Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia 31.01.2019 o 13:13, Pawel1344 napisał:

U mnie mokra w okolicy była po 550 zł przy 20 % wilgoci podobno na kontrakt w odpowiednim czasie przy tej wilgotności nawet 650 zł przy większej ilości nasiona do siewu wychodzą taniej nawozy trochę w innych dawkach swój zbiór, dokładny siew w optymalnym terminie i plon nie chwaląc się średni mokrej kukurydzy przekroczył w tym roku 14 ton nawet rekordowe działki 16t jeżeli założymy 3000 zł kosztów a przychód 14 razy 550 za mokrą 7600 plus 900 zł dopłat czyli 8500 minus 3000 (choć u mnie wychodzi koło 2200 na ha) daje nam 5500 więc spokojnie można zapłacić 2000 dzierżawy. Zwykle jeszcze lepiej da się wyjść na kukurydzy suchej obecnie mam propozycje po 730zł netto z podwórka myślę, że dojdzie do 800zł netto i jeśli mamy plon w okolicach 13 ton suchej to aż miło jest to liczyć. Z tym, że taki rok jak ten prawdopodobnie długo się nie powtórzy bo rekordowe plony u nas przy niskiej wilgotności i dosyć dobra cena.

To kiedy dojdzie do tych 800 bo jak na razie stoi w miejscu?

Opublikowano
14 godzin temu, Bartek72511 napisał:

AWW Wawrzyniak od poniedziałku podpisują po 400 zł.

Netto czy brutto  taka cena w zbiersku  czy w innych  oddziałach  tak samo bo ja  do lubczyny 

Opublikowano
13 minut temu, DamianRolnikSkup napisał:

To dla Mnie za daleko nie podołam cenowo z lokalną konkurencją,

góra 600 netto mogę dać

No jak Ci nie wstyd tak pasożytować na biednych rolnikach?😛

Opublikowano

Panowie kontraktujecie mokrą kukurydzę? Bo widzę że może się powtórzyć sytuacja z ubiegłego roku, pół polski będzie słaby urodzaj i dobra cena kuku a u nas znowu cenę zbiją do dna dla tych co nie kontraktują.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez bialy2005
      Jak nawozić kukurydzę? Przedsiewnie dostała 200kg mocznika, 200kg soli potasowej i 200kg superfosfatu 46%, wczesniej obornik 30-40t/ha Mam ochote teraz jeszcze rozsiac 150kg mocznika na hektar czy jest sens???
      Co roku o tej porze pryskałem raz albo 2 razy mocznikiem 25kg na hektar ale w tym roku nie co robic bo juz oststnie dni kiedy moge wjechac zeby jej nie łamac?
      Jakie zapotrzebowanie na składniki odżywcze ma kukurydza?
    • Przez DamianGabana
      Witam ,
      Panowie powiedzcie jak z kontraktacją kukurydzy mokrej na nowy zbiór????????????????

U mnie w Lubelskim 420 - 450 netto 

• Przez elux
      Witam
      Czy spotkał się ktoś z suszeniem kukurydzy z zastosowaniem nagrzewnic elektrycznych jako źródło ciepła?
      Temat o tyle ciekawy że z wykorzystaniem fotowoltaiki energia prawie na free, jednakże brak info i doświadczeń w zakresie wydajności suszenia przy niskich temperaturach powietrza suszącego...
      Jeśli ktoś ma jakieś doświadczenia/wiedzę w temacie to proszę o info tutaj lub na priv- myślę o takiej małej suszarni u mnie
    • Przez gofeer666
      Witam, posiadam male gospodarstow rolne (mniej niz 10ha) do tej pory zawsze wszystko obisiewalem zbozem ozimym (pszenzyto, pszenica) rok temu złożyłem oswiadczenie i po sprawie, jednak w tym roku, chcialbym na polowie ziemi posiac kukurydze. Czy kukurydza jest traktowana jako zboze i czy moge w tym roku tez zlozyc Oswiadczenie, czy powinienem raczej zlozyc normalny wniosek zeby uwzglednic w nim kukurydze? Prosze o szybka porade bo do jutra termin skladania oswiadczen :P
    • Przez figlewicz
      Chciałbym posiać kukurydze na ziarno. Przeglądałem sklepy ale nie wiadomo co wybrać. Co wy siejecie?
  • Dodaj nową pozycję...
v