Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam bez owijania już w bawełnę planujemy kupić używany siewnik do zboża  pneumatyczna 3 m do +-35 tys  i teraz moje pytanie lepszy napęd dmuchawy hydrauliczny czy z wałka WOM .Na co zwrócić szczególna uwagę przy oglądaniu

Edytowane przez holland95
Opublikowano
Nie mam siewnika pneumatycznego, ale z tego co widziałem jak u mnie qq sieje, to przy podnoszeniu strasznie przeguby cierpią. Tyle że to zwykły wałek, a nie szerokokątny
Opublikowano
Ja mam horscha z napędem z hydrauliki jeśli ciągnik ma słaba wydajność pompy poniżej 120 l/min to trzeba wyłączać na uwrociach bo brakuje oleju do podniesienia siewnika szczególnie zaladowane go 1t zboza
Opublikowano
zgadzam sie kazdy mechaniczny bedzie siał dokładniej jak pneumatyczny. zwłaszcza przy szerokosci 3 metrów gdzie nie ma koniecznosci składać do transportu. polecam Vaderstad 3metrowy mexhaniczny, a skoro ma być uzywany to szukać takiego ze zbiornikiem jesno komorowym bez możliwości wysiewu nawozów.
Opublikowano
Skąd wy wzieliscie to twierdzenie że mechanik dokładniejsze? Według mnie jest wręcz odwrotnie. Ja w swoim horsch ustawiam i wysiewam co do kilograma, siewnik z radarem. A żaden mechanik nie wysieje tak precyzyjnie.
Opublikowano (edytowane)

7 minut temu, AleksanderX napisał:

Ale jak sie ustawi  wysiew na ilość nasion na m 2 tak jak w mechanicznym  np.350 szt to tak wysieje a kilogramy  i MTZ w tym przypadku  nie interesują bo każda rejka wysieje zbliżoną liczbę nasion

Edytowane przez AleksanderX
Opublikowano

oczywiscie ze sieje dokładniej z tym że nie chodzi tu o wysiew kg/ha bo taki pneumatyk z radarem lub podłaczony przez isobus do gps zawsze wysieje dokładniej ale rozłozenie ziarna w rzędzie juz jest o wiele bardziej wyrównane w mechanicznym, bo wszystkie rolki krecą sie jednakowo i odległość opadania jest taka sama. natomiast akurat horsch potrafi "kupkować" bo rolka wysiewającą jest zbudowana z zabieraków w jednej lini, ale Vaderstad ma juz rolke z zabierakami naprzemiennie co pozwala na ciągłość podawania ziarna a horsch rzuca partiami. Wystarczy wejść w pole

bialy2005 napisał:

Skąd wy wzieliscie to twierdzenie że mechanik dokładniejsze? Według mnie jest wręcz odwrotnie. Ja w swoim horsch ustawiam i wysiewam co do kilograma, siewnik z radarem. A żaden mechanik nie wysieje tak precyzyjnie.

Opublikowano
Kwestia ilości wysiewu kupowanie jak to nazwales jes niezauważalne a sialem od 70kg na ha. Zauważyłem takie zjawisko przy standardowym rotorze do zboża gdy wysiewalem mała ilość jakąś Gorczyca z owsem na poplon zmniejszalem wysiew bo mi brakowało i wtedy widać byli to twoje kupkowanie😁 ale to tylko kwestia doboru pojemności rotora Do i ilosci wysiewanych nasion. I tu nie na znaczenia czy to horsch czy vaderstad. Bo jak jest duża pojemność na małą normę wysiewu to Roto obraca się zbyt wolno aby nasiona podawane były płynnie.
Opublikowano (edytowane)

@bialy2005 te wymienne rotory sa częścią aparatu wysiewającego (przed porwaniem nasion przez strumień powietrza) czy może odpowiadają za bardziej równomierny rozklad nasion do poszczególnych rurek... w tym jakby to nazwać totolotku?

Edytowane przez Kos_pl

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez daizor
      Tak jak w temacie chcę zmienić w mojej szóstce fotel ponieważ jest ona wykorzystywana w b. dużym stopniu w gospodarstwie, a fotel "oryginalny" jaki posiadam daje bardzo niezapomniane (negatywne) wrażenia podczas jazdy po nierównym terenie (siłowniki szybko siadają i wtedy fotel zachowuje się jak trampolina).
      Powiedzcie mi czy stopień komplikacji przy montażu fotela "na sprężone powietrze" jest duży? Może ktoś ma już takowy zamontowany? Dużo roboty z odpowiednim przymocowaniem takiego fotela? Aha noi najważniejsze a więc czy istnieje jakaś realna alternatywa (tańsza oczywiście) dla powyższego typu fotela aby nie stracić zbyt wiele z jakości siedzenia podczas pracy w ciągniku?

A powiedzcie może warto byłoby samemu pomyśleć nad taką konstrukcją? Bo można by zastosować po prostu siłowniki pneumatyczne zamiast zwykłych przy siedzeniu (trzeba by odpowiednio dobrać "skok" siłownika ) oraz kompresor 12V (nie jestem w temacie ale mógłby istnieć problem odporwadzenia nadmiaru powietrza(?) ). Wiem wiem może trochę szalony pomysł ale warto przedstawić koncepcję ;[ Może ktoś posiada zdjęcia przykładowego "środka" takiego fotela aby można było podejrzeć pewne rzeczy?
    • Przez ziutek92
      Witam potrzebuje pomocy jak zrobic zaby widziec kiedy dana sekcja w seinbiku nie sieje dodam ze sekcja jest napedzana lancuchem i ma zabezpiecznia w postaci 4 kolkow plastikowych jezeli kolki zostana zsciecte lanchu przestaje sie krecic i wtedy aby sygnalizowało ze dana zekcja z siewnika nie sieje aq druga opcja to zasyp ziarna aby wiedziec kiedy juz sie konczy ziarno rozmawiałem z gosciem ze mozna zastosowac czujnik do ktorych podam linki http://allegro.pl/czujnik-fotoelektryczny-g18-3a10pc-fvat-wroclaw-i4122635677.html http://allegro.pl/czujnik-pojemnosciowy-cm30-3015pc-fvat-wroclaw-i4122635712.html prosiłbym o fachowa pomoc i roziwaznie problemu z gory dziekuje i pozdrawiam
    • Przez lantierka
      Witam
      W tym roku mam zamiar przechować rzepak ze zbiorów do jesieni. Mam pytanie czy przy transporcie przenośnik ślimakowy i dmuchawa do zboża nie będą uszkadzały nasion ??? Ewentualnie na co należy zwrócić uwagę przy przechowywaniu - niska wilgotność przy załadunku -7 % tyle wiem ale może ktoś podpowie na co jeszcze zwrócić uwagę . Sypie do bina 100. dzięki pozdro
    • Przez rumci
      Witam
      Planuje zakup siewnika i zastanawiam sie czy wybrać Poznaniaka 420/3 czy Agro-masz SR 300
      Siewniki cenę mają podobną, wyposażenie też. Który z nich będzie lepszym wyborem???
    • Przez NewVario
      Witam , stoję przed zakupem zestawu uprawowo-siewnego półzawieszanego na redlicach talerzowych zastanawiam się nad następującymi propozycjami :

Akpil: http://www.akpil.pl/public/images/editor/file/Gepard%20Drill_new.pdf;

Rolmako: http://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/554217-rolmako-kverneland-accord/ + siewnik agromasz  sr300 na podwójnych redlicach talerzowych;

Tolmet Astat :http://tolmet.pl/podkategoria/92-astat-300-z-urzadzeniem-trakcyjnym.html + siewnik agromasz sr300 na podwójnych redlicach talerzowych;

Cena jaka wchodzi w grę to 65 tyś netto , posiadam ziemie średnie i ciężkie , ciągnik to MF6160 105km 6 cyl . Szerokość robocza 2.5-3m.
      Na konkretną szerokość nie jestem zdecydowany, ponieważ nie wiem czy mój ciągnik podoła. 

Do tej pory uprawiałem glebę w sposób orkowy z wykorzystaniem 2.5m zestawu aktywnego maschio gaspardo+ nordsten.

Proszę o porady co byście wybrali i dlaczego , a może macie jakieś inne propozycje? 
  • Dodaj nową pozycję...
v