Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam panowie . takie pytanko . Stoje przed zakupem uzywanego ciagnika . miałby byc to główny kon pociągowy na areał ok 55ha . cos w przedziale mocy 145-170 . panowie co polecicie ? chodzi głownie o bezawaryjnosc i obsługe bez jekiejs zbednej elektroniki która lubi sie popsuc . cenowo tak wolał bym sie zamknąc w 150 brutto . przeglądałem juz case , deutz fahr , mccormick , . . a moze polecicie cos ciekawego ?

Opublikowano

no własnie nic . tylko pisałem ze ogladałem case mx i to to samo . czyli wychodzi na to czy kupie tm czy mx jeden luj . a kolego uzytkujesz tm ? jak ci sie to spisuje ?

Opublikowano

do tej pory mam renoweczkę 133.14 . młodego rolnika łapłem , maszyn troszke wiekszych kupiłem i okazuje sie ze renia przy kvernelandzie 4x45 na cieższej ziemi pierdzi . i wypadało by pojsc w cos mocniejszego . lepiej niech ciągnik ma troche zapasu mocy 

Opublikowano

a kolego co z wadami w tm ? co siada ? 

a no nad jd tez sie zastanawiam tylko troche obawa czy w niemczech nie pracował na konkretnym areale bo jd na małe ha nie idą .

no tak jest ... mamy ziemie i 6z+ ale i trafi sie glina i czarna zwięzła takze zapas musi byc 

Opublikowano

ciągnika tej mocy nikt nie kupuje na kilka ha, najlepiej nie nastawiaj się na konkretną markę a patrz na stan i wybierz w najlepszym, sam chciałem JD ale po obejrzeniu x egzemplarzy kupiłem MF

Opublikowano

no własnie zależało by mi na jakosci materiału co was bede oszukiwał traktor ma dac rade z kvernelandem 150s , agregatem uprawowa siewnym z broną aktywną 4m i telerzówką 3m 1500kg wszystko zawieszane własnie . do reszty lzejszych prac mam renie . a kolego jak ci sie mf spisuje ? masz skrzynie Dynę ? 

Opublikowano
20 minut temu, siwy18_8 napisał:

no własnie nic . tylko pisałem ze ogladałem case mx i to to samo . czyli wychodzi na to czy kupie tm czy mx jeden luj . a kolego uzytkujesz tm ? jak ci sie to spisuje ?

Case mx do 2002 roku to całkiem inne ciągniki niż NH, dopiero mxm od 2003r jest odpowiednikiem NH tm

Opublikowano
11 minut temu, siwy18_8 napisał:

no własnie zależało by mi na jakosci materiału co was bede oszukiwał traktor ma dac rade z kvernelandem 150s , agregatem uprawowa siewnym z broną aktywną 4m i telerzówką 3m 1500kg wszystko zawieszane własnie . do reszty lzejszych prac mam renie . a kolego jak ci sie mf spisuje ? masz skrzynie Dynę ? 

mam dynaschift 32x32, MF spisuje się dobrze, ale mam połowę areału co Ty, wiec się nie napracuje, to ciągnik bardziej uniwersalny, jest oszczędny w paliwie przez co można nim robić i lekkie prace, na typowego woła to jednak bym przy JD został.

Opublikowano

po za tym pojedz poogladaj, może któryś Ci podpasuje bardziej,  case , JD czy MF z tamtych lat to jeszcze dobre w miarę solidne maszyny. JD do serii 20 jest dość prosty i wytrzymały, budżet masz spory, więc na pewno coś w miarę za to znajdziesz.

Opublikowano
11 godzin temu, siwy18_8 napisał:

tez myslałem nad tm ale ponoc to to samo co case mx prawda ? 

W życiu nie MX tylko MXM jak już. Po 2002 Case i NH się połączyli, po produkcji MX, który jest ostatnim prawdziwym Case