Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
36 minut temu, GRZES1545 napisał:

Tak z rana będę, bo znajomy rolnik kapustę będzie miał dla mnie będę kisił👍

Mi się przypomniało . Powiadają , że po 1 listopada kapusty się nie kisi , bo trupem będzie czuć . 😧

48 minut temu, slawek74 napisał:

Do Łukowa ? Odważny jesteś

Czemu odwaga potrzebna ?

Opublikowano
1 godzinę temu, slawek74 napisał:

Miasto zalewa fala czwartkowiczów dziadki w ,,uno'' masa rowerów i pieszych bardzo nie przyjemnie się jeździ staram się unikać wyjazdów do ,,miasta''

Dlatego przed ósmą najlepiej tego dnia załatwić sprawy.

@zetorki12 robię drugą beczkę mała 30 L  dla teściowej bedzie jak coś 🤭 Pierwsza już  ukisła wyszła super, miałem pomocnicę dobrą😉

20191024_184814.jpg

• Like 3
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Rolnik1973 napisał:

No taka kapucha super, a jeszcze ze swego ogrodu pierwyj sort 👍🏻

Kurła ale ciepło, obkosiłem dookoła i podwórko, teraz nie będą sterczeć badyle jak popafa biały puch.

Zamknąłeś bramę ?

@GRZEŚ  to Ty z tłukiem . Niunia chyba nie Twoja ?

Edytowane przez zetorki12
Opublikowano

Kurna już myślałem że w natłoku roboty mogłeś zapomnieć . ;)

Rychu , Tobie też źle działa AF ?

Opublikowano
7 godzin temu, zetorki12 napisał:

Mi się przypomniało . Powiadają , że po 1 listopada kapusty się nie kisi , bo trupem będzie czuć . 😧

Dziwne, my zazwyczaj kisimy w listopadzie akurat fajnie ukisza sie do świąt i jest super na pierogi -czeka mnie to we wtorek

5 godzin temu, GRZES1545 napisał:

robię drugą beczkę mała 30 L 

to słoik chyba??

U nas od wielu lat beka 200l, za babci czasów wszystko było przerobione u nas teraz większość jest rozdana

• Like 1
Opublikowano
51 minut temu, zetorki12 napisał:

Zamknąłeś bramę ?

@GRZEŚ  to Ty z tłukiem . Niunia chyba nie Twoja ?

Jak nie🤔 Myslisz że mogłem coś przeoczyć 😆 Tak wyszło że musiałem tłuc.

@soltys48 tyle nam starcza do wiosny, dzieciaki kapuchy nie za brdzo lubią, a jak zbraknie to mama zawsze 120 kisi😉

Opublikowano

Kapustę   tłuczkiem  ugniatać 🤔  toć to nie  wypada   gołymi  nogami  deptać......                                                                                                                                                                                             Ciepły   listopad   tylko  słoneczka mało-   ale  cóż jesień. 

Opublikowano

Jak mało słońca, toć w takim październiku aż do bólu go było. Suszyło niemiłosiernie. Moje pszenice dopiero zaczęły jakoś się poprawiać jak w listopadzie popadało.

Dziś też piękny ciepły słoneczny dzień 

Opublikowano (edytowane)
Dnia 13.11.2019 o 18:06, pawelol111 napisał:

I tak raz na sezon trzeba wyważanie zrobić

gorzej jak sie nie zmienia wcale i sie wogóle nie wyważa

Dnia 13.11.2019 o 18:08, Wiesi0 napisał:

Po co jak nie ma bicia.Za  przerzucenie opony na alufeldze biorą 30złx4=120 i na wiosnę to samo,więc za jeną zimę można kupić stalówki i samemu zmieniać.

a ja tylko z przodu zmieniam , zawsze to do przodu jestem tylko trzeba sie nauczyć  jezdzić

Dnia 15.11.2019 o 10:14, Bananek napisał:

nadal Ci się należy. szukaj faktur i składaj w gminie.

to to ?http://www.tygodnik-rolniczy.pl/articles/pieniadze-i-prawo/ulga-inwestycyjna-w-podatku-rolnym-co-uznaje-sie-za-modernizacje/

Dnia 13.11.2019 o 22:28, pedro2 napisał:

codziennie trzeba hitlera odpalać

to dobrze że jeszcze odpala , w czeskim  to tylko cyknie cewka , rozrusznik zapiszczy, lampki przygasną i po odpalaniu

Dnia 15.11.2019 o 16:57, zetorki12 napisał:

Po co chorowałeś ?

po kase z L4

13 godzin temu, GRZES1545 napisał:

Ja w czwartek do Lidla smigam Rysiu, wkretarke będę brał 😀

a ja po treszczotki teleskopowe 1/4 i 3/8 musze sie wybrać

Dnia 15.11.2019 o 07:28, Rolnik1973 napisał:

Tyle co bramę otworzyć, przynieść drzewa do pieca i wievzorem zamknąć bramę😁

to u nas dwie są i praktycznie cały czas zamknięte tyle co pojazd wystawić to sie otwiera 

Edytowane przez Gość
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jacu
      Witam, jak u Was wygląda z opadami deszczu, bo są miejsca że nie padało już od 2 tyg i nie widać deszczu ,zboża na lekkich ziemiach już schną jak tak dalej będzie to nie będzie po co kombajnem wjeżdzać. Piszcie jak u Was wygląda z opadami ?

EDIT:
      Temat podzieliłem wg lat. Aktualna wersja jest dostępna pod linkiem: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/275804-pogoda-rolnicza-2019/

• Przez Famer21
      Jak ma się zmiana klimatu i przesunięcie wszystkiego do pogody? Nie ma już praktycznie wiosny i jesieni, mamy teraz zime i lato tylko. kolejny rok, grudzień i taka pogoda, kto by pomyślał, że w grudniu bedzie słońce i temp 6-10 stopni na plusie cały czas? Ile było przymrozków? Woj. opolskie 3 dni temp spadła do -2 na klika godz i tylko w nocy. Śniegu już praktycznie nie ma wcale, 2-3 dni w kwietniu na świeta nasypało i koniec.
      Jak to bedzie z zbożami i robactwem, chorobami? Jak chronić te zboża skoro nie ma mrozu, który by zabił wszystkie szkodniki..?
      Myślał ktoś na tym co trzeba bedzie siać jeśli za kilka lat wszystko sie zmieni, że żniwa będą powoli w maju czy początek czerwca już skoro teraz w takiej pogodzie to i tak wszytko rośnie, zamiast zimować to rośnie..
    • Przez Famer21
      Obecna pogoda nie wróży zbyt "spokojnych" żniw..? Dwa dni było 30 stopni, a teraz po 24 maksymalnie i przelotne opady, wszystko stanęło.. Ciekaw jakie plony będą, czy bedzie sie uciekać z pola przed chmurką..
    • Przez JOHNSTYJEK
      Zastanawiam się nad uprawą trawy sudańskiej, chciałbym się dowiedzieć czy są do tego dopłaty, czym to najlepiej zbierać oraz czy wzbudzi to zainteresowanie kupnem innych hodowców ponieważ sami nie prowadzimy hodowli  
  • Dodaj nową pozycję...
v