Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Witam mam takie pytanie jak wy wypełniacie zazielenianie bo ja to wypełniam poprzez miedzy plony scierniskowe ale po tym roku dokladnie po 2018 mialem duzy problem gdyz zasiałem po poplonie z gorczycy białej pszenice ozimą niby na początku października ale gorczyca tak wyciągneła mi wigloć z ziemi ze był pył i teraz na wsione bardzo kiepsko mi patrzy ta pszenica , odrazu powiem z góry odpada siew zbóż jarych bo to u nas sie nie opłaca bo jak susza przychodzi to później plony jeczmienia jarego czy pszenicy jarej wynosza ok 3 tony ha a nawet mniej i tak od kilku lat jest ze jarych to sie wcale nie sieje , łubin tez odpada zeby wypelnic zazielenianie bo nie ma pozniej gdzie tego sprzedac , a wy jak wypelniacie zazielenianie ? bo ja myśle co siać na poplony by mi tak wody nie wyciągało i mógłbym siac pszenice zimową po tym , bo nie mozna pewnie tak zrobic ze zasiac poplon i gdy zabardzo wysrasta lekko talerzowka zrobić przyniszczyc i zeby czekalo do tego terminu agencyjnego i wtedy orka ? bo agencja moze sie przyczepic o to ze bym wczenisej lekko talerzówką przyniszczył taka gorczyce ? słyszałem ze sieją facelie ponoć mniej wyciąga wilgoci ale jak to wysiać rozsiewaczem pojdzie 10 kg na ha ? bo gorczyca to rozsiewaczem ładnie mi sie rozsiewa bo mieszam z saletrą i jest po problemie . doradzcie cos z gory dzieki 

Opublikowano

Sam sobie odpowiedziałeś na wszystkie pytania. Albo tanio i szybko albo dobrze, facelie musiałbyś siewnikiem zbożowym i koniec. Nie siejesz jarego więc musisz wysiać coś w sezonie letnim i tego nie przeskoczysz

Opublikowano

a to facelie jak siejesz siewnikiem ? i z czym bo jak wiadomo 2 rosliny musza byc na zazielenianie ?  i facelia jakie ma ziarko rozsiewaczem by nie poszła ? i przed facelia zeby zasiac to robisz talerzowka ciezka i siejesz i brony czy jak ? 

Opublikowano

A ja wam powiem że ugoruje od tego roku piachy... 

W ubiegłym miałem zasiany Lubin który usechl a później dolalo i zarosl zielskiem i przyszła kontrola i mam problem bo go przekwalifikowali na ugor i straciłem platnosc do zazielenienia.... A ugor to ugor mogą mnie w dupe pocałować... 

• Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, warchest napisał:

a to facelie jak siejesz siewnikiem ? i z czym bo jak wiadomo 2 rosliny musza byc na zazielenianie ?  i facelia jakie ma ziarko rozsiewaczem by nie poszła ? i przed facelia zeby zasiac to robisz talerzowka ciezka i siejesz i brony czy jak ? 

Sieje poznaniakiem na wąskich kołach, za agregatem talerzowym prosto w schronisko lub po orce na oborniku.

Opublikowano

W moich stronach poplony "agencyjne" sieją  w rzepaczyskach. Wygląda to tak, że rozrzucają rozsiewaczem jakiś jęczmień, a samosiewy rzepaku i tak wzejdą i tak. Mamy mieszankę EFA którą można relatywnie szybko zlikwidować i w terminie posiać pszenicę. Moim zdaniem lepszej możliwości nie ma

Opublikowano
2 godziny temu, jacek1296 napisał:

Każdy poplon czy międzyplon wyciąga wodę. Możesz skrócić czas 8 tygodni wymagany przez arimr o jeden tydzień. Też mam pszenicę po gorczycy.

ja skrócilem w tym roku i równe 8 tygodni rosło to , i straszna pszenice teraz mam po tym az serce boli i pakuje w pszenice teraz odzywki itd zeby to ruszyc po tym dziadowskim zazielenianiu 

1 godzinę temu, pieter1991 napisał:

W moich stronach poplony "agencyjne" sieją  w rzepaczyskach. Wygląda to tak, że rozrzucają rozsiewaczem jakiś jęczmień, a samosiewy rzepaku i tak wzejdą i tak. Mamy mieszankę EFA którą można relatywnie szybko zlikwidować i w terminie posiać pszenicę. Moim zdaniem lepszej możliwości nie ma

wiem nieraz i ja tak robilem tylko ze z powodu ze rzepak nie udaje sie nam za czesto t osiejemy go bardzo male ilosci i na poplon nie wystarcza , np w 2018 roku zasiane rzepaku bylo 8 ha a po zimie zostalo 1,5 ha tylko 

2 godziny temu, Patryk1222 napisał:

A ja wam powiem że ugoruje od tego roku piachy... 

W ubiegłym miałem zasiany Lubin który usechl a później dolalo i zarosl zielskiem i przyszła kontrola i mam problem bo go przekwalifikowali na ugor i straciłem platnosc do zazielenienia.... A ugor to ugor mogą mnie w dupe pocałować... 

to te zielsko trzeba bylo rundapem zrobic , a kontrol kiedy miales i czy byles informowany o kontroli  ?

2 godziny temu, Bartek933 napisał:

Sieje poznaniakiem na wąskich kołach, za agregatem talerzowym prosto w schronisko lub po orce na oborniku.

to duzo przejazdów , a ja nie mam agregatu z siewnikiem wiec bym musial 3 razy po polu jezdzic ciezka talerzowka pozniej siewnik i brony to kosztowne i pracochlonne , a wie ktos czy facelia idzie rozsiewaczem rozsiewac i z czym ja mieszac ? 

Opublikowano

o kurcze dobrze wiedziec czyli jest bardzo wymagająca co do uprawy , ale dobra roslina bo z innych grup i przerywa plodozmian bo jest z grupy ogorecznikowej czy jakos tak a takich upraw sie nie uprawia i plodozmian zmienia co nie  ? bo gorczyca to i tak z grupy roslin oleistych , to jedynie mozna zmienic i poplon siac np łubinem i wtedy rozsiewaczem pojdzie tylko jaka dawka łubinu na ha i czy moze byc siane łubinem randapowanym ?

Opublikowano

da się rozsiac rozsiewaczem do nawozów, tylko trudno trafić z dawką. Ja w zeszłym roku posiałem tak na sciernisko a później po tym talerzówka pojechałem i było jako tako. Na drugim polu najpierw zerwałem sciernisko talerzówką, rozrzucilem facelię i to zabronowałem. W tym przypadku wschody były słabe. Może to też była kwestia nasienia, bo było z innego źródła.

Opublikowano

Może pomyśl o kukurydzy na ziarno. Będziesz mógł zrobić poplon z prawdziwego zdarzenia który wzbogaci glebę, a po kukurydzy zostanie jeszcze Ci masę słomy która też daje próchnice.  

Co do kombinacji to ludzie kombinują u nas np. na poplony zimowe sieją żyto z jakąś gorczycą, a potem tego nie kasują, wiosną rośnie żyto, ale czy  Cię zadowoli jakość plonu to nie wiem.

Ja często wysiewam w sierpniu jakąś roślinę poplonową która rośnie z samosiewami, ale do października to one i tak sporo wody wyciągną. 

Opublikowano
10 godzin temu, Adrian_K_90 napisał:

Może pomyśl o kukurydzy na ziarno. Będziesz mógł zrobić poplon z prawdziwego zdarzenia który wzbogaci glebę, a po kukurydzy zostanie jeszcze Ci masę słomy która też daje próchnice.  

Co do kombinacji to ludzie kombinują u nas np. na poplony zimowe sieją żyto z jakąś gorczycą, a potem tego nie kasują, wiosną rośnie żyto, ale czy  Cię zadowoli jakość plonu to nie wiem.

Ja często wysiewam w sierpniu jakąś roślinę poplonową która rośnie z samosiewami, ale do października to one i tak sporo wody wyciągną. 

sieje kukurydze na ziarno i w tym roku jedno pole własnie dam poplon zazieleniania pod kukurydze a drugie pole musze po rzepakach dac i zasiac pszenice , tylko tych poplonow za duzo jest ze trzeba siac bo np jak na polu mam kukurydze to juz po kukurydzy zazieleniania nie zrobie i później pol brakuje i trzeba kombinowac zeby po poplonie pszenice zasiac nieraz taki rok wychodzi