Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
31 minut temu, bukat82 napisał:

a jasne że nic, a dawniej jak było .. ktoś utylizował bydło po urazie ?? ktoś to odbierał ??  zapierniczało się żeby dobić, spuścić krew i tyle, jak padła sztuka to do fermy lisów się zawoziło i wzięli, wszystko we własnym zakresie, to była normalka i nikt z tego cyrków nie robił ;) nawalone przepisów, wymogów, kar i opłat ..

Dawniej nie było tak wielkich hodowli szczególnie w systemie zamkniętym czyli cały rok bydło z obory nie wychodzi, a to tu jest najwięcej przypadków różnorakich chorób. A dzis produkuje się na wielka skalę wiec i padnięć jest więcej. A poza tym jeśli taka wołowina zalewa rynek to jak można oczekiwać ze cena normalnej zdrowej wołowiny pójdzie w górę skoro taka masarnia zarabia krocie na lewym procederze. No i w pokazanym materiale widać ze wszyscy urzędnicy brali grube koperty i siedzieli cicho bo tak wszystkim jest wygodniej.

Opublikowano

ok .. bardziej mi chodziło o urazówkę jak wspomniałem ..

to że masarnia kręci wały to się ma nijak do ceny wołowego raczej, wezmą ich za d*pę, to ile zyskała na tym mięsie to zyskała .. a cena może zostać  ;)

Opublikowano

Jak zawsze urzędasy  i weterynaria nie beknie za to a ewentualnie swoje gabinety pootwierają, najwięcej my na tym stracimy jak to niemieckie lobby zacznie "znajdować" gdzieś w obrocie mięso z antybiotykiem pochodzące z naszego kraju i co wtedy? Afera na całą unie będzie i embarga na naszą wołowinę a niemiaszki i pseudopolacy co się w brukseli skarżą na swój kraj już zacierają rączki😑

• Like 2
Opublikowano
1 godzinę temu, pedro2 napisał:

A myślisz, że wieprzowina, drób i cała reszta to święte krowy i tam wszystko miodem ocieka? Kilkuletnie mięsko w kontenerach z macior mmm pyszotka...

Sorry myślałem że masz na myśli wołowinę bo taki był temat.

Opublikowano
52 minuty temu, Taurus83 napisał:

Bo ja jem raz w miesiącu....cóż za argument...jak będziesz miał grypę to polecam rosół z kurczaka. Świetnie działa, ma w sobie wszystkie antybiotyki. 

Zasada jest prosta. Chcesz jeść żywność wysokiej jakości to musisz wiecej zapłacić. Dotyczy to chleba, jajek, mięsa i wszystkiego innego. Jak widzę reklamę gerbera w tv to śmiać mi się chce jak słyszę tekst o iluś tam testach na jakość czy coś w tym stylu pieprzą. Niestety ludzią nie chce się uprawiać warzyw ani mieć sąsiada co ma hodowlę zwierząt. Bo jak wiadomo mięso jest z markietu. 

A to z kurczaka jeszcze da się zrobić rosół? 🤔

Opublikowano (edytowane)

najgorszy jest kot prezesa ... a poza tym to nie czytajcie wszelkiego scierwa z niemieckim kapitałęm ...

Edytowane przez ozzborn
Opublikowano
18 minut temu, staszek131415 napisał:

A to z kurczaka jeszcze da się zrobić rosół?

no jak wrzucisz kostkę ^_^

4 minuty temu, radekz200 napisał:

cyrki się zaczynaja dziać juz nie wiedza za co maja się brać 

niestety ale to prawda, choć niektóre nie muszą bo są dobrze karmione to i tak polują bo taki mają instynkt ;)

Opublikowano
6 minut temu, ozzborn napisał:

najgorszy jest kot prezesa ... a poza tym to nie czytajcie wszelkiego scierwa z niemieckim kapitałęm ...

Niby tak  ale zaraz  ,,Animals''  to podchwyci... 

Opublikowano
6 minut temu, Szymi40 napisał:

Niby tak  ale zaraz  ,,Animals''  to podchwyci... 

A za chwilę szczury obejmą ochroną bo zjadają resztki pożywienia na wysypiskach przez co mamy mniej śmieci 🤣

Opublikowano
1 minutę temu, staszek131415 napisał:

za chwilę szczury obejmą ochroną

no jak się kiedyś wzięli za strzyżenie owiec że to rzez .. to jest całkiem możliwe że będą szczury ratować :D

Opublikowano (edytowane)

z tymi kotami z onetu to kiedys był film nie pamietam tytułu  ,, młode wilki '' ale chyba Pazura tłomaczył pochodzenie murzynów w stanach , to i tu koty złapiał te zdechlaki co by trza jeszcze ich utilizować a tak to nikt na tym niezarobi ktos pisał ze niemcy chcieli swinki z asf utilizowac 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

co do reportażu tvn-u. tak jest i będzie i tyle  po co płacic 500pln za uspienie i papierologie jak można skasować 500-600pln i zabiorą widac że te co leżki nie leżały od 2-3 dni nawet jeśli podano im leki to już okres prewencyjny zapewne minął -tak mi się wydaje bo przecież każdy ma nadzieje że się podniesie i czeka  na cud. inna sprawa że to mięso powinno trafiać na karmy dla zwierząt itp. a nie na nasze stoły. trzecia sprawa to weterynaria nieroby je.....ne jeszcze im uposażenia mało.... "nawet jak dostaniemy to nic nie zmieni"  cytat podsumowywujący całą prace weterynarii   w zasadzie to i dobrze bo mamy spokój w obejściach a nie kontrole za kontrolą  

Opublikowano

A przede  wszystkim tym co parają  się  tego typu  procederem. Tylko  szkoda że nie ujawnili  Nazwy  tej ubojni     bo z tego reportażu nie wiadomo   czy  był  robiony  aby  przestraszyć   konsumentów  do  kupowania wołowiny   czy    ukrócić  proceder 

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, Taurus83 napisał:

Bo ja jem raz w miesiącu....cóż za argument...jak będziesz miał grypę to polecam rosół z kurczaka. Świetnie działa, ma w sobie wszystkie antybiotyki. 

Kolego Taurus83 chyba nie do końca zrozumiałeś o co mi chodziło miałem na myśli to że robią wielki szum z takiej sytuacji jak ta w reportażu owszem też jestem zdania że mięso które nie nadaje się do spozycia (po antybiotykach czy jakies śmierdzące) nie powinno trafiać na półki sklepowe a milczą na temat tego cały asortyment że spozywki który znajduje się w sklepie jest tak nafaszerowany chemia że aż strach tego dotykać nawet cześć żywności która ma na opakowaniu napisane że jest bio też jest potraktowana chemią. Ale nie chciałem poszerzać swojej wypowiedzi bo temat dotyczy wołowiny i nie jest to miejsce na dyskusję nad tym czy z kurczaka da się zrobić rosół czy nie bo się robi śmietnik w temacie i tyle.

Zacząłem obserwować ten temat że się może dowiem czegoś nowego na temat hodowli opasów A tu jak zwykle rozmowy o wszystkim i o niczym.

Opublikowano (edytowane)

Bo to nie chodzi o rozwiązanie problemu tylko udupienie polskiego rolnika zrobienie anty reklamy że co polskie jest be za to zachodnie cacy. I człowiek z miasta popatrzy i pomyśli "jak mam jeść taki syf to już nigdy nie kupię polskiej marki wolę zachodnia" tylko ciekawe jaki syf tam jest. A pro po tego reportaży to ten człowiek który opowiadał co tam się dzieje powinien być tak samo ukarany jeśli miał świadomość co robi.

20 godzin temu, ozzborn napisał:

1 sianokiszonka plus kiszonka z qq

2 jak nie ma kiszonki z qq to sianokiszonka plus zboze

wszystko inne zbedne i niepotrzebne

:D

Wracając do tematu ozzborn uważasz że żadne dodatkowe źródło białka opasom  nie jest potrzebne?

Edytowane przez gadzet
Opublikowano
13 minut temu, gadzet napisał:

może dowiem czegoś nowego na temat hodowli opasów

A co by cie interesowało ,zadaj jakieś nurtujące Cie pytanie a na pewno znajdzie sie ktoś kto cie oświeci

Opublikowano
2 minuty temu, debrzyna napisał:

A co by cie interesowało ,zadaj jakieś nurtujące Cie pytanie a na pewno znajdzie sie ktoś kto cie oświeci

A choćby to jak żywicie swoje opasy jaki system utrzymania preferujecie?

Opublikowano

Taurus koniczyna w płodozmianie z mieszanką zbożową ? Wracasz do bydła? Mamki czy tylko opasy? Gdybym miał pewność, że kurzak przejdzie w ekologii jako nawóz pod kukurydzę to też bym poszedł w ekologię.