Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Razu sie nie zapchało, a słoma nie cięta sieczkarnią tylko rozwalona karuzelakiem i talerzówką przemieszana.

Problemem to przylepiająca się ziemia i nie ma poślizgu, może wina że mokre zielone zboże co powschodziło i się ziemia kleji .

Opublikowano

Może być ze słoma się słabo rozłożyła,za bardzo rozszerzyłeś pług do kierunku jazdy, niema punktu ciągu,ziemia mokra robi swoje.

Opublikowano (edytowane)

W tym roku po rzepakach i burakach idzie bezorkowo, a po zbożowych stanowiskach będzie trzeba orać niestety, bo słomy opór. Przy orce pod rzepak też mi się pług obklejał jak Rolnikowi, ale  po zeszłorocznych poplonach miałem to samo, człowiek się przyzwyczaja...

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, Wiesi0 napisał:

pług obrotowy to ciężar zaraz uszczelniacze na siłowniku szybciej się zużywają,i wydajność orki mniejsza,taka moda porostu.

Jak to widzisz że wydajność orki mniejsza?

ie rozumiem?

11 godzin temu, Rolnik1973 napisał:

Problemem to przylepiająca się ziemia i nie ma poślizgu, może wina że mokre zielone zboże co powschodziło i się ziemia kleji .

Posmaruj białym mięsem może będzie lepszy poślizg.

raz lekarz mówi do chłopa, jest pan bardzo chory, proszę trzymać lekką dietę, odstawić czerwone mięso, a jeść ewentualnie tylko białe, to chłop poszedł do sklepu i kupił słoniny.

Edytowane przez damianzbr
Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, damianzbr napisał:

Jak to widzisz że wydajność orki mniejsza?

ie rozumiem?

Bo pług obrotowy to ciężar i ciężej idzie i 90km nie pociągasz go sobie takiej 4 po 40cm a zagonowy 4 po 40cm pociągasz.A w orce głupie 10 cm robi taką różnice w czasie.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Myślisz że to aż taka różnica? Te parę kilo wagi przy identycznej skibie?

Nie wydaje mi się.. Ale z zagonowym nie miałem do czynienia więc się nie będę wypowiadał.

Opublikowano (edytowane)

Mi też się tak zdaje.Koku wykoszone,rano rosy nie było i zimno było ale po południu znowu gorąco i zero deszczu.

Edytowane przez Gość
Opublikowano
2 minuty temu, Wiesi0 napisał:

Koku wykoszone,

Jak te "koku" wygląda ?? 🤔

Opublikowano

dawniej orałem mf 255 i 2 skibowym grudziądzem teraz orzę u-1134+ agromasz por 3  ustawiony na 3x45 i jakoś nie mam przekonania żeby go przestawiać na 3x 50 a sąsiad orze u-912 bometem 4 zagonówką i się ze mnie śmieje że za mały pług mam 

Opublikowano
Przed chwilą, zetorki12 napisał:

Jak te "koku" wygląda ?? 🤔

Zetorki to skrót od Kukurydza.

Opublikowano

No pierwsze słyszę . Chyba jedynie Ty tego skrótu używasz .

Opublikowano (edytowane)

Powiem tak.tak jak w zbożach niby nie wyglądały a dały, niby kukurydza mała przez susze ale kolby duże i po skoszeniu wcale tak mało masy nie było bo mam takie murki oporowe no i było może z 10-15% mniej niż w lata beż suszy.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Oby ta qq ulazła. Liczyłem że może poplonu ukoszę,a tu wyszło 3/4beli z 1,15 ha😵. A rósł 2,5 miesiąca. I czym go teraz porysować przed oraniem ?  Agregatem  [kultywatorem ],czy talerzówką. W sumie poplon był z talerzówką.😕. trzeci pokos jak i póżniejsze poplony żółtawe,podsuszone,a niby ostatnio coś tam kropiło😕

Opublikowano
szczypka napisał:

dawniej orałem mf 255 i 2 skibowym grudziądzem teraz orzę u-1134+ agromasz por 3  ustawiony na 3x45 i jakoś nie mam przekonania żeby go przestawiać na 3x 50 a sąsiad orze u-912 bometem 4 zagonówką i się ze mnie śmieje że za mały pług mam 

Co powiesz na taki myk, sąsiad orze Zetorem 53-41, 62 Km 5-skib jakiś Polski, ja natomiast MFem 3080 pługiem 3x40 Owerum i pewnie też sie śmieje ze mnie. No ale on nie wie że ja też z niego sìę śmieje że zetora zakatuje . Poranek piękny tylko chłodny, tylko 8 stopni.

Opublikowano

Tylko, że państwowa stacja też nagle się zrobiła strasznie proekologiczna, bo to PO a nie PiS. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jacu
      Witam, jak u Was wygląda z opadami deszczu, bo są miejsca że nie padało już od 2 tyg i nie widać deszczu ,zboża na lekkich ziemiach już schną jak tak dalej będzie to nie będzie po co kombajnem wjeżdzać. Piszcie jak u Was wygląda z opadami ?

EDIT:
      Temat podzieliłem wg lat. Aktualna wersja jest dostępna pod linkiem: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/275804-pogoda-rolnicza-2019/

• Przez Famer21
      Jak ma się zmiana klimatu i przesunięcie wszystkiego do pogody? Nie ma już praktycznie wiosny i jesieni, mamy teraz zime i lato tylko. kolejny rok, grudzień i taka pogoda, kto by pomyślał, że w grudniu bedzie słońce i temp 6-10 stopni na plusie cały czas? Ile było przymrozków? Woj. opolskie 3 dni temp spadła do -2 na klika godz i tylko w nocy. Śniegu już praktycznie nie ma wcale, 2-3 dni w kwietniu na świeta nasypało i koniec.
      Jak to bedzie z zbożami i robactwem, chorobami? Jak chronić te zboża skoro nie ma mrozu, który by zabił wszystkie szkodniki..?
      Myślał ktoś na tym co trzeba bedzie siać jeśli za kilka lat wszystko sie zmieni, że żniwa będą powoli w maju czy początek czerwca już skoro teraz w takiej pogodzie to i tak wszytko rośnie, zamiast zimować to rośnie..
    • Przez Famer21
      Obecna pogoda nie wróży zbyt "spokojnych" żniw..? Dwa dni było 30 stopni, a teraz po 24 maksymalnie i przelotne opady, wszystko stanęło.. Ciekaw jakie plony będą, czy bedzie sie uciekać z pola przed chmurką..
    • Przez JOHNSTYJEK
      Zastanawiam się nad uprawą trawy sudańskiej, chciałbym się dowiedzieć czy są do tego dopłaty, czym to najlepiej zbierać oraz czy wzbudzi to zainteresowanie kupnem innych hodowców ponieważ sami nie prowadzimy hodowli  
  • Dodaj nową pozycję...
v