Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, slawek74 napisał:

na zboże nie szkodzi ale trawę jakoś trzeba zebrać

bierz przykład z mojego starego i jedź z nawozami w maju to na pewno bedziez mógł później kosić 😁

Edytowane przez Rolnik7343
Opublikowano
Rolnik1973 napisał:

To ile za cały dzień?

30 z lekkim hakiem, nie nadążam wylewac z deszczomierzu 😀 Pszenica po opadach jak piana i to po jednej dawce azotu do tej pory, bez fungi, ale grzybek zaczyna atakować to się prysnie czym tam kiedyś 😀 ważne że pada.

Opublikowano
Rolnik7343 napisał:

słoneczko świeci że bez koszuliko można chodzić, rano tylko spadło 10 kropel

U nas to nie ma wcale powietrza. Strasznie dużo wilgoci że ciężko się oddycha. I co chwila dolewa. Na polach już woda staje miejscami.

Opublikowano

A ja robię sobie herbicydy za Wisłą po Lubelskiej stronie chmury jak diabli przede mną chmury nade mną słońce cieplutko

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, DanielFarmer napisał:

aż strach patrzeć radaejeśli to niemrawo ale dojdzie do nas to bd armagedon.Co tam się na Siemiatyczach ,Łosicach dzieje chłopaki?

to co i u mnie tylko dużo więcej. widoczność 50m. przy takiej dużej chmurze co idzie to więcej niż 50mm

wiatr nie duży chyba że słońce mocno pali to może być trąba powietrzna.

Edytowane przez fireseba
Opublikowano
12 godzin temu, szczypka napisał:

ktoś z nas czy jakiś pszczelarz o której to było 

Ktoś z nas. Przedstawił się jako Mateusz mówił że robi opryski i pozdrawia wszystkich pryskających w polu. Jakoś około 17:00 gdy właśnie też robiłem oprysk.

41 minut temu, Agrest napisał:

A ja robię sobie herbicydy za Wisłą po Lubelskiej stronie chmury jak diabli przede mną chmury nade mną słońce cieplutko

Nie padało u ciebie nic. Byłem dzisiaj przed południem w Rykach to jebło ostro. Wycieraczki ledwo zbierały.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jacu
      Witam, jak u Was wygląda z opadami deszczu, bo są miejsca że nie padało już od 2 tyg i nie widać deszczu ,zboża na lekkich ziemiach już schną jak tak dalej będzie to nie będzie po co kombajnem wjeżdzać. Piszcie jak u Was wygląda z opadami ?

EDIT:
      Temat podzieliłem wg lat. Aktualna wersja jest dostępna pod linkiem: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/275804-pogoda-rolnicza-2019/

• Przez Famer21
      Jak ma się zmiana klimatu i przesunięcie wszystkiego do pogody? Nie ma już praktycznie wiosny i jesieni, mamy teraz zime i lato tylko. kolejny rok, grudzień i taka pogoda, kto by pomyślał, że w grudniu bedzie słońce i temp 6-10 stopni na plusie cały czas? Ile było przymrozków? Woj. opolskie 3 dni temp spadła do -2 na klika godz i tylko w nocy. Śniegu już praktycznie nie ma wcale, 2-3 dni w kwietniu na świeta nasypało i koniec.
      Jak to bedzie z zbożami i robactwem, chorobami? Jak chronić te zboża skoro nie ma mrozu, który by zabił wszystkie szkodniki..?
      Myślał ktoś na tym co trzeba bedzie siać jeśli za kilka lat wszystko sie zmieni, że żniwa będą powoli w maju czy początek czerwca już skoro teraz w takiej pogodzie to i tak wszytko rośnie, zamiast zimować to rośnie..
    • Przez Famer21
      Obecna pogoda nie wróży zbyt "spokojnych" żniw..? Dwa dni było 30 stopni, a teraz po 24 maksymalnie i przelotne opady, wszystko stanęło.. Ciekaw jakie plony będą, czy bedzie sie uciekać z pola przed chmurką..
    • Przez JOHNSTYJEK
      Zastanawiam się nad uprawą trawy sudańskiej, chciałbym się dowiedzieć czy są do tego dopłaty, czym to najlepiej zbierać oraz czy wzbudzi to zainteresowanie kupnem innych hodowców ponieważ sami nie prowadzimy hodowli  
  • Dodaj nową pozycję...
v