Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, mariusz4321 napisał:
1 godzinę temu, Tomasz0611 napisał:

Jaką głębokość planujesz, że hydrofor ma dać radę, u nas głębinówka to lustro wody na głębokości 15m, hydroforem nie ma szans zassać.

Znajomy ma coś takiego, że pompę głębinową ma sprzężoną z hydroforem. Gdy następuje spadek ciśnienia w hydroforze to pompa zaczyna pompować do zbiornika membranowego i chwili załącza się pompa hydroforu.

u mie 37 metrów pompa z hydroforu 3- stopniowa spokojnie daje rade , a tu na 15 m .  i nie daje rady ? a zawór zwrotny dany ?   WWL 4 litry opadu 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano (edytowane)

To masz specjalną pompę w hydroforze, my i tak wiedzieliśmy, że będziemy zapuszczać pompę głębinową, bo 25m3/h to chyba żaden hydrofor nie da :) Hydrofor zapuściliśmy tylko dla testów, bo dla zwierzaków chcieliśmy przez niego dawać wodę. Zawór zwrotny oczywiście dany.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
3 minuty temu, XTRO napisał:

u mnie pare kropel tylko spadło. Mam nadzieję że w nocy popada coś  

dawaj ten deszcz do nas :D

polało kilka minut i dało 4mm, ale teraz druga partia od wawy idzie moze co tam trąci i u Ciebie.

Opublikowano
5 minut temu, Tomasz0611 napisał:

To masz specjalną pompę w hydroforze, my i tak wiedzieliśmy, że będziemy zapuszczać pompę głębinową, bo 25m3/h to chyba żaden hydrofor nie da :) Hydrofor zapuściliśmy tylko dla testów, bo dla zwierzaków chcieliśmy przez niego dawać wodę. Zawór zwrotny oczywiście dany.

Ja mam taki zbiornik i taką pompę i stoi to w domu.

Screenshot_20190917-200206.jpg

Screenshot_20190917-200255.jpg

Opublikowano

mialem taki zestaw w latach 80/90. Jezu jak to burczalo, nie szlo wytrzymac i wypieprzylem jak zaczalem gospodarzyc. jest to pozorna oszczednosc przy cenie wody z sieci i pradu jaki zuzyje hydrofor.

Opublikowano
6 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Ja mam taki zbiornik i taką pompę i stoi to w domu.

Screenshot_20190917-200206.jpg

Screenshot_20190917-200255.jpg

Z takich hydroforów to mam zrobiony wał gładki na tylny TUZ. 

PADA PANY PADA!!!!!!!!! 😯😯😯😯😯

Opublikowano

U mnie gwiaździste niebo. Na radarze chmury doszły do Zwolenia.

Opublikowano (edytowane)

Też się właśnie zastanawiam, wykonanie studni głębinowej w celu napełnienia opryskiwacza jest mało opłacalne, metr sześcienny to maks 5zł, w wykonanie studni  to koszt około 4-6tyś, to można sobie kupić 1000m3 wody, nie licząc kosztów energii elektrycznej i zakładając, że nie będzie potrzebna dodatkowa pompa bo to kolejne koszta. Należy pamiętać że takiej wody nie zużyjemy do picia/mycia się bo jest ona silnie zażelaziona. Do oprysków też średnio się nadaje, bo taka woda ma około 6st Celsjusza, trzeba by ją jakoś ogrzewać. Sam mam głębinówkę a do oprysków i tak używam wody ze studni która jest podłączona do większość dachów na budynkach gospodarczych, do tego mauzery na stojaku wystawione na słońce aby woda była odpowiednio ogrzana.

Opublikowano
5 minut temu, Agrest napisał:

U mnie gwiaździste niebo. Na radarze chmury doszły do Zwolenia.

Patrz   w gwiazdy  może  zobaczysz  spadającą   wtedy   szybko  życzenie  ............................  ,,DESZCZ''   i   może  się   spełni.  

Opublikowano (edytowane)

Z tymi opryskami nie dokonca woda o tem pokojowej jest dobra, na skoleniu chemizacyjnym mówili żeby nie robić tak jak ty robisz.Ale nie pamiętam już o co chodziło.Tylko ze było szkolenie o samej wodzie takie dla sadowników i tam na ten temat coś było i ten co szkolił tam był i mówił żeby lepiej prosto ze studni.

Edytowane przez Gość
Opublikowano
3 minuty temu, Szymi40 napisał:

Patrz   w gwiazdy  może  zobaczysz  spadającą   wtedy   szybko  życzenie  ............................  ,,DESZCZ''   i   może  się   spełni.  

Ta, zrzut złotego deszczu z samolotu spadnie

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Wiesi0 napisał:

Z tymi opryskami nie dokonca woda o tem pokojowej jest dobra, na skoleniu chemizacyjnym mówili żeby nie robić tak jak ty robisz.

To lepsza taka 4st ?? Na rozgrzane rośliny latem jak jest 20st w nocy ?? Wg mnie najlepiej jak woda ma temp otoczenia. Zresztą wszędzie gdzie się czyta zalecają wodę od 12 do 20st. A jak mam za ciepłą w mauzerach to zawsze mogę dolać zimnej :)

Słuchaj się tych na szkoleniu chemizacyjnym to daleko zajedziesz, większość robi byle jaki kurs i trzepie z nas kasę bo musimy te szkolenia robić.

Opublikowano (edytowane)

Nie pamiętam już bo się specjalnie pytałem o to,tak samo płyn do naczyń izoluje roślinę od substancji aktywnej a nie ze lepiej przylega bo ludzie tak leją tego ludwika ze lepiej działa.

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)

Ludwika stosują ci co nie stać ich na specjalistyczne środki i adiuwanty, albo stosujemy bieda środki i mamy bieda plony, albo dobre środki i mamy dobre plony. Nie da się mało włożyć do garnka i potem się z tego najeść do syta.

Opublikowano
28 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Też się właśnie zastanawiam, wykonanie studni głębinowej w celu napełnienia opryskiwacza jest mało opłacalne, metr sześcienny to maks 5zł, w wykonanie studni  to koszt około 4-6tyś, to można sobie kupić 1000m3 wody, nie licząc kosztów energii elektrycznej i zakładając, że nie będzie potrzebna dodatkowa pompa bo to kolejne koszta. Należy pamiętać że takiej wody nie zużyjemy do picia/mycia się bo jest ona silnie zażelaziona. Do oprysków też średnio się nadaje, bo taka woda ma około 6st Celsjusza, trzeba by ją jakoś ogrzewać. Sam mam głębinówkę a do oprysków i tak używam wody ze studni która jest podłączona do większość dachów na budynkach gospodarczych, do tego mauzery na stojaku wystawione na słońce aby woda była odpowiednio ogrzana.

Tylko że umnie niema możliwości kupić wody na m3

Muszę mieć swoją wodę.

Opublikowano
Przed chwilą, Tomasz0611 napisał:

Ludwika stosują ci co nie stać ich na specjalistyczne środki i adiuwanty, albo stosujemy bieda środki i mamy bieda plony, albo dobre środki i mamy dobre plony.

no na pewno :D od dobrych środków od razu 8+ plon :D

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, Uziu92 napisał:

no na pewno :D od dobrych środków od razu 8+ plon :D

Ale co da nawet i 200kgN/ha jak nie damy żadnego fungicydu ?? Wszystko musi być zrównoważone. Jak mało nawozimy starczą tańsze środki, przy wysokim nawożeniu trzeba patrzeć na te wyższe półki a nie tą najniższą :)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jacu
      Witam, jak u Was wygląda z opadami deszczu, bo są miejsca że nie padało już od 2 tyg i nie widać deszczu ,zboża na lekkich ziemiach już schną jak tak dalej będzie to nie będzie po co kombajnem wjeżdzać. Piszcie jak u Was wygląda z opadami ?

EDIT:
      Temat podzieliłem wg lat. Aktualna wersja jest dostępna pod linkiem: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/275804-pogoda-rolnicza-2019/

• Przez Famer21
      Jak ma się zmiana klimatu i przesunięcie wszystkiego do pogody? Nie ma już praktycznie wiosny i jesieni, mamy teraz zime i lato tylko. kolejny rok, grudzień i taka pogoda, kto by pomyślał, że w grudniu bedzie słońce i temp 6-10 stopni na plusie cały czas? Ile było przymrozków? Woj. opolskie 3 dni temp spadła do -2 na klika godz i tylko w nocy. Śniegu już praktycznie nie ma wcale, 2-3 dni w kwietniu na świeta nasypało i koniec.
      Jak to bedzie z zbożami i robactwem, chorobami? Jak chronić te zboża skoro nie ma mrozu, który by zabił wszystkie szkodniki..?
      Myślał ktoś na tym co trzeba bedzie siać jeśli za kilka lat wszystko sie zmieni, że żniwa będą powoli w maju czy początek czerwca już skoro teraz w takiej pogodzie to i tak wszytko rośnie, zamiast zimować to rośnie..
    • Przez Famer21
      Obecna pogoda nie wróży zbyt "spokojnych" żniw..? Dwa dni było 30 stopni, a teraz po 24 maksymalnie i przelotne opady, wszystko stanęło.. Ciekaw jakie plony będą, czy bedzie sie uciekać z pola przed chmurką..
    • Przez JOHNSTYJEK
      Zastanawiam się nad uprawą trawy sudańskiej, chciałbym się dowiedzieć czy są do tego dopłaty, czym to najlepiej zbierać oraz czy wzbudzi to zainteresowanie kupnem innych hodowców ponieważ sami nie prowadzimy hodowli  
  • Dodaj nową pozycję...
v