Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia 31.10.2019 o 00:07, matisz napisał:

No to sam styropian wystarczy, od razu bedziesz miał okazje zeby odswiezyc wizualnie budynek. U mnie na przechowalni mam sciane z Solbeta 24cm  + 10 cm styropianu i wystacza, ziemniaki nie przemarzaja, raz tylko jak było ok -20 to wstawiłem nagrzewnice gazowa zeby podbic temperature bo było ok 1-2stopni.

czyli co 8 cm płyta warstwowa starczy

Opublikowano

u mnie jak firma robiła dach na chlewni gdzie w przyszłości budynek prawdopodobnie posłuzy jako przechowalnia warzyw to zasugerowali zrobić minimum 10 cm ale mówię tu o dachu, na ściany to zależy jaki gruby mur ale nie musi być chyba taka gruba płyta.

Opublikowano

ja jak ocieplałem kilka lat dach styropianem dałem folie panele plastikowe było fajnie zrobione ale niestety po kilka latach myszy tak ćieły styrolian ze teraz jak było -2stopni mrozu to z sufitu sie leje mysle ze tam z styropianu nic nie zostało myszy zrobiły swoje

Opublikowano
5 minut temu, pawelol111 napisał:

Frustrację wylewaj gdzie indziej. Swoje sprzedałem po dobrej cenie.

Nie wylewam tylko śmiać mi się chce z niektórych wpisów w tamtym czasie 

A swoje po 40-35 worek irgi sprzedałem także nie martw się o mnie 

Opublikowano (edytowane)

U mnie jest pustak potem 10cm styropianu potem 2 pustak i 5cm styropianu od środka i to mało.

Najlepszym rozwiązaniem jest postawienie budynku z 3-3,5m wysokości,zasklepienie go,odizolowanie i obsypanie ziemią,taki jeden tak ma i wjeżdża na niego i kipruje i ziemniaki wpadają do środka,Ziemia jest najlepszym izolatorem,takie stare piwniczki jak się spisują,nikt nie dogrzewa i jaka dobra temperatura w środku,nie rosną i nie zmarzną.

Edytowane przez Gość
Opublikowano
PAN88 napisał:

5 minut temu, pawelol111 napisał:

Frustrację wylewaj gdzie indziej. Swoje sprzedałem po dobrej cenie.

Nie wylewam tylko śmiać mi się chce z niektórych wpisów w tamtym czasie 

A swoje po 40-35 worek irgi sprzedałem także nie martw się o mnie 

Dziś sie śmiejesz bo znasz obecną sytuację. Na tamten czas nie było wiadomo ile jest ziemniaka. Spekulować każdy może. A gdzieś sie doczytał że o Twoje sie martwie? Co do ocieplenia to ludzie walą pianke od środka i dobrze jest. Kiprowanie przyczep było dobre jak kto miał pracownika na gable. Z tym coraz gorzej wiec obecnie tylko skrzyniopaleta lub bigbag.

Opublikowano

A jak ktoś ma pryzmę tysiąc ton czy dwa to chyba nie sądzisz że będzie ją gablował, już dawno wymyślili krety czy łyżki w ładowarkach. Poza tym załadunek i rozładunek przechowalni luzem idzie nieporównywalnie szybciej, oczywiście pomijam rozwiązanie opisane powyżej aby kiprować ziemniaki od góry bo to jakaś fantazja.

Opublikowano
4 godziny temu, Wiesi0 napisał:

U mnie jest pustak potem 10cm styropianu potem 2 pustak i 5cm styropianu od środka i to mało.

Najlepszym rozwiązaniem jest postawienie budynku z 3-3,5m wysokości,zasklepienie go,odizolowanie i obsypanie ziemią,taki jeden tak ma i wjeżdża na niego i kipruje i ziemniaki wpadają do środka,Ziemia jest najlepszym izolatorem,takie stare piwniczki jak się spisują,nikt nie dogrzewa i jaka dobra temperatura w środku,nie rosną i nie zmarzną.

czyli co uważasz że 10cm płyty obornickiej będzie mało

Opublikowano
mikad napisał:

A jak ktoś ma pryzmę tysiąc ton czy dwa to chyba nie sądzisz że będzie ją gablował, już dawno wymyślili krety czy łyżki w ładowarkach. Poza tym załadunek i rozładunek przechowalni luzem idzie nieporównywalnie szybciej, oczywiście pomijam rozwiązanie opisane powyżej aby kiprować ziemniaki od góry bo to jakaś fantazja.

A kto mowi o tysiącu ton? Patrzę z perspektywy swojego otoczenia. Anna, 5-7ha i jakaś przechowalnia a co nie wejdzie to sie wypycha jesienią.

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, PiotrUrbaniak napisał:

czyli co uważasz że 10cm płyty obornickiej będzie mało

Nie wiem bo to pianka a pianka lepsza ale dwa pustaki i w środku 10cm styropianu i od środka pięć to jak mam -10 w porywach -15 w nocy to po tygodniu muszę dogrzewać bo do zera schodzi, ale na to ma też wpływ ile ziemniaków jeszcze jest bo jak wiencej to wolniej spada.

Gablowanie do pucka z taśmociągiem nie jest takie ciężkie.

Edytowane przez Gość
Opublikowano
3 godziny temu, przemol87 napisał:

12zł wykopki i sortowanie  a jak ma być gablowanie to zapomnij o pracowniku

Za chwilę w ogóle będzie można zapomnieć o pracowniku przy ziemniakach, to dość ciężka robota, nawet wtedy gdy tylko odbiera się worki z raszlownicy i układa na palecie.

Opublikowano (edytowane)

Poleci mi ktoś jakąs firme w której kupie worki do ziemniaków pod raszlownice? tzw worki z rolki. Bo wkrótce maja mi przywieśc i na pierwsze uruchomienie coś trzeba mieć. U mnie do zapinania worków na sortownik to płaciłem 12 zł, bo sam nie mogłem zdąrzyć. Sortownik w mojej galerii. 

Edytowane przez Marl
Opublikowano
mikad napisał:

3 godziny temu, przemol87 napisał:

12zł wykopki i sortowanie  a jak ma być gablowanie to zapomnij o pracowniku

Za chwilę w ogóle będzie można zapomnieć o pracowniku przy ziemniakach, to dość ciężka robota, nawet wtedy gdy tylko odbiera się worki z raszlownicy i układa na palecie.

O pracowniku przy ziemniakach, przy krowach... zostaną pasjonaci z domem ludzi do pracy i molochy z ukraincami lub innymi narodowosciami.

• Like 1
Opublikowano

Jak narazie widać że wszytko do tego dąży, że pojedyncze gospodarstwa będą się powiększać kosztem mniejszych i będą zatrudniać ludzi do obsługi maszyn. Dokładnie, pojedynczy pasjonaci będą się jeszcze utrzymywać dzięki wyrobionej marce w małym lokalnym rynku detalicznym, a reszta to będzie potęga produkcyjna. 

Opublikowano
32 minuty temu, mlody111 napisał:

Jak narazie widać że wszytko do tego dąży, że pojedyncze gospodarstwa będą się powiększać kosztem mniejszych i będą zatrudniać ludzi do obsługi maszyn. Dokładnie, pojedynczy pasjonaci będą się jeszcze utrzymywać dzięki wyrobionej marce w małym lokalnym rynku detalicznym, a reszta to będzie potęga produkcyjna. 

Taaaa . A po mojemu to żywność będzie z próbówki i czym większy moloch , to z większym hukiem padać będzie . :ph34r:

Opublikowano
15 godzin temu, Azor07 napisał:

Marl jakie ceny w świętokrzyskiem ?

Narazie nie sprzedaje swoich bo czekam na 20 zł za worek :) . W Pińczowie czy Skalbmierzu to ceny od 14 do 17 zł za 15 kg. Zależy jaki towar w worku, Sporo jest drobnych ziemnaków. 

• Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Rolnik276
      Czy stosowanie 3 oprysków naraz mogło spowodować uszkodzenie naci ziemniaczanej? Opryski stosowane razem: Amertil, Econom oraz Kristalon zielony. Ziemniaki trochę przyżółkły. Czy to zaszkodziło, i czy się odbudują? Prosze o szybką odpowiedź .
    • Przez dzikijohn
      Panowie co za "...." wymyślił te przepisy odnośnie badań ziemniaków na eksport?? Przecież inne kraje takich obostrzeń nie mają... Jak to zwalczyć?
    • Przez prizmo24
      Witam
      Tak jak w temacie, mam zamiar powiększyć areał ziemniaków, a co za tym idzie rozglądam się za kombajnem. Jedyne ograniczenie to ciągnik. Niestety w c330 nie ma hydrauliki i zostaje tylko zetor 7711. Problem w szerokości opon, które nie będą się mieściły pomiędzy rzadkami. Myślałem nad Bolkiem. Bardzo prosiłbym o poradę odnośnie wyboru kombajnu.
    • Przez memek26
      kupię kombajn do ziemniaków za rozsądną cenę Karlik na 0,70 Ha 

• Przez mlekowy
      Witam wszystkich. Nie znalazłem tematu który opisywałby dokładnie ten problem dlatego zakładam nowy. I tu moje pytanie czy ktoś z Was zajmuje się bądź orientuje się jak wygląda przemysłowe obieranie ziemniaków (lub innych warzyw) i ich sprzedaż? Czy  jest zbyt na taki produkt? Czy będąc rolnikiem mogę założyć mini przetwórnie żeby móc to produkować i sprzedawać?  Z góry dziękuję za odpowiedzi, pozdrawiam.
  • Dodaj nową pozycję...
v