Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, dsbh napisał:

Spróbuje zapytać.Suszył ktoś seladerę lub lucernę na siano,jakieś opinie typu kiedy kosić,przewracać,zbierać.Druga sprawa czy świeża lucerna czyli skarmiana na bieżąco powoduje wzdęcia tak jak koniczyna czy jest bezpieczna?

Saladere nie powoduje wzdec wiec tu nie ma obaw. Z lucerna niestety musisz uwazac.

• Thanks 1
Opublikowano
3 minuty temu, dsbh napisał:

Spróbuje zapytać.Suszył ktoś seladerę lub lucernę na siano,jakieś opinie typu kiedy kosić,przewracać,zbierać.Druga sprawa czy świeża lucerna czyli skarmiana na bieżąco powoduje wzdęcia tak jak koniczyna czy jest bezpieczna?

kiedyś dawno dawno temu lucerna w okresie kwitnienia a przewracać polskim pająkiem bo listki bardzo delikatne 

6 minut temu, ozzborn napisał:

ja obstawiam ze kredytu :ph34r:

jakbym obstawiał jak ty to bym teraz byki doglądał a nie zastanawiał się w co zainwestować 

• Thanks 1
Opublikowano
6 minut temu, dsbh napisał:

Z seradelą nie pomogę, bo nie miałem zbyt wiele do czynienia z tą rośliną. Lucerna na siano owszem, ale przewracanie i zgrabianie tylko na rosie i przy użyciu zgrabiarki gwiazdowej (karuzela za bardzo obtrzepie liście) 

• Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, gadzet napisał:

Włókno szklane raczej ale to na ocieplanie kiedyś szło albo zbiorniki z tego robili o kolki do pastucha  jeszcze z tego byly. 

Dobrze wiem o co chodzi. Damian miał na myśli skrobię szklistą. Toż chyba bym o włóknie szklanym nie pisał przy kukurydzy.

Opublikowano
51 minut temu, damianzbr napisał:

Aby nie być gołosłownym przedstaw certyfikat zaświadczający że stosujesz pasze bez syfu.

Co to jest certyfikat? Zwyczajowo G... O warty kawałek papieru wymyślony przez Bruksele. Sprzedawany jak bułki w piekarni wszystkim za kasę... Firmy świadczące tego rodzaju usługi czerpią z wystawiania certyfikatu przychody , certyfikaty ekologiczne to j.... A ściema. Prezesom firm certyfikujacych starcza na nowe furki wakacje i wydatki sekretarki😉

Opublikowano
6 minut temu, RU68 napisał:

jakbym obstawiał jak ty to bym teraz byki doglądał a nie zastanawiał się w co zainwestować 

akurat to ze na bykach nie ma interesu to ja mówie i pisze od dawna, wystarczy ze poczytasz moje starsze wypowiedzi, także tu nie ma miedzy nami konfliktu, poprostu nie chce mi sie wierzyc ze z hektara kukurydzy zostaje blisko 5 tys zysku ....

Opublikowano

W poniedziałek maja być jakieś postanowienia,propozycje w sprawie leżaków

Opublikowano (edytowane)

zysk to jest pojecie wzgledne, jak zostanie ci 500 na byku to niby jest zysk, na hektarze qq jak ci zostanie 1000-2000 to tez jest zysk, prowident jak pożyczy ludziom 100 tys a odbierze ludziom 200 tys to tez jest zysk :D

takze zysk a zysk to róznica :D

wiekszosc na tym forum bajdurzy o zyskach tylko nie wyraża tych zysków w procentach od zainwestowanego kapitału, a to tu jest pies pogrzebany ...

bo zainwestowac 1mln i miec zysk 5% to żaden interes

RU68 wciska nam znowu ze ma zyski na poziomie 100% zainwestowanego kapitału i to w rolnictwie :D

Edytowane przez ozzborn
Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, Berthold napisał:

Co to jest certyfikat? Zwyczajowo G... O warty kawałek papieru wymyślony przez Bruksele. Sprzedawany jak bułki w piekarni wszystkim za kasę... Firmy świadczące tego rodzaju usługi czerpią z wystawiania certyfikatu przychody , certyfikaty ekologiczne to j.... A ściema. Prezesom firm certyfikujacych starcza na nowe furki wakacje i wydatki sekretarki😉

Jakie ma znaczenie gdzie się uzyskuje certyfikat? Prawo jasno określa jakie środki są dopuszczone do produkcji i upraw ekologicznych więc o ki uj ci chodzi.

Mam rozumieć że coś insynuujesz bo jesteś kolejnym cwaniakiem co na wszelkie sposoby łamie przepisy aby tylko zarobić 200zł więcej. A później jak wychodzi afera to przez takich kretynów wszyscy uczciwi cierpią.

Bo się okazuje że ekologiczne uprawy jakiś cwaniak pryska chemią i nawozi saletrą, a jednostce certyfikującej daje w łapę aby oko przymknęła, a później gdy TVN robi prowokację to cwaniak wypina się i obwinia wszystkich dookoła oprócz siebie.

Żal mi ciebie.

Edytowane przez damianzbr
Opublikowano
Przed chwilą, ozzborn napisał:

akurat to ze na bykach nie ma interesu to ja mówie i pisze od dawna, wystarczy ze poczytasz moje starsze wypowiedzi, także tu nie ma miedzy nami konfliktu, poprostu nie chce mi sie wierzyc ze z hektara kukurydzy zostaje blisko 5 tys zysku ....

a gdzie widzisz błąd  mógłbym naciągać 12 t a tak też było a chyba  w 2006 było na niektórych kawałkach 0 t a kukurydza 3,5 m tyle że bez kolb  więc przyjmuję 10 t bo raz na 10 lat na lekkich jest klęska pokaż ilu w kraju pryska azoksystrobimą kukurydzę i poczytaj jak działa ilu robi 3 opryski owadobójcze - bo po co odpowiem dla jakości i minimalizacji mykotoksyn  sprzedaję albo przełom roku albo maj czerwiec niekiedy lipiec . Magazyn jest 3-4 razy przesypany a klient za dobry i pewny towar płaci bo co z tego że niektórym co drugie auto wraca bo coś nie tak mnie za wszystkie lata zdarzył się jeden taki przypadek jedno auto a jakimś cudem za tydzień było ok bo z tej samej pryzmy kilkaset ton ok a jedno nie .A do takiego odbiorcy dostaniesz się tylko po roku nieurodzaju gdy brakuje dobrej QQ bo jest to dość zamknięta grupa 

Opublikowano
19 minut temu, Thomas2135 napisał:

Dobrze wiem o co chodzi. Damian miał na myśli skrobię szklistą. Toż chyba bym o włóknie szklanym nie pisał przy kukurydzy.

Taki żarcik tylko a ty na powazni

Opublikowano
5 minut temu, damianzbr napisał:

Jakie ma znaczenie gdzie się uzyskuje certyfikat? Prawo jasno określa jakie środki są dopuszczone do produkcji i upraw ekologicznych więc o ki uj ci chodzi.

Mam rozumiem coś insynuujesz bo jesteś kolejnym cwaniakiem co na wszelkie sposoby łamie przepisy aby tylko zarobić 200zł więcej. A później jak wychodzi afera to przez takich kretynów wszyscy uczciwi cierpią.

Bo się okazuje że ekologiczne uprawy jakiś cwaniak pryska chemią i nawozi saletrą, a jednostce certyfikującej daje w łapę aby oko przymknęła, a później gdy TVN robi prowokację to cwaniak wypina się i obwinia wszystkich dookoła oprócz siebie.

Żal mi ciebie.

Znam życie, mam po sąsiedzku ekologów którzy robią wałki. Ja prowadzę gospodarstwo produkujące na rynek używam nawozów i opryskow, a ty kolego jesteś idealista i marzycielem jak Don Kichot... Goń za wiatrakami Goń... 

• Haha 1
Opublikowano

Czyli jesteś lub kryjesz łobuza oszusta złodzieja. Proszę podaj mi adres, zgłaszam to do służb, aby zdążyć przed prowokacją TVNen co by kolejna afera nie wybuchła.

Opublikowano
8 minut temu, ozzborn napisał:

zysk to jest pojecie wzgledne, jak zostanie ci 500 na byku to niby jest zysk, na hektarze qq jak ci zostanie 1000-2000 to tez jest zysk, prowident jak pożyczy ludziom 100 tys a odbierze ludziom 200 tys to tez jest zysk :D

takze zysk a zysk to róznica :D

wiekszosc na tym forum bajdurzy o zyskach tylko nie wyraża tych zysków w procentach od zainwestowanego kapitału, a to tu jest pies pogrzebany ...

bo zainwestowac 1mln i miec zysk 5% to żaden interes

RU68 wciska nam znowu ze ma zyski na poziomie 100% zainwestowanego kapitału i to w rolnictwie :D

piszesz o procentach a to grubo ponad 120 % więc nie pisz o czymś czego nie ogarniasz robiąc zakupy też liczysz na wysoki procent rabatu ? mnie interesuje cena ostateczna 

a 5% zysku to akurat z inwestycji finansowej bezpieczna lokata kapitału akurat rok temu byłem współudziałowcem sieci marketów w Wiśle  niby tylko 6% ale bezpieczne i pewne  tylko jak komuś kto nie ma 100 000 wytłumaczyć czym jest 60 000 zysku bez ruszania palcem z inwestycji 

Opublikowano
49 minut temu, rolnik115 napisał:

Ciekawe jak dlugo będzie cena z tendencją spadkową. Po jakim czasie cena będzie rosła do góry? Pytam bo zostało 5 ogonków do sprzedania... I nie wiem czy trzymać do maja czy tam czerwca czy sprzedać teraz

Czekaj

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, RU68 napisał:

piszesz o procentach a to grubo ponad 120 %

nie wierze w 100% a tymbardziej 120% zysku w rolnictwie tradycyjnym i przestan pisac te bajki, policz sprzet i wszystkie nakłady i ci wyjdzie wielkie g..... na 60 ha, w tamtym roku w moich stronach ludzie kukurydze cieli w styczniu jak zamarzło (ulewy) a ziarno wywalali na pole bo sie nie nadawało do niczego, bo nikt nie chciał tego kupic, wczesniej lata ze taka susza ze zero kolb a u ciebie rok w rok 10 ton suchej przez 20 lat w monokulturze........

12 minut temu, RU68 napisał:

niby tylko 6% ale bezpieczne i pewne  tylko jak komuś kto nie ma 100 000 wytłumaczyć czym jest 60 000 zysku bez ruszania palcem z inwestycji 

6 % od 100 tys to 6 tys a nie 60 tys

Edytowane przez ozzborn
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, rolnik115 napisał:

Ciekawe jak dlugo będzie cena z tendencją spadkową. Po jakim czasie cena będzie rosła do góry? Pytam bo zostało 5 ogonków do sprzedania... I nie wiem czy trzymać do maja czy tam czerwca czy sprzedać teraz

sprawa rozwojowa już podają że 9 zakładów" leżakowało"  a z tego będzie afera na lata sąsiad wspominał wczoraj że w 2000r sprawa BSE przez rok nikt niechciał bydła nawet za pół darmo a byki wiązał 3 łańcuchami a  do embarga tylko pozostały dni (moje zdanie laika )

7 minut temu, ozzborn napisał:

nie wierze w 100% a tymbardziej 120% zysku w rolnictwie tradycyjnym i przestan pisac te bajki, policz sprzet i wszystkie nakłady i ci wyjdzie wielkie g..... na 60 ha

6 % od 100 tys to 6 tys a nie 60 tys

nie pomyłka inwestycja 1 000 000 ze stówą nawet nie gadają  a codo sprzętu to liczyć wartość z dofinansowaniem czy bez bo dla mnie jeśli wyłożyłem 300 000 kupiłem za 600 000 to amortyzacja od rzeczywistego wydatku 300 000   a dofinansowanie bonus i tak na zaostrzenie brałem z wszystkich dofinansowań ful wartości i i to w czasach gdy nie pytali o dobór maszyn  stąd  CX na 60 ha  opryskiwacz samojezdny itd 

Edytowane przez RU68
Opublikowano

Uuuuuuu to się chyba parę  upadłości szykuje. Jakby co to podpowiadam ministrowi rolnictwa że jest okazja zbudować na tym cyrku coś nowego. Warunek tylko jeden. nie zabrać się za to od d*py strony.

Durna marchewka wychodzi zysk ponad 120%.

Opublikowano

niby co proponujesz ? oswiecisz nas ?

Opublikowano
2 godziny temu, damianzbr napisał:

Odmiana musi mieć dużo skrobi szklistej. Krzysztof u nas nie ma skupu na to i za mały opad czy zły rozkład. Nie wspominając że w naszym mikroklimacie plony wieloletnie rzędu 10t/ha są nie osiągalne na tych odmianach. Do tego dochodzi jakość towaru pod względem niskiego poziomu mykotoksyn.

To nie jest prosta uprawa, dlatego jest bardziej dochodowa. Zawsze powtarzam że proste zajęcia dają mały zysk, a złożone i wymagające poświęcenia, czy wiedzy czy dużych nakładów czy wszystkiego razem pozwolą zarobić adekwatne do stawianych wymagań. 

Dlatego te byki to jest tylko garb od wywalania gnoju, bo każdy osiłek potrafi upaść byka. A że zostawał tylko garb i fura gnoju po odstawieniu, to ludzie kombinują jak nie ubezpieczać, jak oszukać aby drożej sprzedać i wychodzą kwiatki na których wszyscy stracą cwaniacy i uczciwi i paszarnie i ubojnie. Cała masa ludzi przez cwaniaków dostanie po d.

Podziękuj samemu sobie że każdy bierze cię za cwaniaka który chore krowy sprzedaje jako zdrowe pod osłoną nocy.

A co ci po jego słowach? Przecież i tak w to nie uwierzysz. Niech ci da to na piśmie a później niech wiezie gdzie zechce ale ty będziesz czysty i schowasz w kieszeń bajki o słownych zapewnieniach handlarza.

Powiedz nam czym karmisz krowy mleczne a czym karmił dziadek, oraz powiedz ile litrów uzyskujesz od krowy a ile miał dziadek. xD

Nie bądź cyniczny, w kukurydzy sama chemia, w pszenicy sama chemia, w kurczaku sama chemia, w świni sama chemia, ale w twoich krowach to chemii nie ma, bo jak to tak, czysty klarowny Pan Gadżet miał by być za coś odpowiedzialny, nie do pomyślenia...

Skoro kombinowałeś i się doigrałeś to teraz nie jęcz gdy będzie po 3łz/kg.

A czy ja napisałam że sprzedawałem po nocy? CWANIACZKU?!

Opublikowano
5 minut temu, mirro napisał:

Durna marchewka wychodzi zysk ponad 120%.

to ile masz ha ? :ph34r:

Opublikowano
11 minut temu, RU68 napisał:

sprawa rozwojowa już podają że 9 zakładów" leżakowało"  a z tego będzie afera na lata sąsiad wspominał wczoraj że w 2000r sprawa BSE przez rok nikt niechciał bydła nawet za pół darmo a byki wiązał 3 łańcuchami a  do embarga tylko pozostały dni (moje zdanie laika )

nie pomyłka inwestycja 1 000 000 ze stówą nawet nie gadają  

Sąsiad ? A Ty nie pamiętasz ?