Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, Rolnik7343 napisał:

taa ;) tak samo jak z końcem świata który miał już być kilka razy

Ja już z 20 końców przeżyłem,  7 walk stulecia w pierwszej dekadzie także jestem nieśmiertelny 

• Haha 2
Opublikowano

Skoro kiedyś w Polsce uprawiali winogrona a za kilkaset lat można było przejść  zimą przez Bałtyk do Szwecji i zatrzymać się w schronisku na lodzie to znaczy że klimat cały czas się zmienia. Czy mam na to jakiś wpływ? Być może ? Każdy ma swoje racje. Na pewno jest to świetny biznes. Handel ilościami emisji, nowe "eko" technologie, dotacje, sracje i innowacje.  Przypuszczam ze w centralnej Polsce za jakieś 10 lat może już nie być rolnictwa. Albo jakieś ekstensywne typu wypas bydła czy owiec. No chyba że klimat tak się zmieni że wogole nie będzie zimy to może coś tam jeszcze urośnie ze zboża

• Like 3
Opublikowano

To że kiedyś było równie gorąco i były susze to możemy wyczytać z kronik średniowiecznych, ale wynika tam o tylko z opisu a nie z konkretnych cyferek  jak teraz. 

Opublikowano

Bo nie znali wtedy sposobów pomiaru co nie znaczy, że kłamali. 

3 minuty temu, witejus napisał:

i co ci po nich jak za chwilę koniec wszystkiego:ph34r:

Na następny dzień przelew na konto będzie. 

Opublikowano

ciekawe czy ktoś przeprowadził badania wskazujące czy po doprowadzeniu do teoretycznej zerowej emisji CO2 zmiany klimatu ,ocieplenie zatrzymałoby się ,cofnęło, czy średnia temperatura zaczęła by spadać?

Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, witejus napisał:

ciekawe czy ktoś przeprowadził badania wskazujące czy po doprowadzeniu do teoretycznej zerowej emisji CO2 zmiany klimatu ,ocieplenie zatrzymałoby się ,cofnęło, czy średnia temperatura zaczęła by spadać?

Wtedy byśmy walczyli z ochłodzeniem klimatu. Co za różnica  :)

Edytowane przez Taurus83
Opublikowano

Doprowadzenie do zerowej emisji za dużo nie pomoże, ponieważ roztapiająca się Syberia uwalnia ogromne ilości gazów, które dalej nakręcają efekt cieplarniany. Też jestem zdania że za kilka kilkanaście lat może nie być warunków do uprawy roli.

Opublikowano

Dobra , To co mam zrobić ? Panikować , czy gazów nie wypuszczać ? 9_9

Opublikowano

Ani jedno ani drugie, bo to co się dzieje i jak prognozują dalej się sprawdzi to nic nie można zrobić . Temat przytoczyłem aby poznać wasze zdania,  a nie żeby wywołać u kogoś panikę :)

Opublikowano
2 godziny temu, zetorki12 napisał:

jakie zmiany ??Ja tam żadnych zmian nie widzę . Jedynie większy rozgłos jak jakaś anomalia się pojawi . A te były zawsze . Słyszałeś np o tym że kiedyś w Polsce był lodowiec ?

Jak był lodowiec to nie było tu ludzi, a potem była tundra gdzie biegały renifery i mieszkali tu skośnoocy myśliwi. Co z tego? Klimat się zmienia. Nie znaczy to, że nie ma anomalii. Pomijając wpływ CO2 na klimat, bo to wielkie niewiadome, to człowiek ma ogromny wpływ na lokalne warunki. W ZSRR zmienili sobie bieg rzek, i wyschło całe jezioro aralskie i w jego miejsce powstała wielka pustynia, która rozszerzyła się na dalsze obszary.  W Polsce użytki rolne stanowią 60% powierzchni kraju, Dodaj jeszcze inne tereny zurbanizowane, i lasy gospodarcze, to wyjdzie, że człowiek ingeruje sobie jak chce prawie na całą powierzchnie . Jak to może nie mieć wpływu na warunki klimatyczne? Regulowanie rzek i osuszenie bagien, musi skutkować obniżeniem poziomu wody gruntowej, a wadliwa sztuka melioracyjna powoduje, że ziemia jest wrażliwsza na suszę.  Tak jak regulacja rzek z zaniedbaniem budowy zapór i zbiorników retencyjnych, musi skutkować szybszym odpływem wody do Bałtyku. To jest chyba logiczne. Co więcej, jeśli woda szybciej spływa, to mniej jej paruje, co z kolei przekłada się na mniejszą ilość powstawania chmur z wtórnego parowania. Liczymy więc tylko na te które wędrują tu znad Atlantyku, a on jest dosyć daleko. 

Opublikowano
1 godzinę temu, sumek666 napisał:

Bo nie znali wtedy sposobów pomiaru co nie znaczy, że kłamali. 

Na następny dzień przelew na konto będzie. 

Nikt nie mowi że kłamali,chodzi tylko o postrzeganie i ocenę,jak się w futrach chodzi cały czas to przy 25 jest skwar,tak jak kiedyś ktoś był staruszkiem  mając 50 kilka lat bo ludzie żyli do 40

Opublikowano

Wybudować tamy elektrownie  na Wiśle.I prąd eko będzie i woda.

Tera doj.. bie Nostradamus przewidział koniec Swata na jakoś 2070r ma uderzyć z ziemie jakaś duża asteroida.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jacu
      Witam, jak u Was wygląda z opadami deszczu, bo są miejsca że nie padało już od 2 tyg i nie widać deszczu ,zboża na lekkich ziemiach już schną jak tak dalej będzie to nie będzie po co kombajnem wjeżdzać. Piszcie jak u Was wygląda z opadami ?

EDIT:
      Temat podzieliłem wg lat. Aktualna wersja jest dostępna pod linkiem: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/275804-pogoda-rolnicza-2019/

• Przez Famer21
      Jak ma się zmiana klimatu i przesunięcie wszystkiego do pogody? Nie ma już praktycznie wiosny i jesieni, mamy teraz zime i lato tylko. kolejny rok, grudzień i taka pogoda, kto by pomyślał, że w grudniu bedzie słońce i temp 6-10 stopni na plusie cały czas? Ile było przymrozków? Woj. opolskie 3 dni temp spadła do -2 na klika godz i tylko w nocy. Śniegu już praktycznie nie ma wcale, 2-3 dni w kwietniu na świeta nasypało i koniec.
      Jak to bedzie z zbożami i robactwem, chorobami? Jak chronić te zboża skoro nie ma mrozu, który by zabił wszystkie szkodniki..?
      Myślał ktoś na tym co trzeba bedzie siać jeśli za kilka lat wszystko sie zmieni, że żniwa będą powoli w maju czy początek czerwca już skoro teraz w takiej pogodzie to i tak wszytko rośnie, zamiast zimować to rośnie..
    • Przez Famer21
      Obecna pogoda nie wróży zbyt "spokojnych" żniw..? Dwa dni było 30 stopni, a teraz po 24 maksymalnie i przelotne opady, wszystko stanęło.. Ciekaw jakie plony będą, czy bedzie sie uciekać z pola przed chmurką..
    • Przez JOHNSTYJEK
      Zastanawiam się nad uprawą trawy sudańskiej, chciałbym się dowiedzieć czy są do tego dopłaty, czym to najlepiej zbierać oraz czy wzbudzi to zainteresowanie kupnem innych hodowców ponieważ sami nie prowadzimy hodowli  
  • Dodaj nową pozycję...
v