Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 minut temu, PRIMO napisał:

@soltys48

Ndiech ci będzie ale z nim ciężko się dogadać. 😞

@tomaszmab żeby to był Polski rząd to tych protestów/manifestacji rolniczych by nie było. 

To to ja wiem że ten rząd jest antypolski. W każdym bądź razie widać po tym gdzie robimy codzienne zakupy komu kasa idzie do kieszeni. Auchan - Francja , Biedronka - Portugalia , Lidl - Niemcy. Nie wspominając o Galeriach handlowych i masowym imporcie duńskiej wieprzowiny itd. Itp

Opublikowano (edytowane)
34 minuty temu, tomaszmab napisał:

To to ja wiem że ten rząd jest antypolski. W każdym bądź razie widać po tym gdzie robimy codzienne zakupy komu kasa idzie do kieszeni. Auchan - Francja , Biedronka - Portugalia , Lidl - Niemcy. Nie wspominając o Galeriach handlowych i masowym imporcie duńskiej wieprzowiny itd. Itp

A Ty uważasz że to obecny rząd ściągnął do Polski ten kapitał co wymieniłeś?

Edytowane przez Gość
Opublikowano
5 minut temu, tomaszmab napisał:

Taaaa, no i rząd jest odpowiedzialny za to że wypłoszony kowalski zabija się o promocję?

Późnej wam dodam zdjęcie z TESCO pomidory malinowe.

Cena:

PL 7 zł

Hiszpańskie 6 zł

Efekt taki że skrzynka z PL pełna, a hiszpańskich tańszych ostatnie sztuki się zostały. Ja kupiłem Polskie i całkiem smaczne były.

Opublikowano

To żeś sie dostosował ... Tylko jak to się ma do Twoich wykładów o korzystaniu z okazji ?

Opublikowano
Przed chwilą, Ursus932 napisał:

A Ty uważasz że to ten rząd ściągnął do Polski te kapitał co wymieniłeś?

Nie uważam że PiS to zrobił . Wiadomo jak było za PO i ile złego się wydarzyło . Chodzi o to że już tak naprawdę nie wiadomo o co to chodzi . I w tym bagnie poprostu te całe partie polityczne aż toną . Nagonka jedni na drugich i trąbią o tym w mediach non stop . PiS został wybrany głównie przez rolników . A dziś prezydent Duda pokazał jak podchodzi do spraw obrony rolnictwa.  Chcieli z nim porozmawiać a On poprostu olal temat . Ja nie wierzę już nikomu z tego całego światka . Lepper był chłop szczery , chciał dobra Polaka to skończył jak skończył . Teraz się pojawił Michał Kołodziejczak założyciel AgroUnii i widać że chłop chce coś zmienić i nie chce wstępować do żadnej partii . To mi się podoba

Opublikowano
3 minuty temu, damianzbr napisał:

Taaaa, no i rząd jest odpowiedzialny za to że wypłoszony kowalski zabija się o promocję?

Cena:

PL 7 zł

Hiszpańskie 6 zł

Efekt taki że skrzynka z PL pełna, a hiszpańskich tańszych ostatnie sztuki się zostały. Ja kupiłem Polskie i całkiem smaczne były.

I chwała ci za to że kupiłeś Polskie tylko nasuwa się pytanie po jaki h** polazłeś do tego dziadostwa zachodniego ?

Opublikowano

problem polega na tym ze ludziom ciezko odróżnić dore od niedobrego , gdzieś ludzie utracili smak dobrego pomidora czy dobrej kiełbasy , zdrugiej strony czym różni sie polski pomidor od hiszpanskiego o tej porze roku , przecież to prawie jednakowa hodowla ?

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, damianzbr napisał:

Cena:

PL 7 zł

Hiszpańskie 6 zł

Pamiętasz ile kosztował chleb , mleko i jajka jak jeszcze w Unii nie byliśmy .. to sobie przypomnij . I porównaj co mamy teraz . Ja jestem w tej chwili w Wielkiej Brytanii i tu w sklepie płacę za wiele rzeczy np 1funt gdzie w Polsce coś kosztuje 6 zł . Czyli w Polsce po przeliczeniu jest o złotówkę droższe no ale zachodni sprzedawca musi też w Polsce zarobić bo export kosztuje . A jakie zarobki mamy w PL wiadomo .. po całym wejściu do unii zyskał tylko zachód bo może nam wpychać co chce i ile chce i za ile chce . 

Edytowane przez Gość
Opublikowano
2 minuty temu, jarecki napisał:

problem polega na tym ze ludziom ciezko odróżnić dore od niedobrego , gdzieś ludzie utracili smak dobrego pomidora czy dobrej kiełbasy , zdrugiej strony czym różni sie polski pomidor od hiszpanskiego o tej porze roku , przecież to prawie jednakowa hodowla ?

Kiedyś nie było marketów i nie było cały rok pomidora i ogórka dostępnego  dla każdego , ludzie mieli szklarnie tunele ale nie było tyle napryskane co teraz , dziś liczy się tylko zysk , gdzieś po drodze ludzie się pogubili .

• Like 1
Opublikowano

Uważam też że gdyby rządz był prawdziwie polski to robił by wszystko aby chronić polskiej gospodarki . Tym samym powinien dazyc aby opuścić Unię Niemiecko Europejską

Opublikowano

Dzisiaj  jest 30 rocznica rozpoczęcia obrad okrągłego stołu. Sami sobie odpowiedzcie na pytanie kto najbardziej zyskał na tych przemianach??? Wiadomo że wolność, wolny rynek itp itd ale jak tak się spojrzy globalnie to jesteśmy kolonią ue pod zarządem poskomunistycznych układów. Jednym robimy laskę jak to sikorski  powiedział a przed innymi na kolanach. 

Co do dzisiejszych strajków to poświęciłem sporo swojego cennego czasu i oglądnołem wszystkie 3  wydania wiadomości. Najbardziej rzetelnie było na Polsacie 

• Like 3
Opublikowano (edytowane)

Za taki stan rzeczy jaki mam to trzeba winić głównie ekipy rządzące w latach 90,specowi od prywatyzacji panu Lewandowskiemu i spółce. Przypomnijcie sobie słowa braci Romanowskich jak chcieli kupić upadającą spółdzielnie A zarząd za połowę cenny chciał sprzedać Duńczykowi . Wtedy ekipy rządzące myślały że jak kapitał zachodni kupi to będzie nam d*py lizał ... A tu co okazało się że to my musimy lizać zachodniemu kapitałowi tyłki

Edytowane przez Gość
Opublikowano

a wy myslicie ze w polsce w malych sklepach to inaczej wyglada niz w wiedniu, znajomy ma sklep w centrum krakowa- przed swietami ukradli mu z auta towaru za ponad 2 tys zl, stal na chodniku przed sklepem izoterma-opel astra II😛, nawet na policje nie zglosil bo bal sie sanepidu.......... poltusze wolowe laduje na tylne siedzenie a kielbasy i szynki do bagaznika😂

Opublikowano
5 minut temu, jacus napisał:

a wy myslicie ze w polsce w malych sklepach to inaczej wyglada niz w wiedniu, znajomy ma sklep w centrum krakowa- przed swietami ukradli mu z auta towaru za ponad 2 tys zl, stal na chodniku przed sklepem izoterma-opel astra II😛, nawet na policje nie zglosil bo bal sie sanepidu.......... poltusze wolowe laduje na tylne siedzenie a kielbasy i szynki do bagaznika😂

O to nic tylko mu pogratulować pomysłowości.

Opublikowano
5 minut temu, tomaszmab napisał:

Nie uważam że PiS to zrobił . Wiadomo jak było za PO i ile złego się wydarzyło . Chodzi o to że już tak naprawdę nie wiadomo o co to chodzi . I w tym bagnie poprostu te całe partie polityczne aż toną . Nagonka jedni na drugich i trąbią o tym w mediach non stop . PiS został wybrany głównie przez rolników . A dziś prezydent Duda pokazał jak podchodzi do spraw obrony rolnictwa.  Chcieli z nim porozmawiać a On poprostu olal temat . Ja nie wierzę już nikomu z tego całego światka . Lepper był chłop szczery , chciał dobra Polaka to skończył jak skończył . Teraz się pojawił Michał Kołodziejczak założyciel AgroUnii i widać że chłop chce coś zmienić i nie chce wstępować do żadnej partii . To mi się podoba

jako laik polityczny myślę tak w prawie każdej konfliktowej sytuacji można rolników napuścić na każdy rząd tym bardziej że słyszymy o wspaniałym budżecie i wiadomo że każda grupa chce coś uszczknąć . Ale popatrzmy z innej strony zgodziliśmy się na otwarty handel UE i są tego plusy i minusy . Raz jedni raz inni są pokrzywdzeni mnie też nie pasuje import QQ z Ukrainy a  pożądanym wzorcem ceny jest co roku Portugalia . a protest Agrounia opiera się na jednym żądaniu "pieniędzy" tylko nie są w stanie nawet się wysłowić wiarygodnie . starsi pamiętają ile lat na przełomie  wieku trzeba było oszczędzać na Ursusa nie wspomnę o zachodnim dziś co roku zarabiam na nowy i nie ursusa a nie wspominam o zakupie z dofinansowaniem bo wówczas dwa .Nie wiem jak wygląda opłacalność w sektorze żywca wiem że ceny wieprzowiny takie jak 20 lat temu ,Mnie wówczas się nie widziało i zaprzestałem kolega  powiększył  czy szczęśliwszy wątpię . Może trzeba podjąć twardą decyzję i przestać się łudzić że będzie lepiej bo moim zdaniem nie będzie a ponadto żadne protesty nie wymuszą ograniczeń przywozu żywności  (bo UE to nie import) i można się z tym zgadzać lub nie .

• Like 1
Opublikowano
9 minut temu, RU68 napisał:

jako laik polityczny myślę tak w prawie każdej konfliktowej sytuacji można rolników napuścić na każdy rząd tym bardziej że słyszymy o wspaniałym budżecie i wiadomo że każda grupa chce coś uszczknąć . Ale popatrzmy z innej strony zgodziliśmy się na otwarty handel UE i są tego plusy i minusy . Raz jedni raz inni są pokrzywdzeni mnie też nie pasuje import QQ z Ukrainy a  pożądanym wzorcem ceny jest co roku Portugalia . a protest Agrounia opiera się na jednym żądaniu "pieniędzy" tylko nie są w stanie nawet się wysłowić wiarygodnie . starsi pamiętają ile lat na przełomie  wieku trzeba było oszczędzać na Ursusa nie wspomnę o zachodnim dziś co roku zarabiam na nowy i nie ursusa a nie wspominam o zakupie z dofinansowaniem bo wówczas dwa .Nie wiem jak wygląda opłacalność w sektorze żywca wiem że ceny wieprzowiny takie jak 20 lat temu ,Mnie wówczas się nie widziało i zaprzestałem kolega  powiększył  czy szczęśliwszy wątpię . Może trzeba podjąć twardą decyzję i przestać się łudzić że będzie lepiej bo moim zdaniem nie będzie a ponadto żadne protesty nie wymuszą ograniczeń przywozu żywności  (bo UE to nie import) i można się z tym zgadzać lub nie .

Ty widzę bardzo podobnie się chwalisz zyskami jak czołowy hodowca AF ,rzucasz kwotami jak Anita Włodarczyk młotem 

Opublikowano

ja o rządzie wiem jednio że o tym co dają to trąbią jak TVN o leżakach, ale jak coś zabierają -  to jak TVN o kasie którą dostał za zrobienie syfu na cały świat

Opublikowano
3 minuty temu, Ursus932 napisał:

Ty widzę bardzo podobnie się chwalisz zyskami jak czołowy hodowca AF ,rzucasz kwotami jak Anita Włodarczyk młotem 

tak i to dzięki na czas podjętym decyzjom kiedy likwidowałem prod. zwierzęcą okoliczni  prorokowali   że  będę segregować śmieci na zachodzie a okazało się odwrotnie i życzę nawet tobie abyś umiał podejmować trafne decyzje choć dziś już coraz trudniej osiągnąć sukces startując z niskiego pułapu 

• Confused 1
Opublikowano
1 minutę temu, RU68 napisał:

tak i to dzięki na czas podjętym decyzjom kiedy likwidowałem prod. zwierzęcą okoliczni  prorokowali   że  będę segregować śmieci na zachodzie a okazało się odwrotnie i życzę nawet tobie abyś umiał podejmować trafne decyzje choć dziś już coraz trudniej osiągnąć sukces startując z niskiego pułapu 

To trochę zrozumienia dla hodowców, jak jutro będziesz pił kawę z mlekiem lub jadł schabowego na obiad to pomyśl że ktoś ciężko za***rdala żebyś mógł jeść dobrą polską żywność, no'chyba że kupujesz zachodnie to wtedy już nie..

Opublikowano
1 minutę temu, Ursus932 napisał:

To trochę zrozumienia dla hodowców, jak jutro będziesz pił kawę z mlekiem lub jadł schabowego na obiad to pomyśl że ktoś ciężko za***rdala żebyś mógł jeść dobrą polską żywność, no'chyba że kupujesz zachodnie to wtedy już nie..

jak wyhodujesz tyle ton mięsa ile ja w życiu wyhodowałem  to będziesz uprawniony do takich uwag chyba że jesteś potentatem? ja byłem i zrezygnowałem  (nie traktuj jako złośliwość )  szanuję tych którzy utrzymują zwierzęta wręcz nazywam to niewolnictwem z wyboru tylko z moją mentalnością nie zgadza się to że coś się nie opłaca a dalej to ciągną .Mnie jeśli się nie opłaca na usługę nie jadę a rolnik bez FV (na fuchę) a i owsem a później płacze ze nie zarobił na remont -więc poco jechał ?

Opublikowano

Jest jeszcze coś takiego jak zamiłowanie do pracy tej czy innej co prawda coraz mniej tak jak np z końmi z tego co z opowieści słyszałem gdy już maszyny je zastąpiły na wsiach wielu dalej trzymało chociażby jedna sztukę właśnie z zamiłowania może porównanie nie do końca dobre Ale nic lepszego mi do głowy nie przychodzi😀 także są osoby przyzwyczajone do danej dziedziny produkcji i przeskok na coś oplacalnego dziś nie koniecznie może być dobrym biznesem na dłuższą metę i przy hodowli zostają budynki i maszyny typowo do produkcji zwierzęcej i każdemu poprostu szkoda

Opublikowano
1 godzinę temu, Ursus932 napisał:

oj nie nie :D tamten o kwotach nie chce gadac wcale ....  mimo wszystko to RU68 jest bardziej wiarygodny od tamtego ...