Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
sąsiad miał kontrolę na miejscu koło tydzień temu , pytał o zaliczkę bo pili z kasą z agencji powiedzieli że dostanie też . także komu i jak wierzyć nie wiadomo u mnie też narraziee cisza lubelskie chełmski

h

Opublikowano
Matixd napisał:

Jak jest przeprowadzana kontrol to informują o tym ?

u nas babka z napisem Geodeta latała po polach i coś fotografowała czy co. Jak spytałem jej czy mogę jej w czymś pomóc, to odpowiedziała tylko, że kontrola z agencji. Nikt nic nie informował. Póki co też nie wiem nic o wyniku tej niby kontroli.

Opublikowano
26 minut temu, Beti4826 napisał:

U mnie juz komplet .RŚ wpłynęło 4 dni temu ONW wczoraj A przed chwilą Bezpośrednie  .21h .pomorskie .powiat Slupski 

ty to masz szczescie i powiedz jeszcze ze kukurydza dala po 15t

Opublikowano
8 godzin temu, soltys147 napisał:

Można wypaść poplon (żyto + gorczyca) posiany w ramach obszaru proekologicznego EFA14?

Jaka ewentualna byłaby za to kara? Poplon wyrósł miejscami ponad metr.

Podam ci przykład który dostosuje do siebie.

Ktoś kto ma we wniosku 20 ha gruntów ornych, powinien mieć 5% powierzchni do efa( 20 ha x5%= 1ha elementu efa.).

Jeśli ktoś deklarował takie elementy efa:

-0.5 ha jako ugor

-i 2 ha efa 14a lub efa 14b.

I teraz okazuje się że nie ma tego elementu efa(14a, lub 14b).

To dostanie płatność zazielenienie do powierzchni 10 ha( bo tyle ma elementu efa(ugor).

10 ha to jego kara za brak elementu efa poplonów.

Opublikowano
3 godziny temu, turtojs napisał:

Po co go tak wczas siales, ja mam poplon ozimy i sieje końcem sierpnia i jest zawsze git

Posiałem wcześniej, aby było co przyorać na wiosnę. Na działce którą zasiałem jak Ty ostatniego sierpnia - teraz ledwo 2cm - susza.

@robert55555 Czyli wypasienie jest uznawane przez ARIMR na równi z nie posianiem poplonu w ogóle? Doprecyzowując nie chodzi mi o wypasienie do ziemi, a raczej o to by krowy przeszły i trochę go podgryzły, przerzedziły. Pewnie tłumaczenie, w razie kontroli, że krowy mi uciekły i chodziły po nim nie wiele by dało - zresztą z tego co piszesz to za duże ryzyko.

Opublikowano (edytowane)

Nie wiem tego. Zależy od osoby która dokonuje kontroli. Jeden może uznać a inny nie uzna twego tłumaczenia. Jasne jest napisane że co do poplony w jakim terminie ma być zasilany i w jakim ma znajdować na polu, reszta zależy od kontrolującego.

Edytowane przez robert55555
Opublikowano (edytowane)

No nie ma, ale też nie ma że można wypasać. Kwestia jak ktoś interpretuje przepisy.

Zerknij na ten tekst i masz wyjaśnione, jak dla mnie nie może być wypasu. Wcześniej wprowadziłem ciebie w błąd, przepraszam.

https://www.arimr.gov.pl/pomoc-unijna/platnosci-bezposrednie/platnosci-bezposrednie-w-roku-2018/platnosci-bezposrednie-w-roku-2018/platnosc-za-zazielenienie/obszary-proekologiczne/elementy-efa.html

Edytowane przez robert55555
Opublikowano

Rzeczywiście ten fragment do którego dałeś link wyjasnia wszystkie wątpliwości:

Rośliny ozime zwykle wsiewane jesienią do zbioru lub wypasu nie mogą być jednocześnie deklarowane jako obszary proekologiczne.

Chociaz gorczyca nie jest chyba rośliną ozimą? U mnie zawsze wymarza. Można by więc tłumaczyć się, że ja wypasam na tej działce (mieszanka żyto- gorczyca) tylko gorczycę, a żyta krowy nie jedzą,,, bo nie lubią. To tak w ramach żartu.

Dzięki za wyjaśnienie - cenię Twoje rady zwłaszcza, że starasz się pomóc i wyjaśnić wszystko do końca - w odróżnieniu od większości doradców czy pracowników ARIMR, którzy mówią coś ale sami do końca nie są pewni tego co mówią i ich generalna zasada: nic na piśmie.

Opublikowano

@soltys147 staram pomagac jak tylko mogę i umiem. Nie zawsze mi to wychodzi. AF powstal i ma na celu pomaganie oraz wyamine doświadczeń. Ja jestem zdania że łatwiej się pomaga niż prosi o pomoc. 

Opublikowano

Jak masz straty łącznie ponad 30% w gospodarstwie to pomoc publiczna, jak masz poniżej 30% to pomoc de minimis. W publicznej protokół ma być podpisany przez wojewodę a w de minimis nie ma podpisu wojewody.