Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, danielursus3p napisał:

To jakieś 80 km w lini prostej ode mnie. Podobno tak lalo ze nic widac nie bylo. Niestety jestem daleko poza domem i nie wiem jak sytuacja na polach wygląda.

55 minut temu, ZELKOW napisał:

widać na radarach że niezła chmura tam poszła od wchodu nademną formuje się coś deszczowego ciekawe czy lunie

Na polach z tutejszą kukurydzą powstały duże rozlewiska, a woda z tych pól razem z ziemią płynęła przez jezdnię. Jeszcze takiego czegoś nie widziałem. 

Opublikowano (edytowane)

równo 66mm

jak się krowę przeczepia to gdzie nie gdzie szpilka nie chce wejść w ziemię tak twardo głębiej. Ziemia u nas 100mm spokojnie by przyjęła tylko w normalnym odstępie czasowym a nie tak, że w 1h spadnie 50mm

a kolega 3km obok ma już ponad 80mm, chmury nas mijają zawsze, na jedno to dobrze, na drugie nie bardzo 

Edytowane przez XTRO
Opublikowano

dziś 10 l/m2  jakiś strasznie niemrawy dzień nic mi się nie chciało robić 

Opublikowano
1 godzinę temu, ZELKOW napisał:

u mnie spokojnie leje, t3 w rzepaku przełożone na jutro

po co te t3? i co chcesz dać na nie ?

u mnie jest równo 2 tyg po t2 i spokojnie drugie tyle wytrzyma

Opublikowano

Sąsiada wyciągałem obornik po życie rozwozi i pół ha musi zostawić bo woda stoi. 

Jest tutaj ktoś z okolic Siedlec, Mokobody? Tam dzisiaj kilka godzin wg radaru ostro lało 

Opublikowano

Bo Ciebie sam padrè Tadeo strzeże .

Nie zapomnij koperty wysłać .

Za maj 32mm. Miało być dzisiaj 15  a jest 4mm

Opublikowano
pedro2 napisał:

Sąsiada wyciągałem obornik po życie rozwozi i pół ha musi zostawić bo woda stoi. 

Jest tutaj ktoś z okolic Siedlec, Mokobody? Tam dzisiaj kilka godzin wg radaru ostro lało 

Moja lejdi wracała przez tamte strony to pola pozalewane a drogi w rzeki zmienione :/

Opublikowano
pedro2 napisał:

ppp uziu

Opublikowano
30 minut temu, pedro2 napisał:

Do Mokobód mam 6 km, ale w stronę Węgrowa. Zaczeło padać przed 18, potem lało parę minut, a potem znowu padało, chwilę temu przestało. Siedlce trochę zalane.

Opublikowano (edytowane)
47 minut temu, pedro2 napisał:

Pedro ile u Ciebie? Ja deszczomierza nie mam ale dawało od 17 ponad godzinę i kastra okrągła fi 60 cm 90 l przelała sie 😞 Narobiło sporo szkód. Porozrywane drogi i mostki Pozalewane gospodarstwa.Na szczęście bez wichury i dużego gradu. Przez chwilę było uderzenie szkwału i deszcz padal poziomo. BLM 18 km na wschód od Łomży

Edytowane przez jankeson
Opublikowano
11 minut temu, Szymi40 napisał:

A  myślałem @Agrest   że u Ciebie pada.....  a jak widzę  też lipa----------,  u mnie  w maju  chociaż  63mm. 

Słuchaj - w powiecie to leje ale nade mną wszystko się rozchodzi. Dziś takie chmury szły że szok. I deszcz widzieliśmy w zasięgu około 500m, biała ściana. Najlepiej jak powiększy się swój teren na radarze i szybko suwakiem jedzie tworząc animację. Pięknie chmury się rozpływają.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jacu
      Witam, jak u Was wygląda z opadami deszczu, bo są miejsca że nie padało już od 2 tyg i nie widać deszczu ,zboża na lekkich ziemiach już schną jak tak dalej będzie to nie będzie po co kombajnem wjeżdzać. Piszcie jak u Was wygląda z opadami ?

EDIT:
      Temat podzieliłem wg lat. Aktualna wersja jest dostępna pod linkiem: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/275804-pogoda-rolnicza-2019/

• Przez Famer21
      Jak ma się zmiana klimatu i przesunięcie wszystkiego do pogody? Nie ma już praktycznie wiosny i jesieni, mamy teraz zime i lato tylko. kolejny rok, grudzień i taka pogoda, kto by pomyślał, że w grudniu bedzie słońce i temp 6-10 stopni na plusie cały czas? Ile było przymrozków? Woj. opolskie 3 dni temp spadła do -2 na klika godz i tylko w nocy. Śniegu już praktycznie nie ma wcale, 2-3 dni w kwietniu na świeta nasypało i koniec.
      Jak to bedzie z zbożami i robactwem, chorobami? Jak chronić te zboża skoro nie ma mrozu, który by zabił wszystkie szkodniki..?
      Myślał ktoś na tym co trzeba bedzie siać jeśli za kilka lat wszystko sie zmieni, że żniwa będą powoli w maju czy początek czerwca już skoro teraz w takiej pogodzie to i tak wszytko rośnie, zamiast zimować to rośnie..
    • Przez Famer21
      Obecna pogoda nie wróży zbyt "spokojnych" żniw..? Dwa dni było 30 stopni, a teraz po 24 maksymalnie i przelotne opady, wszystko stanęło.. Ciekaw jakie plony będą, czy bedzie sie uciekać z pola przed chmurką..
    • Przez JOHNSTYJEK
      Zastanawiam się nad uprawą trawy sudańskiej, chciałbym się dowiedzieć czy są do tego dopłaty, czym to najlepiej zbierać oraz czy wzbudzi to zainteresowanie kupnem innych hodowców ponieważ sami nie prowadzimy hodowli  
  • Dodaj nową pozycję...
v