Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, ddtvn napisał:

Zadałem pytanie,czy raczy ktoś odpowiedzieć ?. A nick, jak nick; nawet jakbym był "krezus" to też nie odzwierciedlałby zawartości mojego portfela.

Nadmiar obornika do utylizacji tj  do biogazowni .. i oni zatruja ziemię już legalnie bo zgodnie z prawem :) a rolnicy nie mogą bo takie prawo jest :)

Jedni trują legalnie a drudzy nielegalnie . Taka roznica :)

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, debrzyna napisał:

Zależy też jakie uprawy się nawozi bo nie wszędzie te 170 N ze źródeł naturalnych można stosować. Żyto można chyba max 140 N więc pełnej dawki azotu z obornika nie wykorzystasz A do tego trzeba odliczać azot z resztek pożniwnych

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Już nie pamiętam dokładnie jak łąki ale dużo,musisz szukać w necie o tej ustawie azotanowej to' znajdziesz wszystkie info 

6 minut temu, debrzyna napisał:

A łąki jak ?

.

Opublikowano (edytowane)

Może nie w tym temacie ale potrzebuję kupić 3 cielaki w okolicach grudziądza najlepiej od gospodarza. Jak by ktoś miał to chętnie kupię. Kupiłem od handlarza w sobotę i dziś dostał biegunkę 😌

Edytowane przez Samcik03
Opublikowano
Przed chwilą, Bananek napisał:

kto? handlarz?

Tak od handlarza kupiłem. Ma zaprzyjaźnionych krowiarzy ale jak na złość same jałówki i narazie okres wycieleń u nich się skończył.

Opublikowano
9 minut temu, Samcik03 napisał:

Może nie w tym temacie ale potrzebuję kupić 3 cielaki w okolicach grudziądza najlepiej od gospodarza. Jak by ktoś miał to chętnie kupię. Kupiłem od handlarza w sobotę i dziś dostał biegunkę 😌

Biegunkę to może dostać każdy nawet kupiony od rolnika

Na to niema reguły

Opublikowano
7 minut temu, Samcik03 napisał:
9 minut temu, Bananek napisał:

kto? handlarz?

Tak

chyba ze złości, choć dziwne że zadzwonił i Cię o tym poinformował 🤣

Opublikowano
2 minuty temu, Ursus932 napisał:

może dostać każdy

.. ale to na pewno nie ta co mają od zmiany mleka itp ;)

Opublikowano
1 minutę temu, dabaz napisał:

żeby handlarz dostał biegunkę?

no co .. od cielaka złapał 🤣

Opublikowano

nie mówię że od rolnika nie dostanie ale mam pewność że był dobrze od pojony a każdy wie jak z handlarzami jest niby chce dobrze a wychodzi jak wychodzi 

Opublikowano

Potrzebują oporowo Ale oficjalnie wpisać można i tak tylko te 170 N

Opublikowano

Jeżdżąc po swojej po okolicy, widzę te stosy folii, znikające z dnia na dzień, a wiem że żadna firma ich nie odbiera. Rozumiem wasz problem, dlatego pytam o indywidualne sposoby pozbycia się jej .

Opublikowano
53 minuty temu, ddtvn napisał:

Witam ponownie. Tym razem chciałbym zapytać, co robicie z zużytą siatką, czy folią z sianokiszonki ?.  Jak wiadomo nie można jej wrzucać do zwykłych śmieci, nawet tych segregowanych. Kiedyś firmy przetwarzające plastik, chętnie odbierały je od rolnika. Od czasu zamknięcia chińskiego rynku na granulat, nie są im już potrzebne, ponieważ aby zaspokoić mniejsze zapotrzebowanie wybierają czystsze i łatwiejsze (tańsze) w obróbce materiały. 

Cały czas są firmy które odbierają ,co trzy miesiące przyjeżdżają i zabierają zostawiają zaświadczenie . Ale po h*j te podchody????

Opublikowano

Chodzi o to, żebyście byli szczerzy. Trzeba nagłaśniać, bo inaczej wszyscy będą umywać ręce, a problem jest duży . W końcu chodzi o nasze środowisko.

@Ursus932 Być może u niektórych odbierają, ale to znikomy procent.

Opublikowano
6 minut temu, ddtvn napisał:

Chodzi o to, żebyście byli szczerzy. Trzeba nagłaśniać, bo inaczej wszyscy będą umywać ręce, a problem jest duży . W końcu chodzi o nasze środowisko.

@Ursus932 Być może u niektórych odbierają, ale to znikomy procent.

Najlepiej radzę wziąść się za miastowych co do lasu wyrzucają wszytko co zbędne