Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Oferta na saletrzak z poprzedniego tygodnia 903 zł netto, więc taniej niż w lipcu. Coraz więcej telefonów od przedstawicieli z ofertami i zawsze ta sama śpiewka, że od przyszłego miesiąca podwyżka. Jak im przypominam, że w lipcu i sierpniu też mówili o podwyżkach, a życie pokazało coś odwrotnego, to milkną. 

• Like 1
Opublikowano

Jak dobrze pójdą wypłaty suszowego i zaliczek dopłat to cenniki na pewno poszybują w górę.  Na chwilę obecną kompletnie nie ma popytu na nawozy, stąd możliwość zrobienia korzystnych zakupów.  Część rolników jest bez kasy i zaciskają pasa. Zboże tanie i nie zawsze jest gdzie sprzedać. Jak byłem w centrali nasiennej to gość przy zakupie żyta hybrydowego dopytywał po ile skupują zboże, a oni mu na to "skup wstrzymany".

Opublikowano

Wypłaty zaliczek pójdą raczej sprawnie, ale wątpię, że przełoży się to na wzrost sprzedaży nawozów w takiej skali jak w poprzednich latach. Tak jak piszesz, zboże jest tanie i nie zawsze można go sprzedać, co zniechęca do dalszych inwestycji. W obecnej chwili i sytuacji, ceny nawozów wcale korzystne nie są.

• Like 2
Opublikowano
1 godzinę temu, Piegus napisał:

Jak dobrze pójdą wypłaty suszowego i zaliczek dopłat to cenniki na pewno poszybują w górę.  Na chwilę obecną kompletnie nie ma popytu na nawozy, stąd możliwość zrobienia korzystnych zakupów.  Część rolników jest bez kasy i zaciskają pasa. Zboże tanie i nie zawsze jest gdzie sprzedać. Jak byłem w centrali nasiennej to gość przy zakupie żyta hybrydowego dopytywał po ile skupują zboże, a oni mu na to "skup wstrzymany".

Ta nie ma popytu, tylko nigdzie w okolicy nie ma polifoski rozeszła się jak ciepłe bułeczki po ponad 1700zł/tonę, normalnie jak dobra luksusowe im droższa tym większy popyt

Opublikowano (edytowane)

u mnie plus taki ze przy granicy wschodniej nawozów nie braknie, polifoska rzadko spotykana, nawet jej tutaj nie pchają bo wiedza że są bez szans 

Edytowane przez Tigon
Opublikowano
4 godziny temu, tmk1974 napisał:

Wypłaty zaliczek pójdą raczej sprawnie, ale wątpię, że przełoży się to na wzrost sprzedaży nawozów w takiej skali jak w poprzednich latach. Tak jak piszesz, zboże jest tanie i nie zawsze można go sprzedać, co zniechęca do dalszych inwestycji. W obecnej chwili i sytuacji, ceny nawozów wcale korzystne nie są.

Żeby 300 kg pszenicy trzeba było na 100 kg Poli 6 czy 8 to mało pocieszające .

Opublikowano

We wrześnie kupowałem azot. Nie dużo, łącznie 8 ton. W jednym punkcie saletra (pulan) 1050 i saletrosan 1070, w drugim kilkaset metrów dalej saletra (anwil) 1045 i saletrosan 980. Skąd taka różnica, jeśli tu i tu saletrosan 26 w bb?  

Opublikowano (edytowane)

Każdy skład ma swą marżę i takie ceny są .

Przy obecnej cenie pszenicy po 600 zł  potrzeba teraz 4 tony pszenicy na koszta produkcji 1 ha uprawy pszenicy a rzepaku to i więcej i jak urodzi się  tylko 5 ton z 1 ha  bilans wychodzi  ZEROWY  bo doliczyć paliwo , zostają  tylko dopłaty zostaje na cebule i pasztetową bo na pietruszkę to już za mało kasy .

Edytowane przez galan99
Opublikowano
12 minut temu, galan99 napisał:

Każdy skład ma swą marżę i takie ceny są .

Przy obecnej cenie pszenicy po 600 zł  potrzeba teraz 4 tony pszenicy na koszta produkcji 1 ha uprawy pszenicy a rzepaku to i więcej i jak urodzi się  tylko 5 ton z 1 ha  bilans wychodzi  ZEROWY  bo doliczyć paliwo , zostają  tylko dopłaty zostaje na cebule i pasztetową bo na pietruszkę to już za mało kasy .

To po co się bawisz w ten bezopłacalny biznes? Idź kręcić kiełbasy w mięsnym.

Jęczmień 760 netto.

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
2 minuty temu, Tomek90 napisał:

To po co się bawisz w ten bezopłacalny biznes? Idź kręcić kiełbasy w mięsnym.

Jęczmień 760 netto.

Spokojnie że teraz taka cena jest jęczmienia ale jak dosieją to i ceny nie będzie  w tym roku nasieli rzepaku jeden gościu u nas posiał aż 150 ha rzepaku bo pszenica tania .

Opublikowano
46 minut temu, galan99 napisał:

Spokojnie że teraz taka cena jest jęczmienia ale jak dosieją to i ceny nie będzie  w tym roku nasieli rzepaku jeden gościu u nas posiał aż 150 ha rzepaku bo pszenica tania .

To ja odwrotnie rzepak zmniejszyłem o połowę a pszenicy zwiększyłem 😀

Opublikowano
2 godziny temu, galan99 napisał:

Widzę że gościu wróżbita. Jakiego jęczmienia niby dosieją???

Opublikowano
9 godzin temu, galan99 napisał:

Jeśli wcześniej stosowałeś nawożenie pod zboża to teraz trzeba było dać sól potasową 100 kg na 1 ha co ma 60 % potasu bo fosfor zapewne jest zeszłego roku co teraz będzie dostępny dla roślin .

Cena soli potasowej 100 kg to 160 zł .

u mnie potas to jest z tego powodu ze czesto slome tne i zostawiam na polu 

10 godzin temu, Ursus932 napisał:

To lepszym wyjście było dać 150 kg poli

polifoski bialoruskiej jeszcze troche mam to bede mieszal , pozatym amofoska dodatkowo ma wiecej siarki troche magnezu wapnia (a tam na tych polach ph 5,5 5,6 ) i ponoc jeszcze jakies mikroelementy

9 godzin temu, galan99 napisał:

Jeśli wcześniej stosowałeś nawożenie pod zboża to teraz trzeba było dać sól potasową 100 kg na 1 ha co ma 60 % potasu bo fosfor zapewne jest zeszłego roku co teraz będzie dostępny dla roślin .

Cena soli potasowej 100 kg to 160 zł .

w zeszlym roku na wiekszoc pol szła polifoska petroplon ktora ma duzo potasu 

Opublikowano
30 minut temu, warchest napisał:

u mnie potas to jest z tego powodu ze czesto slome tne i zostawiam na polu 

polifoski bialoruskiej jeszcze troche mam to bede mieszal , pozatym amofoska dodatkowo ma wiecej siarki troche magnezu wapnia (a tam na tych polach ph 5,5 5,6 ) i ponoc jeszcze jakies mikroelementy

w zeszlym roku na wiekszoc pol szła polifoska petroplon ktora ma duzo potasu 

Żeby ten wapń z amofoski coś dał to byś musiał chyba z 10 ton na ha sypać....

Opublikowano

Wszystkie azoty drogie,i tylko będą drożeć,RSM 28 był po 800 ludzie pisali w sierpniu.

Opublikowano

Na pewno w zimę i na wiosnę taniej nie będzie.Choć cuda się zdarzają bo mimo wapnowania kreda granulowana z taniała.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez MarcinC360
      Jak w temacie,ja mam dylemat co zastosować w wiosennym nawożeniu azotowym- czy saletrę czy mocznik.Saletra ma 32% azotu w czystym skaładniku na 100kg a mocznik 46%.Co wybrać?Co lepsze będzie dla zbóż??Czy mocznik nie wymaga czasem zmieszania z glebą?
    • Przez rafal116
      witam chciałbym się zapytać który nawóz pod żyto do zasilenia wczesną wiosną będzie lepszy. Chciałbym go wysiać 150kg/h i do tego jakiś nawóz azotowy do uzupełnienia azotu.
    • Przez kubatedi
      Cześć  Forumowicze
      Mam jedno pytanko do was drodzy koledzy :-) Co sądzicie żeby dać na żyto ozime w marcu odmiana ( Dańkowskie diamnet ) 100kg polifoski 6+100kg salmagu to wymieszać a na drugą dawkę 150 kg saletrzaku  ? Oraz jeszcze jedno pytanko polećcie mi jakąś dobra mieszaninę środków na owo żyto a mianowicie chodzi mi o jakiś herbicyd do poprawy jesiennego zabiegu gdzie zastosowany był boxer  800 ec do tego jakiś  fungicyd  także antywylegacz i chciałbym  odrazu tam dodać nawozy dolistne Jakie środki polecacie do takiej mieszaniny żeby przyniosły super efekt Dzięki za każdą propozycje i trzymajcie się ciepło
      Narazicho
    • Przez livebird
      Orientuje się ktoś czy można mieszać Saletrzak 27 z saletrosanem 26?
    • Przez kubatedi
      Tak jak w tytule jaki nawóz bardziej polecacie ?
  • Dodaj nową pozycję...
v