Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
7 minut temu, Agrest napisał:

W moim rejonie chyba nikt sadowników poniżej fi160 nie kopie.

A czasem jak po latach pompa wysiądzie to nie jest tak że nowy odwiert, bo pompę tak zamuli że nie wyjdzie?

Urwa już nie wyrabiam z tą korektą sadowników  a ta urwa pisze czasowników 

Czasem uda sie ją wyciągnąć

Opublikowano

Ja tam polecam Ibo, ja i reszta we wsi nie narzeka,najtańsza i najsolidniejsza za tą kasę.

Opublikowano (edytowane)

Ja nie narzekam na IBO, A w razie awarii można kupić silnik lub cześć tłoczną oddzielnie,więc nie trzeba kupować drugiej nowej tylko można poreperować.A chodzi u mnie cały rok+ nawadnianie w lato i jak na razie działa 5lat.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Akurat to że dzielona to każda włoska ma, czy belardi, czy ibo, czy SPO. U nas SPO po 6 latach silnik skapitulował.

2 minuty temu, Wiesi0 napisał:

JA nie narzekam na IBO, A w razie awarii można kupić silnik lub cześć tłoczną oddzielnie,więc nie trzeba kupować drugiej nowej tylko można poreperować.A chodzi u mnie cały rok+ nawadnianie w lato i jak na razie działa 5lat.

Opublikowano (edytowane)

A na jakiej głębokości są pokłady wodne bo to najważniejsze. Teoretycznie rury 45m a tam gdzie pokłady to filtry.

3 minuty temu, Wiesi0 napisał:

Ale i 6 lat czy to zły wynik.

Na włoską pompę która jak jest susza to i całe lato dosuwa to dobry :)

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano (edytowane)

Ja nie rozumiem co to rura osłonowa, u mnie ta niebieska rura co siedzi w niej pompa jest obsypana cała  płukanko. A rury od tłoczenia wody mam PE50.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Rura osłonowa to ta co siedzi w niej pompa, wymagana dla pomp chłodzonych przepływem wody, zapobiega zarywaniu się ścian studni, jeżeli średnica rury jest mniejsza niż średnica wybitej studni to obsypuje się rurę osłonową. Na głębokościach na której występuje woda montuje się tak zwany filtr, nieraz jest to po prostu ponawiercana rura osłonowa owinięta odpowiednią siatką, pozwalającą na przepływ wody i jednoczesne blokowanie przepływu ziarenek piasku mogących uszkodzić pompę głębinową.

Opublikowano

mi do odwiertu 45 m głębokości dali dwa kawałki rury metalowej przywiezionej na pace jakiegoś dostawczego Iveco więc nie wiem ile taki kawałek miał metrów ale koleś twierdził, że to wystarczająco. pompa nie jest duża bo 8 metrów na godz to jak czasem sprawdzam to woda po po paru godzinach spada o nie cały metr. Pompa jest teraz na 10 m a jak była niżej to strasznie zapychała taśmy nawadniające.   

Opublikowano (edytowane)

A odpowiednie filtry przed taśmami masz czy woda prosto ze studni ?? Znam cwaniaków co pożydowali na filtrach a później mówili, że te taśmy to dziadostwo bo się zapycha.

Opublikowano

Jakiś koleś chyba z okolic Kazimierza z tego co pamiętam. Na ilość wody nie narzekam tylko właśnie trochę czytałem i wyszło że mam trochę nie tak jak powinno być. Zastanawiam się czy nie wsadzić w tą metalowa rurę osłonowa fi 160 mm jakiejś plastikowej. Co o tym myślisz?

Opublikowano (edytowane)

Tylko ciekawe co jest teraz tam głęboko, najlepiej jest jak wybijają studnie to oni mają swoje osłonówki stalowe, takie duże i później wpuszczają mniejsze plastikowe np 225 160 do samego dna. Nwm jak to jest przy już wykonanej studni. Tu już trzeba by rozmawiać z jakimś specem od tego.

Opublikowano
19 minut temu, Dawid727 napisał:

Pomorskie powiat czluchowski gmina Przechlewo jak prognozy się sprawdzą to za wrzesień będzie 200 litrów wody na metr. 

Jak prognozy się sprawdzą to u mnie do 25 mm dobije. I tak w każdym miesiącu . W skali roku to pewnie będzie nas różnić ze 400mm

14 stopni, wieje, od południa ma zacząć konkretnie wiać.

Opublikowano

I dzisiaj znowu co jakiś czas ma padać.😀

27 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Lustro wody teraz na 4 m jest.

To bardzo płytko a ile masz kręgów,może jak zetorki pisał oczyścić spód.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jacu
      Witam, jak u Was wygląda z opadami deszczu, bo są miejsca że nie padało już od 2 tyg i nie widać deszczu ,zboża na lekkich ziemiach już schną jak tak dalej będzie to nie będzie po co kombajnem wjeżdzać. Piszcie jak u Was wygląda z opadami ?

EDIT:
      Temat podzieliłem wg lat. Aktualna wersja jest dostępna pod linkiem: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/275804-pogoda-rolnicza-2019/

• Przez Famer21
      Jak ma się zmiana klimatu i przesunięcie wszystkiego do pogody? Nie ma już praktycznie wiosny i jesieni, mamy teraz zime i lato tylko. kolejny rok, grudzień i taka pogoda, kto by pomyślał, że w grudniu bedzie słońce i temp 6-10 stopni na plusie cały czas? Ile było przymrozków? Woj. opolskie 3 dni temp spadła do -2 na klika godz i tylko w nocy. Śniegu już praktycznie nie ma wcale, 2-3 dni w kwietniu na świeta nasypało i koniec.
      Jak to bedzie z zbożami i robactwem, chorobami? Jak chronić te zboża skoro nie ma mrozu, który by zabił wszystkie szkodniki..?
      Myślał ktoś na tym co trzeba bedzie siać jeśli za kilka lat wszystko sie zmieni, że żniwa będą powoli w maju czy początek czerwca już skoro teraz w takiej pogodzie to i tak wszytko rośnie, zamiast zimować to rośnie..
    • Przez Famer21
      Obecna pogoda nie wróży zbyt "spokojnych" żniw..? Dwa dni było 30 stopni, a teraz po 24 maksymalnie i przelotne opady, wszystko stanęło.. Ciekaw jakie plony będą, czy bedzie sie uciekać z pola przed chmurką..
    • Przez JOHNSTYJEK
      Zastanawiam się nad uprawą trawy sudańskiej, chciałbym się dowiedzieć czy są do tego dopłaty, czym to najlepiej zbierać oraz czy wzbudzi to zainteresowanie kupnem innych hodowców ponieważ sami nie prowadzimy hodowli  
  • Dodaj nową pozycję...
v