Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tyle że powoli człowiek dobry smak gubi kto je sporo "swojskich" wyrobów to różnice da się dostrzec a jeśli ktoś nie jadł nigdy czegoś innego niż pędzone ze sklepu to jak ma odróżnić dobre od niedobrego 

Opublikowano

Ja tam jeżdżę do takiej jednej firmy niedaleko mnie co mają wyroby takie swojskie, niczym nie różniące się od tych jakbyś sam zrobił. Kupnych już do ust nie wezmę, chyba że jako zagryche do wódki jak nic innego nie będzie 😂

Opublikowano (edytowane)

Konsument jest winny raczej jego sytuacja finansowa. Ludzie kupują tanie wyroby, a najpopularniejszą kiełbasą jest ta na którą akurat jest promocja. 

Edytowane przez Adrian_K_90
Opublikowano (edytowane)

w 2 godziny ani kiełbasy ani innych rzeczy nieuwedzisz chyba ze bedziesz robił mokry dym - drzewo polewał wodą to wtedy szybciej obsiada na wedlinie ale smak inny .  ludzie kupują tanie wyroby a potem połowe pieskowi oddają .

Edytowane przez jarecki
Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, jarecki napisał:

w 2 godziny ani kiełbasy ani innych rzeczy nieuwedzisz chyba ze bedziesz robił mokry dym - drzewo polewał wodą to wtedy szybciej obsiada na wedlinie ale smak inny .  ludzie kupują tanie wyroby a potem połowe pieskowi oddają .

Ostatnio wedzilem to coś około 3 godzin . Można i dwie ale wtedy trzeba wiecej podkładać a i sok za mocno wycieka. Jeszcze zależy czy w kiełbasie jest dużo czy malo tłuszczu bo to tez decyduje o czasie wędzenia . Jak chudą kiełbasę potrzymasz ponad dwie godziny to potem robi się jak drzewo .. :)

Edytowane przez tomaszmab
Opublikowano

Rolników chcą zamykać bo protestują ... A wczoraj w radiu była rozmowa z jakimś gościem że stołka i było pytanie o protest nauczycieli wtedy kiedy będą egzaminy to była odpowiedz "niech protestują mają do tego prawo"

Opublikowano

Wedle Polskie prawa karnego .

kto zakłóci mecz , wtargnie na boisko podlega każe do 3 lat pozbawienia wolności .

To nauczyciele świadomy sposób , chcą zakłócić egzaminy zaplanowane wcześniej , nie podlegają każe bo to jest budżetówka .

Rolnik jest szkodnikiem .

Opublikowano

Moim zdaniem teraz powinien każdy z nas pojechać z oponami do najbliższego z miast i rozpalać ogniska . Wtedy coś by to dało . Widzę że większość z nas już jest przerobiona na makarony i boi się czegokolwiek . Głośniej pierdnac nawet .. Tak nas system wychowuje niestety na poprawnych politycznie eunuchów .. Fałszywy hymn Mazurka dabrowskiego odnoszący się do Bonapartego .   Jakbyśmy nie mieli własnych prawdziwych wodzów ..   Kiedys była Bogurodzica jak rozbiliśmy krzyżaków i muzułmanów. Aj szkoda mi naszego kraju . Ale coś się zaczyna budzić . Trzyma nas jeszcze jakos w miarę zachowana wiara w Boga .. 

Opublikowano

Jeżeli chodzi o opony, tu nie chodzi o strach a raczej o analizę skutków i  nie mówię o mandatach .Odnośnie akcji polecam materiał  na You tubie, Michał Kołodziejczak: Trzy dni szukaliśmy ekologicznych opon - nie było!  Widać ,że jest dobrze przygotowany.

Opublikowano
Przed chwilą, soltys48 napisał:

A za 60 przejdzie inseminator i zrobi robotę 

Za 60 przyjdzie , a za nasienie jeszcze 100 skasuje .

Opublikowano

Ma do mnie 2 km . Bierze 130 za wszystko , +  ewentualnie 2  poprawki po 40 zł . Ale ja chodzę do byka od Annasza za 40 zł do Kajfasza za 60 . 

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, soltys48 napisał:

Guzik prawda

Inseminacja z dojazdem byk CH z WCHIR koszt  65 brutto

ja kryłem najtanszymi bykami ze schiuz i wchir  , zobacz rodowód tych najtanszych , czesto od polskiego janusza , ostatnie sztuki byków po tych tanich to jak szedłem przez obore z butelką to myslałem ze mi peknie tak buczaą  ze az czułem jak butelka drżałą , z resztą ktos pisałał jaką wage łapią byki po tanim badziewiu . a umie miałem przez jakis czas to prawie wszystkie słabe pobieranie paszy miały . dobre nasienie kosztuje ze 70 zł samo + robota 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano (edytowane)

nie mam dostepu do cen ale dobry hf od 100 zł nasienie słomka znalazłem około 35 zł  to te co u mie krył to pewno po 10 zł z odrzutu , ale lepiej dołozyć i pokryc lepszym .

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
29 minut temu, lem1991 napisał:

Ma do mnie 2 km . Bierze 130 za wszystko , +  ewentualnie 2  poprawki po 40 zł . Ale ja chodzę do byka od Annasza za 40 zł do Kajfasza za 60 . 

To ile bierze wet za dojazd w końcu. U mnie 10 zł a ma trochę dalej,obojętnie co by robił. Za odklejanie łożyska brał 100 zł teraz nie wiem.

Opublikowano
21 godzin temu, galan99 napisał:

Rolnik jest szkodnikiem .

Jeszcze parę lat i rzeczywiście tak nas zaklasyfikują. 

Opublikowano (edytowane)
54 minuty temu, dsbh napisał:

To ile bierze wet za dojazd w końcu. U mnie 10 zł a ma trochę dalej,obojętnie co by robił. 

Mimo że ma tylko 2 km, jest z sąsiedniej miejscowości i bierze 40 zł od wszystkich, bez względu, czy ma 2, czy 10km . To monopolista, a byków mało u nas. I nie jest to wet , tylko zwykły inseminator .

Edytowane przez lem1991
Opublikowano

@debrzyna aleś mnie zaskoczył 9_9 .. nigdy nie myślałem że w avatarze to Ty .. ładnie filmujesz i opowiadasz :D i stado za***iste przyznam ..

co do pytania, to nie patrz pod kątem czy się nie złamie .. tylko pod kątem dobrostanu, żeby Ci nikt nie wytknął że o niego nie dbasz .. dla dorosłego byka możesz dać np 3.5x3, to się nie będą ciskać w razie "W"

Minimalne wymagane powierzchnie w kojcach grupowych bez wydzielonych stanowisk, na ściółce

Kategoria zwierząt

Powierzchnia kojca m2 /szt

Minimalna szerokość

Buhaj

9

Minimalna szerokość kojca zależy od długości dostępu do żłobu, lecz nie może być mniejsza niż 1,5 długości zwierzęcia

Krowa i jałówka cielna powyżej 7 miesiąca

4,5

Jałówki powyżej 6 miesiąca życia do 7 miesiąca cielności

2,2

Cielę o masie ciała do150 kg

1,5

Cielę o masie ciała powyżej 150 do 220 kg

1,7

Cielę o masie ciała powyżej 220 kg

1,8

Bydło opasowe o masie ciała do 300 kg

1,6