Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ok, nie znam się na wałach, bo takich nie ma u nas nie ma, ale jak ludzie z melioracji oczyścili rzekę z olszyny, to ta rzeka zaczęła się wżynać na łąki. 

Opublikowano

Ale tu tylko o popatrzeniu na takie chodzi . :D

2 minuty temu, Agrest napisał:

bo wszyscy muszą lubić takie worki

Opublikowano
7 minut temu, Adrian_K_90 napisał:

Ok, nie znam się na wałach, bo takich nie ma u nas nie ma, ale jak ludzie z melioracji oczyścili rzekę z olszyny, to ta rzeka zaczęła się wżynać na łąki. 

dlatego wały są budowane 100-200 m od koryta

Opublikowano
6 minut temu, kopin napisał:

teraz piszecie o regulacji rzek z lat 70 ,a to się nie sprawdza i teraz robi się inaczej

Sytuacje w której nie można wejść na pole do Maja znam tylko z opowiadań, ale za to znam sytuacje, że tylko pierwszy pokos się udało w pełni zebrać, na wszystkich łąkach. 

1 minutę temu, sumek666 napisał:

dlatego wały są budowane 100-200 m od koryta

100-200 m. od koryta to mam łąki, które jaki jedyne dały w tym roku przyzwoity plon. 

Opublikowano

Zgoda z tymi drzewami, ale to już musi być od samiuśkich Tater aż po Bałtyk.

I taki powrót do natury to powrót bagien, zarośli zakrzaczeń, bobrów.

A to z kolei oznacza zabranie ziem rolnikom i działek rekreacyjnych miastowym.

Opublikowano
2 minuty temu, Agrest napisał:

Zgoda z tymi drzewami, ale to już musi być od samiuśkich Tater aż po Bałtyk.

I taki powrót do natury to powrót bagien, zarośli zakrzaczeń, bobrów.

A to z kolei oznacza zabranie ziem rolnikom i działek rekreacyjnych miastowym.

Bez fanatyzmu w którakolwiek stronę i nic nie musi. Zbiorniki retencyjne też budować trzeba, i komuś ziemię zabiorą. 

Opublikowano

Był jakiś program jak w Kanadzie pozwolono bobrom na swobodny rozwój. Po 20 latach całą kraina zaczęła tętnić życiem 

Opublikowano

A co z ludźmi w tej krainie ? Uprawy rolnicze tam były ? Ciekawe czemu u nas bobry wytępiono ??

Opublikowano

Tam mają mnóstwo terenów na takie eksperymenty.

U nas wytępiono bobry bo każdemu albo ziemi do uprawy brakowało albo ścieżkę do bimbrowni w lesie zalewało. 

Opublikowano

W Kanadzie żyje tyle ludzi co w Polsce, a mają do dyspozycji powierzchnie porównywalną do Rosji. Jeszcze nie dawno była synonimem dostatku, więc coś w tym jest.  

Opublikowano

Nie koniecznie bo i tak ciągle słyszymy o nadprodukcji a 30% jedzenia marnujemy.

po prostu nastąpi wędrówka ludów z bagien na wyżyny😁

4 minuty temu, sumek666 napisał:

z tego wynika, że należy zredukować ludzką populację ;) 

Opublikowano

Jakby tego nie osiągnął, to większe zasoby wody w Polsce na pewno by nie zaszkodziły. Szczególnie na niżu. 

Opublikowano

Dawno go nie słyszałem. Pewnie zapracowany, a nie tak jak my............... 😀

Opublikowano
10 godzin temu, sumek666 napisał:

@kopin płynie koło Ciebie Warta? 

Podobno za komuny ani krzaczka nie było pomiędzy walami. Teraz lasy sobie rosną. Totalnie zaniedbano melioracje w 3rp

Nie wiem jak za komuny, ale 20 lat temu Warta miała szybki nurt i była głęboką (nawet latem) nie to co teraz Do tego było w niej masę potężnych ryb, a brzegi w mojej okolicy były obrośniete głównie wierzą. A do tego (nie wiem jak się to fachowo nazywa) co kilkadziesiąt metrów były usypane z kamieni   takie jakby spowalniacze nurtu które wchodziły do kilku metrów w koryto rzeki. Były też zakola i koryto ciągle się zmieniło. A dzisiaj to taka sobie rzeczka, a jak otworzą odkrywkę Złoczew to całkiem zniknie.

10 godzin temu, sumek666 napisał:

@kopin płynie koło Ciebie Warta? 

Podobno za komuny ani krzaczka nie było pomiędzy walami. Teraz lasy sobie rosną. Totalnie zaniedbano melioracje w 3rp

Nie wiem jak za komuny, ale 20 lat temu Warta miała szybki nurt i była głęboką (nawet latem) nie to co teraz Do tego było w niej masę potężnych ryb, a brzegi w mojej okolicy były obrośniete głównie wierzą. A do tego (nie wiem jak się to fachowo nazywa) co kilkadziesiąt metrów były usypane z kamieni   takie jakby spowalniacze nurtu które wchodziły do kilku metrów w koryto rzeki. Były też zakola i koryto ciągle się zmieniło. A dzisiaj to taka sobie rzeczka, a jak otworzą odkrywkę Złoczew to całkiem zniknie.

• Like 2
Opublikowano
1 godzinę temu, Adrian_K_90 napisał:

W Kanadzie żyje tyle ludzi co w Polsce, a mają do dyspozycji powierzchnie porównywalną do Rosji. Jeszcze nie dawno była synonimem dostatku, więc coś w tym jest.  

Rosja prawie dwa razy większa od Kanady, ale reszta się zgadza

Opublikowano
3 godziny temu, Rolnik1973 napisał:

Fuj taki cyc, lepiej nie mieć żadnego.

Nic nie pada, rześko.

Nie chcę byś złym prorokiem ale chyba dopada Cię impotencja

1 godzinę temu, sumek666 napisał:

tej a gdzie jest kolega bukat!?

niech tam miejsce szykuje :D 

Działa pod innym logiem

• Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jacu
      Witam, jak u Was wygląda z opadami deszczu, bo są miejsca że nie padało już od 2 tyg i nie widać deszczu ,zboża na lekkich ziemiach już schną jak tak dalej będzie to nie będzie po co kombajnem wjeżdzać. Piszcie jak u Was wygląda z opadami ?

EDIT:
      Temat podzieliłem wg lat. Aktualna wersja jest dostępna pod linkiem: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/275804-pogoda-rolnicza-2019/

• Przez Famer21
      Jak ma się zmiana klimatu i przesunięcie wszystkiego do pogody? Nie ma już praktycznie wiosny i jesieni, mamy teraz zime i lato tylko. kolejny rok, grudzień i taka pogoda, kto by pomyślał, że w grudniu bedzie słońce i temp 6-10 stopni na plusie cały czas? Ile było przymrozków? Woj. opolskie 3 dni temp spadła do -2 na klika godz i tylko w nocy. Śniegu już praktycznie nie ma wcale, 2-3 dni w kwietniu na świeta nasypało i koniec.
      Jak to bedzie z zbożami i robactwem, chorobami? Jak chronić te zboża skoro nie ma mrozu, który by zabił wszystkie szkodniki..?
      Myślał ktoś na tym co trzeba bedzie siać jeśli za kilka lat wszystko sie zmieni, że żniwa będą powoli w maju czy początek czerwca już skoro teraz w takiej pogodzie to i tak wszytko rośnie, zamiast zimować to rośnie..
    • Przez Famer21
      Obecna pogoda nie wróży zbyt "spokojnych" żniw..? Dwa dni było 30 stopni, a teraz po 24 maksymalnie i przelotne opady, wszystko stanęło.. Ciekaw jakie plony będą, czy bedzie sie uciekać z pola przed chmurką..
    • Przez JOHNSTYJEK
      Zastanawiam się nad uprawą trawy sudańskiej, chciałbym się dowiedzieć czy są do tego dopłaty, czym to najlepiej zbierać oraz czy wzbudzi to zainteresowanie kupnem innych hodowców ponieważ sami nie prowadzimy hodowli  
  • Dodaj nową pozycję...
v