczu do końca miesiąca cały maj padało nie można nic było opryskać a jeśli tak to tylko i wyłącznie w sobotę. Oprysk powinien być już wcześniej i to sporo mowa o grzybie w jęczmieniu a tak to dopiero wczoraj i dziś. 

Opublikowano

Kiepsko to może wyglądać w nadchodzącym tygodniu, modele dalej podtrzymują nieciekawe warunki książkowe do rozwoju wysoko opadowych stacjonarnych burz o niewielkim zasięgu, silne wiatry duży grad i ulewy. To ja już wolę bez deszczu ten tydzień

Opublikowano
pedro2 napisał:

Kiepsko to może wyglądać w nadchodzącym tygodniu, modele dalej podtrzymują nieciekawe warunki książkowe do rozwoju wysoko opadowych stacjonarnych burz o niewielkim zasięgu, silne wiatry duży grad i ulewy. To ja już wolę bez deszczu ten tydzień

W czerwcu to norma. Od "wczoraj" zajmujesz się rolnictwem ???

Opublikowano

Już 22, bezchmurnie, bez perspektyw na deszcz. 

Jak dla mnie mogłoby popadać w ciągu tygodnia.

Co do tych powiedzeń o suchym i mokrym roku, to starsi powiadają że suchy rok zawsze da coś zebrać, a mokry potrafi wszystko zniszczyć. I coś w tym jest. 

Opublikowano (edytowane)

@Rolnik1973 , kosił łąkę ten , co jak wykosi to zawsze pada ? Bo ciekaw jestem czy mi siano zmoknie , czy jutro sprzątnę ... No chyba że trza by może dzisiaj po Sumie ...;)

Edytowane przez zetorki12
Opublikowano

Słonko przygrzewa i o deszczu to można pomarzyć a niedzielna praca w gówno się obraca w niedzielę robię tylko to co jest ,,obowiązkowe'' z sianem tak planuje aby nie trzeba było sprzątać☺

• Like 1
Opublikowano
38 minut temu, zetorki12 napisał:

@Rolnik1973 , kosił łąkę ten , co jak wykosi to zawsze pada ? Bo ciekaw jestem czy mi siano zmoknie , czy jutro sprzątnę ... No chyba że trza by może dzisiaj po Sumie ...;)

z początku myślałem że mi sie pytasz bo też mam takiego sąsiada :P ale widzę że już edytowałem

pogoda ładna trzeba jechać przetrząsarką pokosy rozwalić

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jacu
      Witam, jak u Was wygląda z opadami deszczu, bo są miejsca że nie padało już od 2 tyg i nie widać deszczu ,zboża na lekkich ziemiach już schną jak tak dalej będzie to nie będzie po co kombajnem wjeżdzać. Piszcie jak u Was wygląda z opadami ?

EDIT:
      Temat podzieliłem wg lat. Aktualna wersja jest dostępna pod linkiem: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/275804-pogoda-rolnicza-2019/

• Przez Famer21
      Jak ma się zmiana klimatu i przesunięcie wszystkiego do pogody? Nie ma już praktycznie wiosny i jesieni, mamy teraz zime i lato tylko. kolejny rok, grudzień i taka pogoda, kto by pomyślał, że w grudniu bedzie słońce i temp 6-10 stopni na plusie cały czas? Ile było przymrozków? Woj. opolskie 3 dni temp spadła do -2 na klika godz i tylko w nocy. Śniegu już praktycznie nie ma wcale, 2-3 dni w kwietniu na świeta nasypało i koniec.
      Jak to bedzie z zbożami i robactwem, chorobami? Jak chronić te zboża skoro nie ma mrozu, który by zabił wszystkie szkodniki..?
      Myślał ktoś na tym co trzeba bedzie siać jeśli za kilka lat wszystko sie zmieni, że żniwa będą powoli w maju czy początek czerwca już skoro teraz w takiej pogodzie to i tak wszytko rośnie, zamiast zimować to rośnie..
    • Przez Famer21
      Obecna pogoda nie wróży zbyt "spokojnych" żniw..? Dwa dni było 30 stopni, a teraz po 24 maksymalnie i przelotne opady, wszystko stanęło.. Ciekaw jakie plony będą, czy bedzie sie uciekać z pola przed chmurką..
    • Przez JOHNSTYJEK
      Zastanawiam się nad uprawą trawy sudańskiej, chciałbym się dowiedzieć czy są do tego dopłaty, czym to najlepiej zbierać oraz czy wzbudzi to zainteresowanie kupnem innych hodowców ponieważ sami nie prowadzimy hodowli  
  • Dodaj nową pozycję...
v