Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
20 godzin temu, semos napisał:

Uuu.... to za daleko ja z małopolski

ja jestem spod krakowa, moze ze 30 lat temu bylby problem z zakupem kukurydzy a teraz nie liczac gor i badylarzy to wszedzie cale polacie...

Opublikowano
Dnia 28.09.2019 o 12:04, Kaszlak79 napisał:

Damianek, wiemy że to Ty 🤣🤣🤣.

Na głowę ci padło to wiemy, ale okazuje się że twoj stan jest krytyczny.

Opublikowano
2 godziny temu, jacus napisał:

ja jestem spod krakowa, moze ze 30 lat temu bylby problem z zakupem kukurydzy a teraz nie liczac gor i badylarzy to wszedzie cale polacie...

Dokładnie a na kiszonkę po 1500 za ha sprzedają bo plony nędzne

8 godzin temu, Pajej napisał:

cena masakrycznie mała... mysle ze i wipasz nie napłaci, ale czekamy podobno na poczatku października rusza skup

Oj przejedzie się w tym roku niejeden na kukurydzy to było do przewidzenia że nikie ceny zboża pociągną za sobą ceny kukurydzy do tego jeszcze niskie plony i się płacenia po 2 tysie za ha dzierżawy odechce

Opublikowano (edytowane)

A jak ja mam kontrakt na suchą po 690 netto to się przejadę czy nie?

Albo inaczej jeśli mam tego kontraktu na 200 t a całości planuję zebrać około 800t, to mam:

a. za mało tego kontraktu

b. za dużo

c. w sam raz  ??

Sucha kukurydza po minimum 650 netto będzie chodzić. Dolar w górę, Euro w górę więc taniej jak 650 netto nie przywiozą z zagranicy.

Edytowane przez damianzbr
Opublikowano

Marzenia ic nie kosztują  jak ktoś zbierze 5 ton i sprzeda po 350 zł to policz co zostanie

Opublikowano
1 godzinę temu, staszek131415 napisał:

Oj przejedzie się w tym roku niejeden na kukurydzy to było do przewidzenia że nikie ceny zboża pociągną za sobą ceny kukurydzy do tego jeszcze niskie plony i się płacenia po 2 tysie za ha dzierżawy odechce

no i to jest jedyny pozytyw, ale w okolicy jest jeden gość co mu da to po kieszeni bo tylko kukurydze sieje plony ma marne, ale ma sponsora co mu gospodarkę sponsoruje

Opublikowano

"Oj przejedzie się w tym roku niejeden na kukurydzy to było do przewidzenia że nikie ceny zboża pociągną za sobą ceny kukurydzy do tego jeszcze niskie plony i się płacenia po 2 tysie za ha dzierżawy odechce" A jak wytłumaczysz ubiegły rok ceny pszenicy względem ceny kukurydzy?

Opublikowano
15 godzin temu, damianzbr napisał:

A jak ja mam kontrakt na suchą po 690 netto to się przejadę czy nie?

Albo inaczej jeśli mam tego kontraktu na 200 t a całości planuję zebrać około 800t, to mam:

a. za mało tego kontraktu

b. za dużo

c. w sam raz  ??

Sucha kukurydza po minimum 650 netto będzie chodzić. Dolar w górę, Euro w górę więc taniej jak 650 netto nie przywiozą z zagranicy.

Ten kontrakt to z odbiorem czy z dostawą? :)

Opublikowano
pio066 napisał:

4 godziny temu, mtz55 napisał:

Dolnyslask ktoś kosi? Jakie plony? Cena od 380-410zl.

Dzis koszony talisman 34% ,11 ton

u mnie Talisman plamke chwyta na Śląsku, jeszcze nikt nie młóci, przy osadce, rdzeniu zdarza się jeszcze mleko, FAO 240 też niemrawo dopiero zaczyna chwytać plamke

jacus napisał:

a inni na tej sali w ktorej sie kurujesz po ile sprzedaja ??

de heus -cena jeszcze nie znana, podobno w poniedzialek ma byc a od wtorku zapisy, jesli nie przyjdzie jakis przmrozek to u nas kukurydza jeszcze  z miesiac-dwa moze rosnac. pare lat temu jak kierownik skupu podpisal kontrakty w cenie 100 zl wiekszej niz rynkowa to go niestety 😛 zwolnili.

mowisz o Spytkowicach? jak wyglada system dodatku/potrąceń od ceny bazowej?

Opublikowano

Witam: rozpocząłem  żniwa kukurydziane w ubiegły czwartek ścięte 4,40 ha zebrane 55 t (średnia 12,5t/ha) pozostało 11,60 ha wilgotność 32% cena 400 netto,                     nasiona Pioneer FAO 240  gmina Aleksandrów Kujawski Kujawsko-Pomorskie

Opublikowano
1 godzinę temu, KRZYSIEKD napisał:

Witam: rozpocząłem  żniwa kukurydziane w ubiegły czwartek ścięte 4,40 ha zebrane 55 t (średnia 12,5t/ha) pozostało 11,60 ha wilgotność 32% cena 400 netto,                     nasiona Pioneer FAO 240  gmina Aleksandrów Kujawski Kujawsko-Pomorskie

Ladny plon jaka klasa ziemi i miales problemy z woda? 

Opublikowano
32 minuty temu, bartek15208 napisał:

Ladny plon jaka klasa ziemi i miales problemy z woda? 

Tak niestety problemy z wodą były bardzo duże, ale dostaliśmy dwa deszcze więcej (po 20 litrów VI-VIII) niż  rolnicy 5 km dalej. ziemia 50 % 3 klasa reszta 4 i 5 wysiew 90.000 nasion na ha. pozostała część kuku jest na 3 i 4 klasie. Cięcie przerwała pogoda, która na dłuższy czas nie wygląda optymistycznie- oby cena nie spadła.

• Like 1
Opublikowano
22 godziny temu, raladan napisał:

wyniki z dzisiejszych pokazów polowych

kukurydza.jpg

Tak przeglądam już jakiś czas tabele z wynikami plonowań i widzę że często FAO 220-240 lepiej plonuje od FAO240-280. NIe wiem już sam co mam myśleć na ten temat.

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, KRZYSIEKD napisał:

Witam,kurcze aż mi trudno w to uwierzyć,no ale wszystko się może zdarzyć,bo ja niedaleko Ciebie,a znam ludzi w tamtych okolicach i to wielu i płaczą,że 7-8to max,no ale miło jak takie masz plony,a gdzie odstawiasz jak można wiedzieć?pozdrawiam

1 godzinę temu, solek01 napisał:

Tak przeglądam już jakiś czas tabele z wynikami plonowań i widzę że często FAO 220-240 lepiej plonuje od FAO240-280. NIe wiem już sam co mam myśleć na ten temat

Bo tak to teraz wygląda,genetyka poszła do przodu i odmiany o wczesnym fao mają podobny plon co późne.

U nas cena ok 420 brutto,i na dodatek wieje bardzo silny wiatr,kuku łamią się😕

Edytowane przez Mari82
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez bialy2005
      Jak nawozić kukurydzę? Przedsiewnie dostała 200kg mocznika, 200kg soli potasowej i 200kg superfosfatu 46%, wczesniej obornik 30-40t/ha Mam ochote teraz jeszcze rozsiac 150kg mocznika na hektar czy jest sens???
      Co roku o tej porze pryskałem raz albo 2 razy mocznikiem 25kg na hektar ale w tym roku nie co robic bo juz oststnie dni kiedy moge wjechac zeby jej nie łamac?
      Jakie zapotrzebowanie na składniki odżywcze ma kukurydza?
    • Przez DamianGabana
      Witam ,
      Panowie powiedzcie jak z kontraktacją kukurydzy mokrej na nowy zbiór????????????????

U mnie w Lubelskim 420 - 450 netto 

• Przez elux
      Witam
      Czy spotkał się ktoś z suszeniem kukurydzy z zastosowaniem nagrzewnic elektrycznych jako źródło ciepła?
      Temat o tyle ciekawy że z wykorzystaniem fotowoltaiki energia prawie na free, jednakże brak info i doświadczeń w zakresie wydajności suszenia przy niskich temperaturach powietrza suszącego...
      Jeśli ktoś ma jakieś doświadczenia/wiedzę w temacie to proszę o info tutaj lub na priv- myślę o takiej małej suszarni u mnie
    • Przez gofeer666
      Witam, posiadam male gospodarstow rolne (mniej niz 10ha) do tej pory zawsze wszystko obisiewalem zbozem ozimym (pszenzyto, pszenica) rok temu złożyłem oswiadczenie i po sprawie, jednak w tym roku, chcialbym na polowie ziemi posiac kukurydze. Czy kukurydza jest traktowana jako zboze i czy moge w tym roku tez zlozyc Oswiadczenie, czy powinienem raczej zlozyc normalny wniosek zeby uwzglednic w nim kukurydze? Prosze o szybka porade bo do jutra termin skladania oswiadczen :P
    • Przez figlewicz
      Chciałbym posiać kukurydze na ziarno. Przeglądałem sklepy ale nie wiadomo co wybrać. Co wy siejecie?
  • Dodaj nową pozycję...
v