Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
43 minuty temu, debrzyna napisał:

Trza mi wyjaśnić Wartości podane są tłustym drukiem a pod nimi cienkim mniejsze wartości Jak to interpretować 

O ile dobrze pamiętam to wartości wytłuszczone to są wartości w suchej masie a te cienkie to w świeżej paszy. Ale to powinieneś mieć wyjaśnione w tej książce. 

Opublikowano (edytowane)

Więc tak biorąc przykładowo owies zwyczajny początek wydłużania łodyg masz 14,9% suchej masy więc tak naprawdę masz 85,1% wody i tak w świeżej paszy masz na przykład 0,15 JPŻ ale jak odparujesz ta wodę to wtedy zrobi Ci się 0,98 JPŻ i po to masz podane te wartości wytłuszczonym drukiem bo dawkę pokarmowe liczy się dla suchej masy czyli paszy pozbawionej wody. 

W tej książce powinieneś mieć podane ile np. Opas jest w stanie pobrać paszy w kg suchej masy i wtedy według tej tabeli liczysz ile kg np. Sianokiszonki musisz dach żeby zapewnić dawkę białka w suchej masie.

Mam nadzieję że trochę pomogłem.

Edytowane przez gadzet
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Co w tych twoich normach oznacza skrót BTJP?

Dobra nie ważne już znalazłem. Sorry.

1 godzinę temu, gadzet napisał:

Więc tak biorąc przykładowo owies zwyczajny początek wydłużania łodyga masz 14,9% suchej masy więc tak naprawdę masz 85,1% wody i tak w świeżej paszy masz na przykład 0,15 JPŻ ale jak odparujesz ta wodę to wtedy zrobi Ci się 0,98 JPŻ i po to masz podane te wartości wytłuszczonym drukiem bo dawkę pokarmowe liczy się dla suchej masy czyli paszy pozbawionej wody. 

W tej książce powinieneś mieć podane ile np. Opas jest w stanie pobrać paszy w kg suchej masy i wtedy według tej tabeli liczysz ile kg np. Sianokiszonki musisz dach żeby zapewnić dawkę białka w suchej masie.

Mam nadzieję że trochę pomogłem.

I tak biorąc np. Ten owies zakładamy że opas ma zjeść 1500g białka dziennie więc ten owies w suchej masie ma BTJN+BTJE 75+87=162g białka ogólnego więc żeby dać te 1500g to musiał byś dać mu 1500÷162=9,259kg tego twojego owsa ale w suchej masie teraz zawartość suchej masy w świeżej paszy jest 14,9% więc świeżej paszy musiał byś dać  9,259÷14,9%=62,140kg świeżego owsa w fazie początku wydłużania łodygi. 

Jaśniej już chyba nie potrafię, i od razu mówię że to jest tylko przykład na wyjaśnienie co oznacza tłusty druk i drobny. Nie jest to żadna propozycja opasu.

Edytowane przez gadzet
Opublikowano

Jak by mu dawać tylko ten owies to liczyć jako podstawa  białko czy energie 

15 godzin temu, gadzet napisał:

opas ma zjeść 1500g białka

Z której to tabelki wziete 

Opublikowano
27 minut temu, debrzyna napisał:

Jak by mu dawać tylko ten owies to liczyć jako podstawa  białko czy energie 

Z której to tabelki wziete 

Ne ne ne ja tylko dałem Ci taki przykład żeby Ci wytłumaczyć o co chodzi z tym wytłuszczonym drukiem i drobnym. I ta dawka białka i ten owies to był tylko przykład żeby zobrazować o co chodzi to 1500g białka to było tak z powietrza wzięte. Żywieniowiec który do mnie przyjeżdża do krów mlecznych mówił kiedyś coś że opas powinien dostać około 150g białka dziennie na 100kg masy ciała.

Opublikowano

Ja już dziś na wieczór posialem nawóz na żyto na kiszonkę 3 ha . Jeszcze jutro rano 1,5 ha i czekam na deszcz od niedzieli...

Opublikowano
12 minut temu, JarekBazydlo napisał:

https://www.youtube.com/embed/HwXHokADYBQ?feature=oembed To coś dla kolegi. Zobaczymy narazie pisze na priv i nadal udaje cwaniaka:) Chętnie założę mu sprawę braciak cioteczny będzie miał zajęcie;)

Ciekawe o co Wysoki Sąd zapyta . Dlaczego się panu nie podoba żona kolegi ? , dlaczego woli pan oglądać na af zdjęcia byczków niż jego żony ? . Co powiem ? . Że wolę swoją  . 

Opublikowano

Jarek troche przesadzas , wyraził swój pogląd tego chyba nikomu nie zabronią . zachował się jak idiota to się zgodzę Ale żeby do sądu od razu😏

Opublikowano

Czytałem ten post kilka razy i jest nie smaczny ale sąd będzie miał tylko ubaw z tego i nic więcej 

Opublikowano

Jak ktoś zakłada kolejne konto tylko po to żeby kogoś dyskryminować i ośmieszać itp . i robi to z premedytacją bo kieruje się tylko zawiścią i zazdrością  to nie wiem czy to będzie ubaw BO W INTERNECIE NIC NIE GINIE ? Druga sprawa administrator ma obowiązek usunąć takie posty i wywalić na zbity ryj takiego osobnika po uzasadnionej skardze . Mało tego jest tu parę osób które robi to samo i niczego nie pisze tylko jakieś  bzdety  o jakieś faktury itp . 

Opublikowano

Nie czytam całego forum tylko odnoszę się do tego jednego posta ,być może są takie wpisy które naruszają czyjąś godność 

Opublikowano

Proponuję Jarkowi spotkanie . Jak będzie kiedyś w Zakopanem mogę podjechać w niedzielę , bo w pozostałe dni pracuję nawet po 12 godzin i możemy sobie polubownie wyjaśnić to i owo . Dopiero trzy lata temu skończyły mi się zawiasy za błędy młodości i do dziś reaguję alergicznie na słowo " sąd ", więc nie chciałbym kolejny raz przez to przechodzić . Zwłaszcza za takie bzdety że jego żona jest przeciętną  dziewczyną . Wstawia zdjęcie i każdy może skomentować to co widzi . Dobrze że zawsze chwalę jego byki  , bobym z pierdla nie wyszedł jakbym napisał że chude to i kościste . 

Opublikowano

Człowieku mam już 28 lat , i od czasu jak urodziła mi się córka , czyli od lat sześciu jestem wzorowym obywatelem . I nie sądzę żebyś ty w wieku 20 lat nie robił głupstw , tylko rozeszły się po kościach , a ja tyle szczęścia nie miałem .

Opublikowano

Kiedy o 10 lat się postarzałeś ? W ostatnim wcieleniu , w poprzednim roku , miałeś 18 . o.O

Opublikowano
51 minut temu, ogarek napisał:

Druga sprawa w innym temacie napisałeś post z podtekstem gróźb karalnych ,nie wystarczy że nie napisałeś w prost a sam fakt że ta osoba poczuje się zagrożona twoim wpisem  .Mało tego jakikolwiek nieszczęśliwy wypadek,przypadek z niewyjaśnionych powodów   itp. który spotka tą osobę  będziesz pierwszy który będzie ciągany do wyjaśnień nawet jeśli nie będziesz miał żadne związku   i żadne kasowanie i zmiana konta ci nie pomoże .

Że niby chcę się spotkać z Jarkiem w Zakopanem , tu widzisz jakiś podtekst ? . Napisałem wyraźnie POLUBOWNIE więc nie podjudzaj .