Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam pytanie bo chciałbym do stodoły dokładnie do jednego zapola dostawić oborę na jałówki i cielaki ma mieć ona wymiar 10 na 10 albo 10 na 8 i moje pytanie brzmi czy mogę to od tak dostawić czy trzeba zrobić plan i jakie papiery załatwić i ogólnie wszystko proszę o odpowiedzi pozdrawiam

Opublikowano

z tego co wiem,bez pozwoleń można postawić wiatę (budynek bez jednej ściany)do 50 m2.Budynek ten nie może wspierać się na innym,powinien mieć własne słupy.Możliwa jest budowa wielokrotności takich budynków pod warunkiem nie przekraczania ilości powyżej 1 na każde 0,5 ha działki.Obora pod względem prawnym ma inne przeznaczenie niż wiata,więc formalnie pozwolenie i tak będzie wymagane.Przepisy wg których to podałem były aktualne ok 2 lata temu,może coś się zmieniło,ale gdybyś miał zamiar iść do urzędu to zawsze jakiś argument do rozpoczęcia rozmowy.

Opublikowano
5 godzin temu, Przemoooo napisał:

Witam mam pytanie bo chciałbym do stodoły dokładnie do jednego zapola dostawić oborę na jałówki i cielaki ma mieć ona wymiar 10 na 10 albo 10 na 8 i moje pytanie brzmi czy mogę to od tak dostawić czy trzeba zrobić plan i jakie papiery załatwić i ogólnie wszystko proszę o odpowiedzi pozdrawiam

Plany , pozwolenia , projekt ... Wal do starostwa , wszystko powiedzą ,

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez JANCZAK1176
      Witam. Dla chcących zrobić sobie użądlenie do bielenia obór (chodzi 5 lat)

• Przez stolarz88
      Kontynuacja tematu z 2012 roku, zachęcam do pochwalenia się swoimi wynikami jakie osiągnęliśmy w mijającym roku 2013.

U mnie 41 krów dojnych, obora uwiązowa, wydajność 10250 litrów, tłuszcz 4,25 białko 3,36.
    • Gość Profil usunięty
      Przez Gość Profil usunięty
      no więc panowie tak jak w temacie najtańsza obora wolnostanowiskowa na 50 szt opasów [ byki ]
    • Gość Luke16
      Przez Gość Luke16
      Chciałbym podzielić się moją koncepcją z wami... W tym momencie posiadamy 2 obory jedną na 11sztuk drugą na 13 sztuk łącznie z jałowizną... Obie te obory znajdują się na przeciw siebie przez środek podwórka oddalone oddalone od siebie o jakieś 50metrów... głównie doi się na tej oborze gdzie jest to 11 sztuk bo na drugiej była jałowizna lecz teraz gdy jałówki się wycielają doi się i na tej drugiej już 4 sztuki ... Wyciągu obornika ani na jednej ani na drugiej oborze nie posiadamy no oprócz wiadomo w takiej sytuacji wyciągu taczkowego przez co ręce i kręgosłup rodzicom odmawiają posłuszeństwa... Do emerytury mają jeszcze trochę czasu więc wpadłem na pomysł żeby z dwóch obór zrobić jedną taką na 20 sztuk dojnych... Placu mamy baaardzo dużo akurat bo kiedyś moi pradziadkowie ożenili się po sąsiedzku... Więc mam 2 place w jednym ... Mam 2 budynki w której jest ta obórka na 13 sztuk umieszczone równolegle do siebie oddalone raptem o 6 metrów ... Mianowicie wygląda to tak jak na załączonym obrazku

Oba te budynki posiadają strop więc z przebudowami nie było by problemu tam gdzie chciałbym zrobić drzwi są okna akurat... Od tej obory mam jeszcze z dobre 100metrów do sasiadów, więc z obornikiem nie będzie problemów ... I dalej krowy obecnie stoją głowami do scian przez co zadawanie paszy jest tragiczne, no i ta wywózka obornika... Chcielibyśmy te dwa budynki ze sobą połączyć, krowy dać tylko na jedną stronę tak by móc im od głowy zadawać paszę ...Planowana obsada to 20 dojnych... wygarnianie obornika - myślałem o wyciągu ale znajomy doradził mi że najlepszą rzeczą jest ciagnik z ładowaczem ... Strop za wysoko nie jest ale spokojnie np. zmieścił by się ciągnik bez kabiny więc to najmniejszy problem... Chce zrobić to jak najmniejszym kosztem ... dojarkę przewodową + zbiornik przeniósłbym do tej nowej obory ...
      Jak uważacie mój pomysł za słuszny czy dać sobie spokój? Na pewno jak te gospodarstwa wszystkie wytrzymają mój brat będzie chciał się tym zająć a ja mu będę pomagał...
    • Przez ReKoRd022
      Witam mam gospodastwo rolne o powierzchni 42 ha nastawione na produkcje mleczno 32 krowy mleczne no i tu się rodzi moje pytanie chcę zwiększać produkcje a nie ma gdzie dodatkowych sztuk adoptować
      no i właśnie potrzebny jest budynek planuje oborę na 60 sztuk,
      i tu mam pytanie do forumowiczów czy lepiej i taniej jest budować w własnym z zakresie i z własnych środków czy czekać i budować za pomocą unijnych funduszy (z tego co się orientuje ma być zwrot do 500 000 zł)
      też słyszałem że z środków unijnych nie idzie nic zrobić w własnym zakresie ani zaoszczędzić.
      , planowaną oborę bym chciał żeby była w systemie wolnostanowiskowym z halą udojową myślę że przy tej ilości sztuk już jest lepszym wygodniejszym i bardziej przyszłościowym rozwiązaniem od uwięziowej którą obecnie posiadam.
      Z budynkiem planuje już w przyszłym roku startować Oraz nie mam pojęcia jaki system podłoża byłby lepszy ściółkowy czy na rusztach, jak zapytać to ile ludzi tyle wersji.
      Byłbym wdzięczny za pomoc i podpowiedź ewentualne doradzenie forumowiczów co do obory czas leci szybko a jakieś kroki trzeba powoli podejmować w tym kierunku
      Pozdrawiam rekord022
  • Dodaj nową pozycję...
v