Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
59 minut temu, pawel885 napisał:

Panowie ile może kosztować taka usługa? 

u znajomego w rzycho rzepak sieli to płacił 200 zł ha ale sam wczesniej bardzo ciezka talerzowka zrobił to 

Opublikowano
56 minut temu, witejus napisał:

ciekawe jak to wygląda po wschodach

Na pewno nie gorzej niż zaorane UG i zasiane Poznaniakiem :) a tak poważnie to jaka oszczędność paliwa i wilgoci niech nawet 300zł bierze 

Opublikowano
4 godziny temu, pawel885 napisał:

Panowie ile może kosztować taka usługa? 

200 zł netto / ha za takie coś kasuję.

Po oranym  230zł/ha.

A wschody normalne. Tu fotka z wiosny, ale też siałem od razu na jesieni:

tybalt-siew-bezposredni_32212_358_191956

Opublikowano

Sie kuźwa pracownik majowy odezwał . :D

Sorki , Nie gniewaj się . Coś mnie dzisiaj tak naszło . B|

Opublikowano

ale  prawda jest taka jak mowi @Rolnik1973 ludzie nie chcac robic tylko na gotowe najac i placa krocie kasy a pozniej ze im nie starcza czy nie oplaci sie , nawet zaorac itd ale nie lepiej po nowoczesnemu robic a pozniej padaja gospodarstwa czy pelno kredytu ale jak kto woli 

Opublikowano

Nie opłaca się tym, co zamiast wynająć usługę kupują swój sprzęt, który biorą często na kredyt a ten trzeba spłacać. Nie mam na myśli tu tylko siewu.

Opublikowano

No może to postęp ? Usługi kosztują . Ceny maszyn , traktorów i części do nich bywają bardzo wysokie . Zawsze coś można taniej zrobić . No ale przykładowo już nikt kosą nie kosi zboża i jakoś nikt nie mówi że tak by było taniej niż płacić za kombajn .    

Opublikowano
1 godzinę temu, Rolnik1973 napisał:

200 za takie coś🤔

Toż lejkiem rozsiać i talerzówką przelecieć i w 25 zł się zmieści.

Tak ale nie twoją talerzówką. Są specjalne ale kosztują tyle samo co ten siewnik..

Twoją nie zachowasz regularnej głębokości ułożenia nasion w glebie. Jeśli dysponujesz czarnoziemem możesz ryzykować bo tam samo rośnie aby butem nastąpić i już kiełkuje.

Redlice do mojego jedna szt, 600zł

Z tego co u mnie w okolicy występuję to najlepiej stoją co wynajmują niż mają swoje.

Aby kupić swoje trzeba mieć na to robotę, w innym wypadku lepiej poleżeć i nic nie robić niż zapierniczać na maszynę stojącą z nudów w krzakach.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, warchest napisał:

ale  prawda jest taka jak mowi @Rolnik1973 ludzie nie chcac robic tylko na gotowe najac i placa krocie kasy

Żeby zrobić to po staremu to talerzówa, mordęga pługiem plus rozsianie nawozów, wywleczenie z powrotem połowy agregatem i siew siewnikiem.... 30 litrów to zapomnij że wystarczy a to tylko koszt paliwa.... Rolnik pierdzielisz jak mój sąsiad - mi wannę żwiru za 300zł przywieźli a on dymał zetorem i przyczepą 3T 15km w jedną stronę bo taniej a i tak ileś tam zapłacił na żwirowni i po drodze opona strzeliła a przywiózł 4 tony . Dziś rynek usług to na skraju kosztów jest przez olbrzymią konkurencję a nasze stare trupy palą i psują się a to kosztuje. 

Edytowane przez pawel885
Opublikowano

ITy masz tego żwiru powiedzmy razy 6 . Proponowałem jednemu przewiezienie wanny żwiru ładowaczem,tak z 50 -80m za 100 zł. Wyszło mu za drogo. Dobrze że miał trola,to choć sam załadował z grubsza,ale wóz musiał pożyczyć,sam rozładować , wyrównać,i pozbierać resztki z trawy. I się pitolił jednym ciągnikiem 2 dni. Gdyby usługi były prawie na zawołanie,podejrzewam że połowę sprzętu w ogóle bym nie nabywał,i łeb by nie bolał jak naprawić, czy gdzie schować by się o niego nie potykać czy objeżdżać.😐

• Like 1
Opublikowano
14 godzin temu, pawel885 napisał:

Żeby zrobić to po staremu to talerzówa, mordęga pługiem plus rozsianie nawozów, wywleczenie z powrotem połowy agregatem i siew siewnikiem.... 30 litrów to zapomnij że wystarczy a to tylko koszt paliwa.... Rolnik pierdzielisz jak mój sąsiad - mi wannę żwiru za 300zł przywieźli a on dymał zetorem i przyczepą 3T 15km w jedną stronę bo taniej a i tak ileś tam zapłacił na żwirowni i po drodze opona strzeliła a przywiózł 4 tony . Dziś rynek usług to na skraju kosztów jest przez olbrzymią konkurencję a nasze stare trupy palą i psują się a to kosztuje. 

nie no zwir to akurat mi przywoza , tylko ze jak ktos ma swoj sprzet i on ma stac i najac to kiedy mu sie ten wlasny sprzet zamortyzuje ? ja jak po kukurydzy stalerzoej ciezka talerzowka i pozniej to zaoram to jak sieje nic mi sie nie wyciaga 

Opublikowano

Jakie obecnie ceny za siew zbóż ? Może ktoś siał na usłudze i zechce się podzielić ceną za to ?

Opublikowano

Masakra z tą konkurencją u mnie agregat aktywny i powyżej 150 zl/ha nie będzie żadnej roboty, może to i dobrze przynajmniej mam święty spokój, poniżej 180 nie hacze maszyny, dzisiaj byłem na stacji benzynowej to póki co podwyżek ON końca nie widać... 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Matey
      Jakie przewidujecie stawki za poszczególne usługi rolnicze w 2025? Względem sezonu 2024 planujecie zwiększyć stawki? Przyjmujecie stała kwotę na cały sezon czy w zależności od wahań cen np. oleju napędowego modyfikujecie ceny?
      kontyunacja tematu z 2024 roku:

• Przez r49
      Proszę omijać firmę serbol .mieszcząca się srebrny Borek 18c.sprzedaja tam ruiny ciągników. Na ogłoszeniach piszą Zambrów. Zakop ciagnika tam to porażka trzeba jeszcze tyle mieć na naprawy.zaniżaja faktury. Cwaniaki
    • Przez Karolek132
      Witam ile bierzecie za gniecenie pryzmy z kukurydzy 
    • Przez Tanos
      Cześć, mam pytanie do Was – rolników praktyków.
      Rozważam wynajem maszyn do łąk i chciałbym poznać Wasze zdanie:
      Czy ktoś z Was byłby zainteresowany wynajmem takich maszyn jak:
      aerator 3 m – 900 zł/dzień (około 30 ha/doba = ~30 zł/ha),
      włóka łąkowa 6 m – 800 zł/dzień (30–40 ha/doba = ~20–27 zł/ha),
      podsiewacz traw 3 m – 1300 zł/dzień (około 15 ha/doba = ~87 zł/ha).

Jak myślicie – cena jest realna czy za wysoka?
       Czy sami korzystalibyście z wynajmu, czy raczej każdy woli mieć swoje?
       Macie takie maszyny u siebie – faktycznie dają efekty (większy plon, mniej chwastów)?
       A może Waszym zdaniem inny sprzęt byłby bardziej potrzebny na wynajem?
      Chętnie poczytam opinie i doświadczenia.
      Pozdrawiam 

• Przez Tanos
      Cześć, mam pytanie do Was – rolników praktyków.
      Rozważam wynajem maszyn do łąk i chciałbym poznać Wasze zdanie:
      Czy ktoś z Was byłby zainteresowany wynajmem takich maszyn jak:
      aerator 3 m – 900 zł/dzień (około 30 ha/doba = ~30 zł/ha),
      włóka łąkowa 6 m – 800 zł/dzień (30–40 ha/doba = ~20–27 zł/ha),
      podsiewacz traw 3 m – 1300 zł/dzień (około 15 ha/doba = ~87 zł/ha).

Jak myślicie – cena jest realna czy za wysoka?
       Czy sami korzystalibyście z wynajmu, czy raczej każdy woli mieć swoje?
       Macie takie maszyny u siebie – faktycznie dają efekty (większy plon, mniej chwastów)?
       A może Waszym zdaniem inny sprzęt byłby bardziej potrzebny na wynajem?
      Chętnie poczytam opinie i doświadczenia.
      Pozdrawiam 

• Dodaj nową pozycję...
v