Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,chce usunąć w moim pronarze przelacznik napiecia 12/24 ze względu na to,ze w moim przypadku jest to dość czesto padający układ.

Chce przerobić na samo 12V. Wiem,ze musze kupić rozrusznik na 12v z reduktorem.

Może ktoś pomóc w przerobieniu instalacji ? Wiem,że aku (zakladam niedlugo nowe) mają być połaczone równolegle, potem plus na rozrusznik i prad ze stacyjki ma być przełożone z zasilania tego regulatora (który aktualnie budzi rozrusznik) na sam rozrusznik ?

w zał schemat instalcji

Schemat ideowy instalacji elektrycznej PRONAR 82 II.pdf

Opublikowano (edytowane)

Aku albo jedno duże albo dwa równolegle 9oczywiście 12v), minus na masę, plus do rozrusznika, rozruch ze stacyjki to co szło na przekaźnik 12/24 to do rozrusznika na cewkę (elektromagnes), i ten gruby kabelek na alternatorze (też podłączony do przekaźnika 12/24) do plusa na aku albo rozruszniku, jak wygodniej, tak to przynajmniej wygląda w starszych ursusach czy zetorach. A jak patrzę na schemat Twojego ciągnika to widzę, że tu jakoś inaczej to idzie. Musiałbym chwilkę posiedzieć, ale mam teraz zajęcie. Zobaczę jeszcze raz wieczorem, chyba, że ktoś to wcześniej rozkmini.

Edytowane przez Rafik
Opublikowano (edytowane)

Przeprowadziłem taką zmianę 2 tyg. temu( pronar 1025 2005r.) . 1 akumulator został (stary) od strony wyłącznika masy , od niego (akumulatora)+ na rozrusznik (szybkoobrotowy). Przewody od przełącznika 12/24 połączyłem czerwony z fioletem , a żółty z pomarańczowym i to wszystko , ładnie kręci .

Edytowane przez fezoi
Opublikowano

No i o to chodziło. W starych ciągnikach ten przełącznik 12/24 łączy aku w szereg podczas odpalania a potem są równolegle.  U siebie masz dwa aku połączone szeregowo na stałe i jakiś układ prostowniczy na dwa napięcia. Jeżeli u fezoi zagrało tak jak napisał, to po prostu zrób tak samo.

Opublikowano

Okej dzięki wielkie za info beda pomocne.Póki co jestem na etapie ostatecznej decyzji,byłem dzis w sklepie rozejrzec sie za akumulatorami i sprzedawca odradzał mi usuwanie tego przekaźnika argumentując tym,że ludzie przychodza do niego i pytają o kwestie w druga strone zmiane z 12v na 12/24v.Jak myslicie? Mówi z sensem czy jedynie chce utrzymać klienta (brałem u niego juz chyba z 4 te przekazniki a nie jest to znow tania rzecz).

Opublikowano

Puki wszystko było nowe to chodziło , raz tylko rozbierałem ten przełącznik 12/24 . Problemy miałem z aku , co jakiś czas ciągnik nie palił  , okazywało się , że któryś z aku jest padnięty . W Pronarach alternatory za dobrze nie ładują , jak nie rozłączyłem masy to " uciekał" prąd na postoju. Mam poza Pronarem 2 ciągniki 6 cylindrowe o poj . prawie 7 litrów i tam jest instalacja 12v i jeden aku . Moim zdaniem wstawić jeden normalnej wielkości aku. , będzie on lepiej naładowany niż 2 . Ja kupiłem tylko rozrusznik  https://allegro.pl/oferta/agro-mar-rozrusznik-12v-2-8kw-mtz-belarus-50-82-82-7855521667?reco_id=e1f90960-448e-11e9-966f-246e964e3280&sid=f8bddad5d737919e6c726c989b66bdbe96499e13bc806f55bd0c404f69ac7020   ,    1 aku kręci b.dobrze . Zimą można sobie pomóc kablami rozruchowymi i dodatkowym aku z innego pojazdu . Ze sprzedawcami nie ma sensu wdawać się w dyskusje , zawsze będzie chciał udowodnić , że jest tym najmądrzejszym .

Opublikowano

Bo zamiast użyć starych metod z Ursusa to zrobili wynalazka po swojemu. Wcale się nie dziwię, że aku nie doładowane albo inne historie. Po przejrzeniu instalacji właśnie takie wnioski mi się nasunęły, a koledzy potwierdzili z autopsji. Pozdrawiam.

Opublikowano
20 godzin temu, kamlar napisał:

Okej dzięki wielkie za info beda pomocne.Póki co jestem na etapie ostatecznej decyzji,byłem dzis w sklepie rozejrzec sie za akumulatorami i sprzedawca odradzał mi usuwanie tego przekaźnika argumentując tym,że ludzie przychodza do niego i pytają o kwestie w druga strone zmiane z 12v na 12/24v.Jak myslicie? Mówi z sensem czy jedynie chce utrzymać klienta (brałem u niego juz chyba z 4 te przekazniki a nie jest to znow tania rzecz).

Znajdź dobrego mechaniora\eltryka i postawi diagnoze. I wytłumaczy jak ewentualnie, szybko na krótko podłączyć.

Dziś nie kręci rozrusznik (MTZ82), czyżby czujnik "luzu" (taka moja wstępna diagnoza).

Po moich przejściach z 12\24 (gdzie jednego razu kable się paliły) - pozostaje przy 12\24.

Opublikowano

Caly czas mam dylemat ze wzgledu na odpalanie w zimę.Ciagnik w wiekszosci pracuje z wyciagarka do drzewa w lesie przez caly rok,a takie wyjazdy zazwyczaj zaczynam gdzies 4-5rano.Mimo ze stoi w garazu.Dzis uslyszalem ze przy -5C juz nie ma szans na odpalenie😂Caly czas mam dylemat ze wzgledu na odpalanie w zimę.Ciagnik w wiekszosci pracuje z wyciagarka do drzewa w lesie przez caly rok,a takie wyjazdy zazwyczaj zaczynam gdzies 4-5rano.Mimo ze stoi w garazu.Dzis uslyszalem ze przy -5C juz nie ma szans na odpalenie😂

Opublikowano

Ja po zakupie załozyłem jedną 12 stke i rozrusznik szybkoobrotowy i pali w lato super w zime gorzej ale mam tylko  75 amperogodzin ,sumując mając dwa porządne akumulatory powinien podskakiwać jak kręci

Opublikowano

Wiadomo że przy 24v na tą samą moc idzie połowę mniej prądu, dlatego wszystko inaczej się kręci, no i aku może być o mniejszej pojemności. Zetor 16245 ma aku 120 Ah i wystarcza.