Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Drodzy koledzy. Jeżeli w gospodarstwie rolnym zobowiązanym do prowadzenia ewidencji nawożenia N, realna ilość tego pierwiastka przekracza maksymalne ilości zawarte w rozporządzeniu (tab. 14) to:

1. Opracowujecie plan nawożenia

2. Zmniejszacie dawkę azotu w nawozach

3. Papier wszystko przymnie i jest napisane tak aby było dobrze

Chciałbym poznać Waszą opinie na ten temat i które z powyższych rozwiązań byście zastosowali, no chyba że coś pominąłem.

Pozdrawiam, Bartek

Opublikowano

Papier wszystko przyjmie i masz zmieścić się w dopuszczalnej   dawce  i tyle .

Opublikowano

na szkoleniu twierdzili, że teoretycznie max dawki N są odgórnie ustalone przez miłościwie nam panującym, ALE dają rolnikom furtkę w postaci planowanego plonowania upraw tzn w rzepaku przewidziane jest max 240 kg/ha N ale to tyczy się plonowania 3 t/ha. Przy założeniu, że rzepak odda 4,5 t/ha ilość azotu na ha wzrasta do prawie 300..  Także opcja nr 3 wydaje się najbardziej odpowiednia 😁

Opublikowano

ogólnie rzepak to tylko przykład. Taka taktyka może być stosowana także w innych uprawach. Najgorzej mają się ci co prowadzą hodowlę... obliczanie dawek obornika czy gnojowicy nie może być już tak naciągane jak w przypadku nawożenia mineralnego

Opublikowano

Tylko jeżeli w przypadku gdy w gosp jedna lub dwie uprawy przekraczają limit a reszta już nie to kiepsko trochę. Ja muszę jutro zadzwonić i dopytać o obornik mieszany, jaką zawartość N przyjąć

Opublikowano
3 minuty temu, damian12345 napisał:

to "łonki" też trza?

Wszystkie uprawy

Przed chwilą, Bartek933 napisał:

Tylko jeżeli w przypadku gdy w gosp jedna lub dwie uprawy przekraczają limit a reszta już nie to kiepsko trochę. Ja muszę jutro zadzwonić i dopytać o obornik mieszany, jaką zawartość N przyjąć

Co masz na myśli obornik mieszany?

4 minuty temu, johniy861 napisał:

ogólnie rzepak to tylko przykład. Taka taktyka może być stosowana także w innych uprawach. Najgorzej mają się ci co prowadzą hodowlę... obliczanie dawek obornika czy gnojowicy nie może być już tak naciągane jak w przypadku nawożenia mineralnego

Myślisz że nie da się naciągnąć?

Opublikowano

oni na obornik, gnojówkę i gnojowicę  też przyjęli swoje współczynniki zachowania azotu, tak samo jak współczynniki azotu który pozostał w glebie po poprzedniej uprawie ( podział na gleby lekkie, średnie, ciężkie) który również musi być wzięty pod uwagę przy planowaniu nawożenia

@Ursus932 na szkoleniu twierdzili, że tak. No i sam jak już coś patrzyłem w ten program od cdr to można taki myk zrobić.

Opublikowano

To przy nawożeniu kukurydzy 240 N muszę odliczyć azot który jest w glebie ?

Opublikowano (edytowane)
57 minut temu, Bartek933 napisał:

Mieszany czyli od krowy, cieląt i buhajów w różnym wieku lub od macior, prosiąt itp. lub ogólnie od bydła i trzody

Widocznie sami jeszcze nie widzą co przekazują na tych szkoleniach

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)

To ja źle napisałem 2,6 kg N w jednej tonie bydlęcego 

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Teraz dopiero sprawdziłem w necie to 2,6 kg N jest dla gnojówki , widocznie temu co prowadził coś się pomyliło na tym szkoleniu. 

Opublikowano

Czy taka ewidencja prowadzona w programie do zarządzania gospodarstwem (farmnet 365) będzie wystarczająca? dodam że ewidencję zabiegów ochrony roślin również w tym programie prowadzę jest szybko i sprawnie, a program sam oblicza ilość czystego składnika, a po zbiorach przelicza orientacyjną ilość pozostałego składnika dostępnego w przyszłym roku. Rozumiem że nie wolno przekroczyć 170 kg N z nawozów organicznych, a w przypadku nawozów mineralnych jest jakiś próg???