Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzisiaj przedstawiciel Cefetry twierdził że po żniwach rzepakowych spodziewać się należy b. dużego wzrostu cen rzepaku , radzi mi wszystko magazynować bo w same żniwa będą obniżki  (normalne ) , mają  rozeznanie że plony będą b. słabe , jest mało posiane , dużo przemarzło , rzepaki są małe i jeszcze susza !

Opublikowano

Wczoraj Kruszwica 1555zł/netto ,a dzisiaj 1560zł/netto.To co napisałeś @wicherek to prawda ,ale o cenie najwięcej może zadecydować Chińczyk jego zdecydowany ruch na giełdzie może wywołać taki szał jak na trzodzie i w tedy może cena ruszy .

Opublikowano
22 godziny temu, Wicherek napisał:

Dzisiaj przedstawiciel Cefetry twierdził że po żniwach rzepakowych spodziewać się należy b. dużego wzrostu cen rzepaku , radzi mi wszystko magazynować bo w same żniwa będą obniżki  (normalne ) , mają  rozeznanie że plony będą b. słabe , jest mało posiane , dużo przemarzło , rzepaki są małe i jeszcze susza !

Jak mają rozeznanie to wysoka cena będzie już w żniwa tak było juz całkiem niedawno

Opublikowano

Bodaczow dzisiaj też 1530 na zakładzie. Na pszenicy widzę obniżka 20zl tak jak na rzepaku. Narazie nie ma co prorokowac ani niskich ani wysokich plonów wszytko zależy od pogody. U nas w rejonie rzepaki ładne przynajmniej narazie.

Opublikowano

teraz jak dowaliło komuś deszczu to przy normalnej pogodzie wody dla rzepaku starczy aż do żniw, przynajmniej w tamtym roku było podobnie. U mnie póki co praktycznie 0mm, no dzisiaj może spadało 0,5-max 1

Opublikowano
47 minut temu, stefanstefan napisał:

mam z dwóch lat rzepak i jakoś ceny nie ma i myśle że nie będzie . W 2017 i 2018 były słabe plony a  i tak ceny nie było zimą, Sprzedaje pod koniec maja i już.

Witaj w klubie stefanstefan, też mam z dwóch lat i czekam na cene....jakoś doczekać się nie moge. Wiesz juz komu sprzedajesz pod koniec maja?

Opublikowano

Wczoraj mieszalnia pasz na Mazowszu 1570 netto a tłocznia oleju 1590 netto i wszyscy mocno zainteresowani rzepakiem. Podobno od przyszłego roku ma być zakaz importu oleju palmowego do UE, a to może mocno namieszać na rynku oleistych.

Opublikowano

na giełdzie rzepak prawie 370 euro niecałe 1600 szkoda ze poza rolnikami nikt nie patrzy na giełde w skupach muszą mieć aplikacje że wyświetla sie im jak cena spada bo ja mam w drugą strone :-)

Opublikowano

https://www.agrofoto.pl/filmy/kiedy-najlepiej-sprzedac-rzepak-i-zboza-jan-peters-z-agrarfax-wyjasnia/?utm_medium=newsletter&utm_term=newsletter%2Bcodzienny&utm_campaign=Newsletter%2Bcodzienny                Ten człowiek  twierdzi że w ciagu 4 - 6 tygodni rzepak pójdzie ostro do góry , Amerykanie musza sie dogadać z Chińczykami , ----- szykujcie magazyny na nowy rzepak !    

Opublikowano

Jak za 4 -6 tygodni to po co magazyny można prosto z pola sprzedać

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez CowBoy
      Pytanie jak w temacie. Ja do tej pory stosowałem mieszankę soi z rzepakiem plus dodatki ale zastanawiam się nad przejściem na koncentrat. Jeśli polecacie koncentrat to jakiej firmy ?
    • Przez kubatedi
      Cześć  Forumowicze
      Mam jedno pytanko do was drodzy koledzy :-) Co sądzicie żeby dać na żyto ozime w marcu odmiana ( Dańkowskie diamnet ) 100kg polifoski 6+100kg salmagu to wymieszać a na drugą dawkę 150 kg saletrzaku  ? Oraz jeszcze jedno pytanko polećcie mi jakąś dobra mieszaninę środków na owo żyto a mianowicie chodzi mi o jakiś herbicyd do poprawy jesiennego zabiegu gdzie zastosowany był boxer  800 ec do tego jakiś  fungicyd  także antywylegacz i chciałbym  odrazu tam dodać nawozy dolistne Jakie środki polecacie do takiej mieszaniny żeby przyniosły super efekt Dzięki za każdą propozycje i trzymajcie się ciepło
      Narazicho
  • Dodaj nową pozycję...
v