Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

na giełdzie rzepak spada ciekawe co oprócz nastrojów inwestorów jest powodem, zawsze mówili jak idzie ropa do góry to i rzepak drożeje albo jak soja w USA do góry to wzrost na rzepaku a tu tylko rzepak spada. Juz kolejny rok na rzepaku słaby biznes, ciekawe jak w tym roku te plany azotanowe odbiją sie na plonach pewnie nikt ich nie będzie egzekwował zobaczymy jak to będzie wyglądało

Opublikowano

No włąsnie u mnie raps lezy na magazynie, a tu od 3 dni ciagle czerwono :(   Najwyzsza cena jaka była to 1650  netto loco bodaczów lub kosów. Ja liczyłem na cos blizej 1700 ale teraz juz sam nie wiem co myslec po tych obniżkach.

Opublikowano

wczoraj byłem na polach to rzepak az krzyczał z głodu :-) warunki wczoraj super dostał 150 kg soli potasowej prawie nie widać że jechałem traktorem a dzisiaj deszczyk zawsze dawałem w taka pogode saletrosam a tu już przeszło tydzień ciepła bez azotu.

co do cen to proponują kontrakty po 1570 netto na zbiory 2019 (rzepak zaczął tanieć na giełdzie to odrazu pojawiły sie kontrakty na nowe zbiory) czyżby kupujący czują, że sytuacja może się zmienić na zielono) 

Opublikowano

Propozycja cenowa z dziś 1520 netto i twierdzą że ma spadać. Może i trochę przegapiłem sprzedaż ale liczę, że jeszcze na 1600 wróci choćby na chwilę.

Opublikowano
9 godzin temu, bialy2005 napisał:

Jaki rejon kraju? U nas w lubelskim dopiero ziemia rozmarzla jeszcze tydzien temu brałem próby to ponizej 10cm byla zamarznieta. Ale w sobotę ma być - 9 i pasowałoby saletrosan rzucić 😞

kolego podkarpacie wiem jak jest u was jak jechałem do Zamościa czy Lublina to 2 razy więcej śniegu i zdecydowanie zimniej było. w moim regionie bylo troche mało śniegu i słabe pszenice troche rude sie zrobiły ale widze ze najgorsze przed nami jak sie prognozy sprawdzą.

dzisiaj czytam kolejna rewelacje W skali tygodnia (11-17.02.2019) średnia cena zakupu rzepaku w zakładach tłuszczowych wzrosła symbolicznie z 1664 do 1665 zł/t (netto).

Opublikowano
Dnia 20.02.2019 o 20:33, bialy2005 napisał:

kiedy tyle placili bo na dzis rzepak na matifie w ciagu tygodnia 20e do dołu :( 

We wtorek i środę zawoziłem i taka cena jeszcze była. W łódzkim ziemia rozmarźnięta i już wszystko rusza, pszenica ma 1cm przyrosty korzeni.

Opublikowano

Hm ciekawe na jakiej podstawię GUS tak twierdzi bo warunki do siewu i rozwoju były wyjątkowo sprzyjające w porównaniu z poprzednim rokiem

Opublikowano (edytowane)

A na matifie codziennie zjazd cenowy rzepaku  takie. Jakos czarno widze żeby to odbiło na poziom choc zbliżóny do tego który byl na poczatku lutego :( Ja narazie umoczyłem  kilkanascie tys. zł i zastanawiam sie czekac do maja czy myslec o sprzedaży.

U mnie rzepak dostał papu tydzien temu, a dzis od południa jade z RSM po oziminach tak sucho o tej porze roku to ja nie pamietam zeby było. Najgorsze niziny bagna przejezdzam bez kolein.

Edytowane przez bialy2005
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez CowBoy
      Pytanie jak w temacie. Ja do tej pory stosowałem mieszankę soi z rzepakiem plus dodatki ale zastanawiam się nad przejściem na koncentrat. Jeśli polecacie koncentrat to jakiej firmy ?
    • Przez kubatedi
      Cześć  Forumowicze
      Mam jedno pytanko do was drodzy koledzy :-) Co sądzicie żeby dać na żyto ozime w marcu odmiana ( Dańkowskie diamnet ) 100kg polifoski 6+100kg salmagu to wymieszać a na drugą dawkę 150 kg saletrzaku  ? Oraz jeszcze jedno pytanko polećcie mi jakąś dobra mieszaninę środków na owo żyto a mianowicie chodzi mi o jakiś herbicyd do poprawy jesiennego zabiegu gdzie zastosowany był boxer  800 ec do tego jakiś  fungicyd  także antywylegacz i chciałbym  odrazu tam dodać nawozy dolistne Jakie środki polecacie do takiej mieszaniny żeby przyniosły super efekt Dzięki za każdą propozycje i trzymajcie się ciepło
      Narazicho
  • Dodaj nową pozycję...
v