Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
1 godzinę temu, pedro2 napisał:

Muszę się wybrać do PGE jakie opłaty wiążą się z dodatkowym licznikiem i czy nie trzeba będzie zmieniac taryfy... Chyba że ktoś już tak ma to mógłby powiedzieć jak to wygląda. Opłata za licznik to oczywiste, ale jak z abonamentem itd.

Nie powinno być. Wymiana licznika kest ich obowiązkiem.

Opublikowano
39 minut temu, pedro2 napisał:

Wymiana jak wymiana, ale do foto trzeba oddzielny licznik na dom i oddzielny na gospodarstwo

Nie.

Wystarczy podlicznik we własnym zakresie zamontować

• Like 1
Opublikowano
4 godziny temu, pedro2 napisał:

Byłem na zebraniu w sprawie OZE. Na całe woj mają tylko 30mln, a zainteresowanie ogromne. 

Fotowoltaika i kolektory słoneczne tylko na wykorzystanie w budynkach mieszkalnych, ale montować można na gruncie jak i na budynkach gospodarczych. Ale trzeba zakładać oddzielne liczniki przy foto na dom i gospodarstwo. 

Zastanawiam się czy jest sens zakładać solary czy foto i wtedy grzać wodę z free prądu.

Druga sprawa, czy w zimę te solary działają na tyle żeby podgrzać wodę? Bo fajnie by było na opale też zaoszczędzić. Którą opcję byście polecili? 

. Solary od kilku lat W zimę solar działa jak słońce zobaczy,jak zachmurzenie,ledwie kilka razy włączy się w ciągu dnia na chwilę. A jak słońce,to nawet może wiać przy minus 15,a i tak będzie grzał,co prawda nie tak jak w lato,ale grzeje. A latem,wszelkie cielęta,kąpiele,mycia,prysznice,nawet kilka wiader kurom oddam by choć z 80 stopni zejść,a ile razy otwarty kran jak w tym roku,i na glebę😐. Jakieś pytania to może na priw,bo mod .będzie miał żal.

• Thanks 1
Opublikowano
36 minut temu, ZELKOW napisał:

to ja albo mam takie udane solary albo nie wiem w zimie to nagrzeją max do 35st przy słonecznym dniu bez wiatru, a w lato jeszcze więcej jak 90st nie było

A po co Ci więcej. Potrzebne kłopoty? Solar wytrzyma ciut więcej jak  100 stopni. A jak ma już więcej,po prostu wyłącza się. Masz godzinę bez prądu i na nim 130,  ruszy jak wystygnie,a to dopiero wieczorem,.  Chłodzić z zewnątrz wodą,grom  go wie czy cylinry szklane nie rozbryzną. Może dojść do rozszczelnienia i wypływ płynu i zazwyczaj   to jest przy odpływie płynu z solara. Jak mam pod 80 stopni,już cholera mnie bierze,i jak w pole,to po prostu kran na kilka minut [No chyba że zapomnę i godzina i wtedy ze dwa dni lajcik] i spokojnie wyjazd w plener.  No  dobra,jak wyliczyłeś te 35,czyli co ,woda zimna powiedzmy  10 stopni z dołu zbiornika,i o 25stopni podgrzało 400 litrów,w kilka godzin,gdy słońce nisko, to żle?

Opublikowano

Mam i ja delikatnie "trachniętą", całe szczęście, że pod naklejką z nr rejestracyjnymi, i nie widać pęknięcia :D

Opublikowano

Jak myślicie będzie gnojowica na ulicach jak we Francji? 

Policja przesadziła zdecydowanie. Jak oni strajkowali to nikt im nie bruździł, tak samo tutaj rozkaz rozkazem, ale nikt nie robił niczego co by wymagało takiej interwencji.

Opublikowano
kizak napisał:

36 minut temu, ZELKOW napisał:

to ja albo mam takie udane solary albo nie wiem w zimie to nagrzeją max do 35st przy słonecznym dniu bez wiatru, a w lato jeszcze więcej jak 90st nie było

A po co Ci więcej. Potrzebne kłopoty? Solar wytrzyma ciut więcej jak  100 stopni. A jak ma już więcej,po prostu wyłącza się. Masz godzinę bez prądu i na nim 130,  ruszy jak wystygnie,a to dopiero wieczorem,.  Chłodzić z zewnątrz wodą,grom  go wie czy cylinry szklane nie rozbryzną. Może dojść do rozszczelnienia i wypływ płynu i zazwyczaj   to jest przy odpływie płynu z solara. Jak mam pod 80 stopni,już cholera mnie bierze,i jak w pole,to po prostu kran na kilka minut [No chyba że zapomnę i godzina i wtedy ze dwa dni lajcik] i spokojnie wyjazd w plener.  No  dobra,jak wyliczyłeś te 35,czyli co ,woda zimna powiedzmy  10 stopni z dołu zbiornika,i o 25stopni podgrzało 400 litrów,w kilka godzin,gdy słońce nisko, to żle?

jest tak jak zimna sama jest to jednego dnia dociągnie do 35st, na astepny dzień z rana jest 32st i po wieczór znów 35 st, u mnie jest 2 solary 200l zbiornik

Opublikowano

Tak Jak pomyśleć może coś w tym i być. Jak wylać do 40 stopni w lato,to przez dzień dojdzie do 70,czyli 30 stopni,a jak dzień zacznie   powiedzmy przy 70,już do 80 nie dobije.  Pewnie jest tych typów solarów od groma, U mnie 1.5 zestawu [na m nie pamiętam] i  400 l zbiornik. Mniejsze montowali,to jakby jeden zestaw i 300l. plus 1 i leciutko powiewa.      Z solarami na zimę nie nagromadzisz,z fotowoltaiką  w lato z powrotem w linię,a zimą 80 procent możesz z powrotem,, wyrwać''. O nadprodukcji nie mówimy bo ponoć ja nie zużyjesz [np.wyjedziesz na saxy] oddajesz gratis.   O kutwa jak póżno,zaraz czwarta , idę do mućek,co one o mnie pomyślą:(😪;)

Opublikowano

Może groch był na obiad, albo lidlowskim kurczakom śpieszno wyjść na zewnątrz.

Chyba na plusie bo pochmurno. Na razie nie wstaję . Dziś 13 grudnia , może opozycja jakie zamieszki zrobić😁  

Opublikowano

Co Wy wieta o wietrze.....

Wczoraj byłem na dorszu.....

Wypłynięcie ok 3 na miejscu pod 7.......

Dobrze że zakaz połowu od nowego roku jest bo pół Europy by się zatruło 

Na teraz ok 0 i cale szczęście nie wieje 

Opublikowano

Rysiek bramę to pod wiatr miałeś otworzyć? Dobrze że wczoraj wędzenie bez wiatru było.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jacu
      Witam, jak u Was wygląda z opadami deszczu, bo są miejsca że nie padało już od 2 tyg i nie widać deszczu ,zboża na lekkich ziemiach już schną jak tak dalej będzie to nie będzie po co kombajnem wjeżdzać. Piszcie jak u Was wygląda z opadami ?

EDIT:
      Temat podzieliłem wg lat. Aktualna wersja jest dostępna pod linkiem: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/275804-pogoda-rolnicza-2019/

• Przez Famer21
      Jak ma się zmiana klimatu i przesunięcie wszystkiego do pogody? Nie ma już praktycznie wiosny i jesieni, mamy teraz zime i lato tylko. kolejny rok, grudzień i taka pogoda, kto by pomyślał, że w grudniu bedzie słońce i temp 6-10 stopni na plusie cały czas? Ile było przymrozków? Woj. opolskie 3 dni temp spadła do -2 na klika godz i tylko w nocy. Śniegu już praktycznie nie ma wcale, 2-3 dni w kwietniu na świeta nasypało i koniec.
      Jak to bedzie z zbożami i robactwem, chorobami? Jak chronić te zboża skoro nie ma mrozu, który by zabił wszystkie szkodniki..?
      Myślał ktoś na tym co trzeba bedzie siać jeśli za kilka lat wszystko sie zmieni, że żniwa będą powoli w maju czy początek czerwca już skoro teraz w takiej pogodzie to i tak wszytko rośnie, zamiast zimować to rośnie..
    • Przez Famer21
      Obecna pogoda nie wróży zbyt "spokojnych" żniw..? Dwa dni było 30 stopni, a teraz po 24 maksymalnie i przelotne opady, wszystko stanęło.. Ciekaw jakie plony będą, czy bedzie sie uciekać z pola przed chmurką..
    • Przez JOHNSTYJEK
      Zastanawiam się nad uprawą trawy sudańskiej, chciałbym się dowiedzieć czy są do tego dopłaty, czym to najlepiej zbierać oraz czy wzbudzi to zainteresowanie kupnem innych hodowców ponieważ sami nie prowadzimy hodowli  
  • Dodaj nową pozycję...
v