Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, AleksanderX napisał:

Tak vogel noot M 950  i to nowym to wlasnie jest szrot  teraz oram polskim i jest lux ale ja ci nię mówie że masz orać tym co ja twoj wybór  To tylko maja opinia a twa ma prawo być inna

to cytowałem  

Opublikowano
7 minut temu, RU68 napisał:

a zwalasz winę na producenta? bardzo nie fer mnie też wkur...il ale nie przekręcam faktów   a z tym dorabianiem to nie spotkałem jeszcze ślusarza który jakością przebije oryginał bo do tych elementów  skład akurat stali trzymany jest w tajemnicy ale nigdy nie mówię nigdy 

Została kuźnia co robiła elementy wieży dla VN, przed upadkiem firmy i kupnem przez Amazone. Z tego co wiem, a może nawet znajdę numer, jest gość co orientuje się w dostępności elementów bezpośrednio od nich.

Opublikowano
46 minut temu, mirro napisał:

Została kuźnia co robiła elementy wieży dla VN, przed upadkiem firmy i kupnem przez Amazone. Z tego co wiem, a może nawet znajdę numer, jest gość co orientuje się w dostępności elementów bezpośrednio od nich.

sorry ale dziś nie wierzę w te niby adresy i znajomości minęły czasy komuny a nie wieżę w to aby ktoś coś wynosił przemycał to nie polska a legalnie produkty są chronione przed takimi procederami (za stary jestem na takie opowieści  ) Bruner nie zemną te numery 

Opublikowano

Przestali robić dla Vogel Nota, bo ci przestali u nich zamawiać, Potem firmę przejęło Amazone i nikt się tym już nie interesował. Kiedy próbowałem zamówić coś przez firmę zawsze była odpowiedź że stan w magazynach zero i żeby kontaktować się bezpośrednio z dostawcą. Stare modele już nikogo nie interesują, a tym bardziej zapasy magazynowe części.

Opublikowano
2 minuty temu, mirro napisał:

Przestali robić dla Vogel Nota, bo ci przestali u nich zamawiać, Potem firmę przejęło Amazone i nikt się tym już nie interesował. Kiedy próbowałem zamówić coś przez firmę zawsze była odpowiedź że stan w magazynach zero i żeby kontaktować się bezpośrednio z dostawcą. Stare modele już nikogo nie interesują, a tym bardziej zapasy magazynowe części.

widzisz dziś nawet w Polsce jest zamówienie jest partia produkowana tyle a tyle i koniec nie magazynują już nic bo to koszty a nie do pomyślenia jest aby w Austrii za 1200 zł  zrobili taką część  tak 1000 szt oczywiście za 300 euro to podrapią się po głowie ale twoja wiara twój problem nie brnijmy już bo to bez sens 

Opublikowano

Pisałem że miałem z Krampa za 1000PLN. Nie wiem kto dla nich robił ten czop i mnie to nie interesuje. Ile będą kosztowały części z Austrii też nie wiem, czekam na wiadomości. Nigdzie nie pisałem że będzie to 300 Euro. Najbardziej zależy mi na płycie przesuwu pierwszej skiby, bo reszta wieszaka i tak już zwymiarowana i wrzucona w program do wycinania w CNC. Jeżeli płyta z przyspawanymi elementami będzie kosztować 5- 8 tyś PLN to ją kupię, A jeśli więcej to wywalę ten pług i kupię inny.

Opublikowano
18 minut temu, mirro napisał:

Pisałem że miałem z Krampa za 1000PLN. Nie wiem kto dla nich robił ten czop i mnie to nie interesuje. Ile będą kosztowały części z Austrii też nie wiem, czekam na wiadomości. Nigdzie nie pisałem że będzie to 300 Euro. Najbardziej zależy mi na płycie przesuwu pierwszej skiby, bo reszta wieszaka i tak już zwymiarowana i wrzucona w program do wycinania w CNC. Jeżeli płyta z przyspawanymi elementami będzie kosztować 5- 8 tyś PLN to ją kupię, A jeśli więcej to wywalę ten pług i kupię inny.

sorry to pisał AleksanderX  "Tu to dość tanie bo z  wyciśnięciem  dorobieniem i wciśnięciem około 1100 zł brutto /to nie oszczedność a brak wiedzy  i nieuczciwość sprzedawcy bo jak póżniej przyznał zataił ten problem by więcej marży zarobic ale już było po gwarancji" przepraszam !!!

Opublikowano (edytowane)

Ja to zamówiłem by dorobili mu kilka z zrobili lużniejsze pasowanie by było lżej wycisnąc os obrotu  przy następnej awarji ewentualnie bedzie do odsprzedaży po kosztach jak się sprawdzi w praktyce bo nam zakupionych trache ulementów roboczych na jakieś 500 ha pracy Jedyny plus to tanie elementy robocze do tego pługa odkładnia 230 lemiesz 95 dłuto 20  brutto musze je zużyc a potem sie zobaczy

Edytowane przez AleksanderX
Opublikowano
3 godziny temu, mirro napisał:

zdziwisz sie  jak cene zobaczysz

ja szukałem cześć do  charlier to majątek jak na naszą walutę a dostepne tylko we Francji i Bułgarii

Opublikowano
12 godzin temu, wojtal24 napisał:

kverneland fajny obejrzyj go całego czy przy spawach nie ma delikatnych pęknięć tak samo obejrzyj dobrze wierze. i teraz do jakiego ciągnika bo ta rura co trzyma siłownik zawadza o kabinę przy podnoszeniu np w starych zetorach i urusach ciezkich a tak po za tym to na wszystkie elementy robocze luz na obrotnicy na resory czy nie popekane piura a ten z drugiego linku g b bym odpuscil bo moze byc problem z czesciami ich cena patrz na kv overumy lemken kunh najlepiej przy kupnie wyprubowac w polu czy obraca dobrze i czy dooruje

Spory kolego ale ten pług kverna jest po prostu stworzony do ursusa, idealnie wpasowuje się pod budę. Mam identyczny na sprzedaż tylko bez resora.

Opublikowano

Ja kiedyś oralem unia . Teraz orze lemkenem . Ja tylko dodam że pług z przedpluzkami też odchwaszcza pole z racji tego że przedpluzka przecina korzeń rosliny i wrzuca je głębiej w broźne a dopiero potem pokrywa czysta ziemią. Ziemia jest pięknie przewrócona . 

Opublikowano
6 minut temu, tomaszmab napisał:

Ja kiedyś oralem unia . Teraz orze lemkenem . Ja tylko dodam że pług z przedpluzkami też odchwaszcza pole z racji tego że przedpluzka przecina korzeń rosliny i wrzuca je głębiej w broźne a dopiero potem pokrywa czysta ziemią. Ziemia jest pięknie przewrócona . 

Jesteś już któras z kolei osobą która potwierdza tą teorię. Ja mam akurat pług ze scinaczami i muszę przyznać że słoma nie wystaje spod skiby tak jak w tych Polskich starych zagonowkach. A nie zapychają się jak jest dużo resztek?

Opublikowano

Ja oralem w tym roku pola naprawdę mocno zaniedbane .. nie opryskiwanie nigdy bo teść robił wszystko bez chemii .. i powiem że ten pług się nie zapychal.. nie wysiadalem z ciągnika aby coś wyciągać 

Opublikowano
Przed chwilą, Bzyk333 napisał:

A macie może porównanie że scinaczami?

mam pług i ze ścinaczami i przedpłużkami o ile zamontowane jednocześnie to ścinacze praktycznie nie pracują jeśli chodzi o orkę darni i nieużytków to najlepiej bez niczego następnie ze ścinaczami i na końcu przedpłużki -klasyfikuję zapychanie natomiast na odwracanie mają wpływ nawet kroje na każdej skibie 

Opublikowano
6 minut temu, Tomasz78 napisał:

RU niekoniecznie  orka darni typu łąki idzie idealnie z przedpłużkami,lecz trzeba je opuścić ponizej sysemu korzeniowego ,dzialaja lepiej jak krój  

tak też 

Opublikowano (edytowane)

Przedpłużek z krojem talerzowym jest nie do zapchania, niezależnie od głębokości. Co do tego odchwaszczania, jak pole zapuszczone to żadna technika orki nie pomoże, niby perz nie lubi głębokiej orki z przedpłużkami ale i tak rośnie;-) 

Co do tego fanatyzmu zachodniego szrotu, to wolę zachodni szrot niż nowy polski szrot, gwarancja szybko minie, a w dodatku jak go będę przeklinać to jest szansa że nie zrozumie i się nie obrazi jak polski szrot;-)

Edytowane przez akmaly
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Tomasz78 napisał:

RU niekoniecznie  orka darni typu łąki idzie idealnie z przedpłużkami,lecz trzeba je opuścić ponizej sysemu korzeniowego ,dzialaja lepiej jak krój  

Dokładnie . Przewraca super 

2 godziny temu, stempos1980 napisał:

Wszystko zależy też od rodzaju przedpłużek. Niby do wysokich poplonów nie nadają się bo będzie się zapychać

Ja w swoim mam dość spore te przedpluzki .. w sensie mają dość dużą odkladnie takze myślę że z poplonem sobie poradzi . Może na jesień będę coś oral na nawóz zielony . Zobaczymy 

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Ja mam kroje przy lemkemie i całkiem fajnie to idzie,a jeśli chodzi o listwy i przedpłużki to u mnie pług lepiej sobie radzi z listwami,bo przedpłużki w poplonie szły ok,ale przy dużej masie długiego gnoju trochę nie zdawały egzaminu