Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

jedna odmiana skoszona plon to ok 11t wilgotność 26 o 30% w zależności od pola. co to za odmiana? w zeszycie mam zapisane 8307 ale w katalogu takiej nie ma. wiem ze to wczesny aqua max z pionnera

Opublikowano
9 minut temu, lassie napisał:

tomek dobrze że tylko 14 t/ha u mnie mówią że im sypie 16-17 a jednym volodia dała podobno 20 !! t/ha ,ja nie wierzę 

Jak piszecie że taka wydajność i chcecie po 500 netto,przecież to forum czytają nie tylko rolnicy,zastanówcie się.

Opublikowano
Jacek23 napisał:

Orka jest skuteczna w zwalczaniu omacnicy. Zostawienie resztek po kukurydzy powoduje większe zagrożenie omacnicą dla sąsiednich pól.

Orka zimowa to ogólnie lepsza walka z chwastem, grzybem i wszelkim innym dziadostwem - podczas mrozu lepiej wszystko ginie jak ziemia postawiona "w sztorc" niż leży. Poza tym mróz rozsadza zamarzniętą glebę, co ma znaczenie wiosną przy glebach zwięzłych, a less gliniasty występuje tylko w paru rejonach Polski.

bobienko napisał:

7 godzin temu, Kaszlak79 napisał:

Zależy jaka gleba. U mnie ciężkie gliny, spróbuj tego nie zaorać na zimę...

U mnie podobnie.wtedy na wiosnę po orce jedynie brona wirnikowa bo niczym innym nie doprawi

W moich stronach każdy większy ma bronę aktywną

warchest napisał:

ale nie bede chodzil po polu i zbierał  bo i czasu na to nie mam zetnie sie to trzeba siac ,a ja im pozniej pasze tez robie mieszam zboza mielone i koncentrat nieraz sie w zime doklada 

Ja to nie muszę chodzić - sąsiadka (80 lat) pierwsza na polu jak ktoś kosi. Raz do mnie podchodzi i mówi "ooo, porządny kombajn bo prawie nic nie wypluł". Akurat wtedy pierwszy rok znajomy Lexionem 480 przyjechał 😂😂😂.

lassie napisał:

tomek dobrze że tylko 14 t/ha u mnie mówią że im sypie 16-17 a jednym volodia dała podobno 20 !! t/ha ,ja nie wierzę 

A do tego sprzedali po 700 za mokrą 😂😂😂.

Opublikowano
2 godziny temu, lassie napisał:

No a pisali co niektórzy że po 2tony będzie sypać czyli o cenie na kuku mozna zapomieć w tym sezonie

Opublikowano
8 godzin temu, tomek15h napisał:

DKC 3939 wilgotność 27-28% 14t/h. Suszę bo cena mokrej Wipasz Zadąbrowie na dzień dzisiejszy 360 netto.

orientujesz sie ile zł za kazdy procent odbieraja powyżej 30%? bo wiem że dopłacają 8 zł 

Kolega ukosił przyczepę volodi to miała 36% a pan z grzeski za kazdy 1% powyżej 30 zabiera 12 zł, więc kolega zarobił sobie 

Opublikowano
51 minut temu, radekz200 napisał:

Warto zapłacić po 600 zł za zmielona mokra kukurydze w Big bagach? 

Proste ze nie. Przynajmniej w okolicy gdzie mokra chodzi po ok 400brutto. Usługa wychodzi 55zl na gotowo, takze srednio na kazdym jestes po 150zl w plecy. 

Z jakiego jesteś woj? 

Jak chcesz to po 550 ci zrobie, i  ziarno typu flint a nie jak u niektórych dent... 

Opublikowano
1 godzinę temu, zetorr6441 napisał:

Proste ze nie. Przynajmniej w okolicy gdzie mokra chodzi po ok 400brutto. Usługa wychodzi 55zl na gotowo, takze srednio na kazdym jestes po 150zl w plecy. 

Z jakiego jesteś woj? 

Jak chcesz to po 550 ci zrobie, i  ziarno typu flint a nie jak u niektórych dent... 

A jaka to różnica czy flint czy dent?

Opublikowano

tej szklistej skrobi tak?

A ta skrobia mączysta z dentów to co nie trawi się?

Opublikowano
7 godzin temu, danielhaker napisał:

Ziarno flinta ma 50% więcej skrobii by-pass, czyli trawionej w jelicie.

Mam propozycję od znajomego na suchą kukurydzę po 650zł/t

Qq sama w sobie jest i tak w większej ilości trawiona w jelicie niż zboża, a w żwaczu energia też potrzebna. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez bialy2005
      Jak nawozić kukurydzę? Przedsiewnie dostała 200kg mocznika, 200kg soli potasowej i 200kg superfosfatu 46%, wczesniej obornik 30-40t/ha Mam ochote teraz jeszcze rozsiac 150kg mocznika na hektar czy jest sens???
      Co roku o tej porze pryskałem raz albo 2 razy mocznikiem 25kg na hektar ale w tym roku nie co robic bo juz oststnie dni kiedy moge wjechac zeby jej nie łamac?
      Jakie zapotrzebowanie na składniki odżywcze ma kukurydza?
    • Przez DamianGabana
      Witam ,
      Panowie powiedzcie jak z kontraktacją kukurydzy mokrej na nowy zbiór????????????????

U mnie w Lubelskim 420 - 450 netto 

• Przez elux
      Witam
      Czy spotkał się ktoś z suszeniem kukurydzy z zastosowaniem nagrzewnic elektrycznych jako źródło ciepła?
      Temat o tyle ciekawy że z wykorzystaniem fotowoltaiki energia prawie na free, jednakże brak info i doświadczeń w zakresie wydajności suszenia przy niskich temperaturach powietrza suszącego...
      Jeśli ktoś ma jakieś doświadczenia/wiedzę w temacie to proszę o info tutaj lub na priv- myślę o takiej małej suszarni u mnie
    • Przez gofeer666
      Witam, posiadam male gospodarstow rolne (mniej niz 10ha) do tej pory zawsze wszystko obisiewalem zbozem ozimym (pszenzyto, pszenica) rok temu złożyłem oswiadczenie i po sprawie, jednak w tym roku, chcialbym na polowie ziemi posiac kukurydze. Czy kukurydza jest traktowana jako zboze i czy moge w tym roku tez zlozyc Oswiadczenie, czy powinienem raczej zlozyc normalny wniosek zeby uwzglednic w nim kukurydze? Prosze o szybka porade bo do jutra termin skladania oswiadczen :P
    • Przez figlewicz
      Chciałbym posiać kukurydze na ziarno. Przeglądałem sklepy ale nie wiadomo co wybrać. Co wy siejecie?
  • Dodaj nową pozycję...
v