Wapnowanie
-
Podobna zawartość
-
Przez krychu
Może już był taki temat lecz nie mogłem znaleźć. Szukam sprzętu do wapnowania obory oraz chlewni. Jakiego sprzętu używacie i co polecacie?
-
Przez Pandowski
Cześć Wszystkim!
Na początek dane:
Powierzchnia pola: 1,3 ha w bezpośrednim sąsiedztwie lasu; obecnie rośnie jeszcze seradela uprawna do przeorania
Klasa gleby: V
Kategoria agronomiczna gleby: lekka
PH w KCl: 3,64
P205: 5,9
K2O: 2,0
Mg: 1,6
Co chcę uzyskać?
Chciałbym założyć trwały (nawet 10 i więcej lat) użytek zielony, który będzie można łatwo odchwaszczać herbicydem. Zamierzam dać chętnemu rolnikowi pokosy z tego użytku w zamian za zbiór przynajmniej dwa razy w roku i wiosenne włókowanie. W tej chwili już mam 5 ton wapna na polu gotowego do rozwiezienia a następnie planuję wykonać orkę 15 cm.
Moje pytania są następujące
1. Jakie trawy zasiać?
2. W jaki sposób je siać i kiedy? Czy teraz w październiku ma to jeszcze sens (a dziś na Północnym Mazowszu był już lekki szron) czy czekać do wiosny?
Z góry bardzo dziękuję za pomoc
Pozdrawiam
P.
-
Przez viking
Witam,
Z racji kiepskiej deszczowej pogody nie zdążyłem do tej pory wyrównać pole po orce i zwapnować.
Gleby jest bardzo kwaśna i wymaga pilnego odkwaszenia.
Jakie byłoby najlepsze wyjście z tej sytuacji, rozrzucić teraz wapno granulowanie ręcznie na 1 h. czy poczekać na lepszą pogodę, ewentualnie jak przyjdą mrozy i wtedy rozrzucić rozsiewaczem ?
-
Przez kubatedi
Cześć co polecicie na wiosenne wzmocnienie tego oto żyta jak widać ma żółte liście ( zdj z 22 lutego ) Jest to klasa V ziemi i chciałbym mieć plon około 4-4,5t , Nawóz jaki zastosuje to 200 kg salmagu na h ale co polecacie na to żyto jaki dobry fungicyd oraz chciałbym abyście polecili jakieś skuteczne nawożenie dolistne i z jakiej firmy
Dziękuję za każda mądrą odpowiedź
-

Rekomendowane odpowiedzi
Zetor 5211