Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, staszek131415 napisał:

W jaki sposób chcesz to zrobić na wspólnym rynku?

Wiem, że czasem trudno jest wyczuć sarkazm w słowie pisanym, ale bez przesady......

Opublikowano

Czyli twoja linia obrony wygląda tak: ,,ja w PL też daję cielakowi gówno, ale w UE dają go więcej,,

sorry, ale to mnie nie uspokoiło a tym bardziej nie przekonało.

Polska żywność jest identyczna z żywnością zagraniczną. Nie mówię o jakiś pojedynczych przypadkach typu mrożone mięso 10 letnie z Dani, czy zdechłe krowy z Polski. Mam na myśli ogólne trendy w produkcji rolnej że niczym nie odbiegają Polskie od Europejskich i na odwrót.

Opublikowano

Daj spokój nasze jest tak samo pędzone a to co nie jest to może 1% rynku bez znaczenia

Opublikowano
2 godziny temu, staszek131415 napisał:

Coś Ci się zera pomieszały tam nie ma takich ferm

to mało widziałeś  najnowszy jd  kombajn w europie co trafił z ameryki to poszedł na norwegie 

brat stawiał u farmera obore na krowy ( cała drewniana i rzeżbiona konstrukcja ) a na polu obok amerykańce kręcili film reklamowy jak to najnowszy jd w europie kosi i kosiły jeszcze 2 inne kombajny jd i stary new holland brat sie pytał farmera po co mu ten new holland to mówił że w nizinkach jd lgną a new holland to wykańcza te niedokoszenia 

farmer ma kilkanaście farm i podobno jest największym farmerem w norwegi jest lekarzem a farma to jego hobby obore stawiali bo szkoda mu było że trawa sie marnuje 

obora to tą grzybice wykryli była w larvik w norwegi nie wiem czy dobrze nazwe napisałem 

a teraz odemnie z rodziny gdzieś na północy  stawiają 5 szt obór długości ok 150 m nie wiem ile szerokość  i całą farme od podstaw nową garaże hale i nawet dom 

Opublikowano

Tam też chyba jest takie prawo że nie można od tak sobie założyć gospodarstwa o jakieś dziedziczenie się rozchodzi. Właśnie dbają o zdrową konkurencyjność, aby się nie natworzyło dużo małych które będą zaniżać stawki i standardy.

A wy tu w PL chyba właśnie oponujecie przeciw rozwiązaniom funkcjonującym w Norwegii, więc nie ma co ich stawiać za przykład ;)

Tu się walczy o dużo małych gospodarstw i o ceny gwarantowane. Aby wszyscy w PL zostali rolnikami i żyli spokojnie i dosadnie. A ziemia wtedy była by po 0,5 mln za ha xD

Opublikowano

Żeby porównać czy zdrowsze jest polskie czy zagraniczne to trzeba jakiś rzetelnych i niezależnych badań a nie rzucać hasła bez podstawy. Równie dobrze niemiec może powiedzieć, że polak daje gowno zwierzętom do jedzenia. I co? I nic. Będą chcieli kupić to kupią, nie to nie. Chociaż trzeba przyznać, że rzucanie takich haseł nie podpartych badaniami może być nie najgorszym sposobem na marketing.

Opublikowano
4 godziny temu, damianzbr napisał:

Jakoś nie słyszałem o małych gospodarstwach hodujących kurczaki czy jaja na rynek marketów. Myślałem że odpowiadają za to fermy utrzymujące setki tysięcy.

Nie słyszałem też aby ktoś dzisiaj utrzymywał krowy mleczne po dziadkowemu i miał wydajność 3 tys. Nawet ci najmniejsi co doją po 10 szt. jadą na dodatkach, ulepszaczach, premiksach, zakiszaczach, no i przede wszystkim trawie pędzonej mocznikiem i saletrzakiem oraz kukurydzy spryskanej chemią.

Nie widziałem aby opasy się trzymało cało rocznie na pastwiskach w chowie ekstensywnym. Owszem są takie stada np, w Bieszczadach, ale to mięso trafia od razu na rynki zagraniczne. Ale większość hodowli w kraju to jakieś HF lub mieszanki z innym rasami, trzymane na krótkim łańcuchu aby się nie ruszał i nie tracił kalorii, a pod mordę ma podsypywane co chwilę różne śruty, premiksy, dodatki,  kukurydze i zboża skażone chemicznie.

U mnie w regionie nie zbyt dużo świniaków, bo ludzie poszli w mleko. Ale najmniejsze gospodarstwa gdzie pracują na etacie utrzymują świniaki lub opasy w niedużych ilościach. Czyli są to te małe gospodarstwa, jak powiedziałeś. Nie znam nikogo kto by świnie pasł kartoflami parowanymi i sieczką z zielonki. Swoja ospa + provit i inne dodatki. Tak wygląda chów w tych twoich małych gospodarstwach.

Ziemniaki, możesz sobie zobaczyć w reklamie lidla jak Polacy produkują ziemniaki. Nowe fendy maszyny i stać ich na to bo za pewne nie pryskają, nie nawożą i nie podlewają.

Nikt nie patrzy na jakość, każdy patrzy jak najwięcej zarobić. Czyli naprodukować mięsa, mleka, jaj, warzyw szybko dużo i tanio. Czyli opryski, nawożenie,  i syntetyczne ulepszacze dodatki, premiksy

Więc piszesz bzdury że PL jedzenie jest lepsze. PL jedzenie spełnia normy europejskie i ktoś tu słusznie zauważył. Żywność spełnia normy i nie jest trująca, ale też nie jest zdrowa...

Sam sobie odpowiedziales .. właśnie o to chodzi że system unijny doprowadził do tego że idzie się na ilość a nie jakość . I przez to jest nadwyżka produktów rolnych i rolnik musi produkować więcej I więcej aby się utrzymać bo dostaje się grosze i się tworzy takie błędne koło. Jakby wszystkiego było mniej to cena byłaby wyższa . Chyba logiczne . I tak degradujemy swój świat w którym żyjemy ta cała chemią . I tak nasze jedzenie jest zdrowsze , już pisałem o tym w poprzednim poscie ale chyba go nie przeczytales 

5 godzin temu, jarecki napisał:

po 2 - chcesz mieć chleb za złotówke byki po 4 zł za kg a zarabiać 1000 zł                               

Jakie 1000 zł . Mój ojciec przed wejściem do Unii pracował jako mechanik samochodów ciężarowych i zarabiał 2800 zł miesięcznie i prowadził gospodarstwo 10 ha na którym byly 2 krowy i od kilku do kilkunastu świń i niczego nie brakowało 5 osobowej rodzinie .. na wszystko wystarczało i jeszcze zostawało .. teraz mechanik zarabia tyle samo . Od taka roznica . Wszystko się rozwalilo .. 

Opublikowano

Tak samo czesi czy Słowacy mówią o naszej żywności. I nie mówię tego przez pryzmat afery z lezakami.  Byłem w Czechach 100 tysięcy razy. Słabe mają to jedzenie. Wieprzowina raczej nie powala  smakiem.  Gulasz wołowy często jem u nich to już lepiej ale to wiadomo że to z leżaka.pl  ;)

W Niemczech to samo. Rzucisz schab na patelnię to trzeba wychodzić z kuchni bo tak śmierdzi. A wołowine moja siostra kupuje niersz nawet po 40 ojro za kg. BIO. Chleb z chemią ale smaczniejsze od naszego wg mnie.  Kumpel wozi wywar z cargill na Czechy. Farma należąca do Duńczyków. 4 chlewnie  po 100 metrów długie. Wozi również do Polski. Do takich gospodarstw co mają  ciecia  na bramie i do takich co stoji rozjebana  60tka i kupa złomu na podwórku. Także różnie to bywa.. jedno jest pewne. Coraz więcej ludzi będzie szukać lepszej jakości mięsa z pewnego źródła. 

• Like 1
Opublikowano

Panowie był u mnie wet robić badania na gruźlicę. Wet mówił , że to hodowca jest zobowiązany do uwiązania bydlaka gdy te są na luzie. Czy aby to prawda? Kiedyś tutaj ktoś pisał , że jest na odwrót. Na szczęście umówiliśmy się na połowę marca i do tego czasu muszę sprzedać jedną grupę

Opublikowano
3 godziny temu, Filippoo napisał:

Żeby porównać czy zdrowsze jest polskie czy zagraniczne to trzeba jakiś rzetelnych i niezależnych badań a nie rzucać hasła bez podstawy. Równie dobrze niemiec może powiedzieć, że polak daje gowno zwierzętom do jedzenia. I co? I nic. Będą chcieli kupić to kupią, nie to nie. Chociaż trzeba przyznać, że rzucanie takich haseł nie podpartych badaniami może być nie najgorszym sposobem na marketing.

Jestem w Wielkiej Brytanii teraz i wiem jak smakuje schab czy karkówka z ubojni z polski a jak ten kupiony w sklepie tutaj , czy w niemieckim lidlu czy w tesco -bez porównania  . Tu nie trzeba badań . Wystarczy zjeść jedno i drugie 

Opublikowano
5 minut temu, tomaszmab napisał:

Jakie 1000 zł . Mój ojciec przed wejściem do Unii pracował jako mechanik samochodów ciężarowych i zarabiał 2800 zł miesięcznie i prowadził gospodarstwo 10 ha na którym byly 2 krowy i od kilku do kilkunastu świń i niczego nie brakowało 5 osobowej rodzinie .. na wszystko wystarczało i jeszcze zostawało .. teraz mechanik zarabia tyle samo . Od taka roznica . Wszystko się rozwalilo .. 

zarobki dobre były tak jak mówisz w latach  2000r potem ze wzgledu na wysokie bezrobocie wszystko sie  rypło ale pracownicy z niskiej budzetówki w gminach i tego typu urzedach mieli własnie po 1 tys. wypłaty .wczesne lata po wejsciu do UE zarobki były na stałym niskim poziomie . 

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, damianzbr napisał:

Czyli twoja linia obrony wygląda tak: ,,ja w PL też daję cielakowi gówno, ale w UE dają go więcej,,

sorry, ale to mnie nie uspokoiło a tym bardziej nie przekonało.

Polska żywność jest identyczna z żywnością zagraniczną. Nie mówię o jakiś pojedynczych przypadkach typu mrożone mięso 10 letnie z Dani, czy zdechłe krowy z Polski. Mam na myśli ogólne trendy w produkcji rolnej że niczym nie odbiegają Polskie od Europejskich i na odwrót.

Ty naprawdę chyba nie znasz wogle smaku mięsa .. zjedz sobie nawet z ubojni i te z lidla .. 

Edytowane przez tomaszmab
Opublikowano
2 minuty temu, robert123farmer napisał:

Panowie był u mnie wet robić badania na gruźlicę. Wet mówił , że to hodowca jest zobowiązany do uwiązania bydlaka gdy te są na luzie. Czy aby to prawda? Kiedyś tutaj ktoś pisał , że jest na odwrót. Na szczęście umówiliśmy się na połowę marca i do tego czasu muszę sprzedać jedną grupę

sam był ? jak jest porypany to możesz go zgłosić bo po pierwsze to powinien jezdzić z pomocnikiem ;) a pomocnik właśnie do tego ma być żeby łapać bydło

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, jarecki napisał:

zarobki dobre były tak jak mówisz w latach  2000r potem ze wzgledu na wysokie bezrobocie wszystko sie  rypło ale pracownicy z niskiej budzetówki w gminach i tego typu urzedach mieli własnie po 1 tys. wypłaty .wczesne lata po wejsciu do UE zarobki były na stałym niskim poziomie . 

3 minuty temu, jarecki napisał:

Bo tak zaczęli przygotowywać ludzi po referendum aby się nam zachodu zachciało .. 

Opublikowano

Niemiec karmi swiniaka pelnoporcjowa i mięso ma smak gówna. Polak karmi tym samym i mięso super. Komu takie bajki sprzedajecie? Polak jak ma 1000 świń na rzut to karmi resztkami ze stołu albo gotowanym ziemniakiem? Jak ktoś ma odrobinę oleju w głowie i ma rzeczywiście mięso od tucznika karmionego ziemniakiem, plus świnia puławska albo zlotnicka to ubija i sprzedaje ludziom bezpośrednio za ciężkie pieniądze a nie oddaje na ubojnie gdzie koło torby im lata co ta świnia jadła.

• Like 1
Opublikowano
44 minuty temu, Rolnik7343 napisał:

sam był ? jak jest porypany to możesz go zgłosić bo po pierwsze to powinien jezdzić z pomocnikiem ;) a pomocnik właśnie do tego ma być żeby łapać bydło

Nie do końca tak jest. Właściciel zwierząt ma zapewnić osobom ,,kontrolującym/przeprowadzającym badania'' bezpieczeństwo. Jak jest np 10 zwierzaków na luzie i do tego szaleją to nie dziw się że lekarz wet. czy pomocnik nie wejdzie. Ciekawe czy Ty byś wszedł. To właściciel powinien znać swoje zwierzaki i tak jak wspomniałem zapewnić bezpieczne wykonywanie swoich obowiązków.

• Confused 1
Opublikowano

Ja miałem tokom rozjuszono jałiwke to sie panie bały podejść  kazały zebym sam podeszadł i przeczytał choc jeden numerek i sprawdziły w ksiązce i był taki .

Opublikowano

Podeszły ze zdrowym rozsądkiem :) Śmiem podejrzewać że jak byś im nie przeczytał a jak wspomniałeś że miałeś kontrolę to w raporcie by wpisały że rolnik nie umożliwił przeprowadzenia kontroli. A jak by to była kontrola z np. cross-compliance (wymogi wzajemnej zgodności) to było by po dopłatach.

Opublikowano (edytowane)

Powiedziały zebym to zrobił  ze się bardzo boją i zrobilem im ten numerek  a potem były zadowolone i  jeszcze mi podziekowały  .

Edytowane przez gazzda
Opublikowano
1 godzinę temu, gregory81 napisał:

Podeszły ze zdrowym rozsądkiem :) Śmiem podejrzewać że jak byś im nie przeczytał a jak wspomniałeś że miałeś kontrolę to w raporcie by wpisały że rolnik nie umożliwił przeprowadzenia kontroli. A jak by to była kontrola z np. cross-compliance (wymogi wzajemnej zgodności) to było by po dopłatach.

ale o czym ty teraz piszesz ? o kolczykach ?

weterynarz "znający życie" odpuści te na luzie i tyle ... bo kto mądry bedzie ganiał bydło co od początku chodzi na luzie a ma 1,5 roku i więcej ...

• Like 1
Opublikowano
39 minut temu, Rolnik7343 napisał:

kto mądry bedzie ganiał bydło co od początku chodzi na luzie a ma 1,5 roku i więcej

Nikt , dlatego hodowca trzymający bydło luzem powinien mieć poskrom A wet widząc ze niema poskromu .powinien odjechać 

• Like 1