Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
rolnik2102 napisał:

Bartek72511 napisał:

@rolnik2102 tak tak, to od nas, w sumie codziennie tam wozimy. Widzę właśnie że Twój zestaw jest w Zbiersku

A to już wiem u kogo jeździsz, czyżby u Janusza N ? Akurat ja wczoraj byłem. wczoraj ukosilem u siebie Pioneera n86 i w końcu wilgotność zeszła poniżej 30. Ceny bez zmian ale widać że żniwa ruszyły już pełna parą.

Opublikowano
23 godziny temu, master20002 napisał:

Wczoraj sąsiadowi kosił i odrazu zabierał Pan P z Grzeski. Dał mu 360 zł za 30%.

wolałbym do tego pana nie sprzedawać. nie chce chodowac sobie konkurencji, ale z ciekawości zadzwonię i zapytam.

w Zadabrowia  jest 360 netto ale TIRmani zwariowali za trase 55 km wołaja 800zł co wychodzi ok 30 zł t kukurydzy

Opublikowano

Aż się chyba przerzucę na ich asortyment  . Normalna odpowiedzialna reakcja firmy , wiedzą że nie będzie odpadów z owoców bo w tym roku lipa , wiedzą ze nie będzie tak zwanych popłuczyn melasowych z cukrowni bo buraka też mało , odpowiedzialnie skupują / jak na gorzelnię / w dobrych cenach bo życie jest krótkie a pić się chce :) . Takiemu zakładowi to nawet życzę powodzenia .

• Like 2
Opublikowano
Bartek72511 napisał:

A to już wiem u kogo jeździsz, czyżby u Janusza N ? Akurat ja wczoraj byłem. wczoraj ukosilem u siebie Pioneera n86 i w końcu wilgotność zeszła poniżej 30. Ceny bez zmian ale widać że żniwa ruszyły już pełna parą. Tak u Janusza jeżdżam sezonowo, to chyba dostaliście trochę więcej deszczu, my od 2 tygodni jesteśmy poniżej 30%, wczoraj miałem rekordową bo miała 19%, 3x próbę robili czy na pewno tyle ma, przed nami jeszcze około 3 pełnych tygodni pracy na 3 kombajny bo dopiero zaczynamy po klientach kosić

Opublikowano

a słuchajcie takie pytanie jest otoz kuk bede sprzedawal na mokro i mysle zostawic do kur i cienko rozsypac ze 100 kg mokrej kukurydzy na gorze czyli na welbunku czy taka kukurydza 30 % przelezy mi i do kur bede mogl dawac czy sie zepsuje ? , bo jak jednego roku kuk miala 20 % był taki rok to mi spokojnie przelezala i nic nie bylo , co powiecie na ten temat ?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez bialy2005
      Jak nawozić kukurydzę? Przedsiewnie dostała 200kg mocznika, 200kg soli potasowej i 200kg superfosfatu 46%, wczesniej obornik 30-40t/ha Mam ochote teraz jeszcze rozsiac 150kg mocznika na hektar czy jest sens???
      Co roku o tej porze pryskałem raz albo 2 razy mocznikiem 25kg na hektar ale w tym roku nie co robic bo juz oststnie dni kiedy moge wjechac zeby jej nie łamac?
      Jakie zapotrzebowanie na składniki odżywcze ma kukurydza?
    • Przez DamianGabana
      Witam ,
      Panowie powiedzcie jak z kontraktacją kukurydzy mokrej na nowy zbiór????????????????

U mnie w Lubelskim 420 - 450 netto 

• Przez elux
      Witam
      Czy spotkał się ktoś z suszeniem kukurydzy z zastosowaniem nagrzewnic elektrycznych jako źródło ciepła?
      Temat o tyle ciekawy że z wykorzystaniem fotowoltaiki energia prawie na free, jednakże brak info i doświadczeń w zakresie wydajności suszenia przy niskich temperaturach powietrza suszącego...
      Jeśli ktoś ma jakieś doświadczenia/wiedzę w temacie to proszę o info tutaj lub na priv- myślę o takiej małej suszarni u mnie
    • Przez gofeer666
      Witam, posiadam male gospodarstow rolne (mniej niz 10ha) do tej pory zawsze wszystko obisiewalem zbozem ozimym (pszenzyto, pszenica) rok temu złożyłem oswiadczenie i po sprawie, jednak w tym roku, chcialbym na polowie ziemi posiac kukurydze. Czy kukurydza jest traktowana jako zboze i czy moge w tym roku tez zlozyc Oswiadczenie, czy powinienem raczej zlozyc normalny wniosek zeby uwzglednic w nim kukurydze? Prosze o szybka porade bo do jutra termin skladania oswiadczen :P
    • Przez figlewicz
      Chciałbym posiać kukurydze na ziarno. Przeglądałem sklepy ale nie wiadomo co wybrać. Co wy siejecie?
  • Dodaj nową pozycję...
v