Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To chyba was susza ominęła. W moim rejonie to plony nie podlewanych nie przekraczają 20t. To co podlane 30-40t. ale cena kręci się koło 2zł średni hurt do 10t tydzień. Powiedzcie jakie macie wydajności tak bez ściemy.

Opublikowano

Na giełdzie na broniszach żółtego ceni się 19-20 zł, ale oddaje za 17-18. Najlepiej schodzi irga bo okolice 21-22 zł. Catania to będzie 20-22 zł w zależności od jakości. Nie wiem skąd ludzie wymyślają takie plony, ale z kim nie pogadać na giełdzie to ziemniaki mu dało średnio 50-70 ton z ha 😂 według mnie to gdyby powiedzieli, że to z 3 to bym uwierzył 😂

Opublikowano

U Mnie bez podlewania, zapowiadało się strasznie cienko, ale cieszę się z następujących plonów.

żółte średnio 30 t z ha plonu ogólnego, 25 t jadalnego

Irga max 25 ogólnego max 20 t jadalnego

Najlepiej wypadł Denar, najsłabiej Bellarosa - bardzo słaba plenność.

Z domu w detalu i na zimę stałej kilenteli puszczam po 1.33 zl i 1.66 zł Irgę i widzę że nie jest to drogo patrząc na wasze ceny. 

W mini hurcie 18 zł za 15kg niewielkie ilości. 

Opublikowano
4 minuty temu, zbyszek8201 napisał:

U Mnie bez podlewania, zapowiadało się strasznie cienko, ale cieszę się z następujących plonów.

żółte średnio 30 t z ha plonu ogólnego, 25 t jadalnego

Irga max 25 ogólnego max 20 t jadalnego

Najlepiej wypadł Denar, najsłabiej Bellarosa - bardzo słaba plenność.

Z domu w detalu i na zimę stałej kilenteli puszczam po 1.33 zl i 1.66 zł Irgę i widzę że nie jest to drogo patrząc na wasze ceny. 

W mini hurcie 18 zł za 15kg niewielkie ilości. 

U mnie  bellarosa też najsłabiej 

Najlepiej  vineta i jelly plonowały ale  góra 25t z ha

Opublikowano

Zapomniałem dopisać,że z ogłoszenia na olx ziemniaków jadalnych, miałem kilka telefonów o sadzeniaki..}

Myślę że trzeba puścić co się da i troszkę zmniejszyć areał na następny rok,....

Jeżeli będzie urodzaj to czuję strasznie nędzne ceny }

Opublikowano

przecież już w tym roku jest dużo więcej nasadzeń przez januszy i właśnie dlatego cena spada, bo próbują teraz wypchnąć to co wyprodukowali na siłę jeden przez drugiego bo nie mają gdzie przechować... jeśli w przyszłym roku góra ,,nie poratuje suszą,, to może być strasznie słabo bo dużo januszy zasadzi pierwszy raz bądź zwiększy nasadzenia.

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, domin159 napisał:

u nas też coś kolo 50-60/ha. To prawda, u nas już janusze jak zawsze mieli plodozmian, tak teraz każdy szykuje pola pod ziemniak😂.

Tak z ciekawości w urodzajne lata jakie plony uzyskujesz ?

u mnie w tym roku od 10 do 40 t /ha. Bez podlewania, wszystko zalezy od dzialki odmiany i terminu wysadzenia.

powiat Miechów

Edytowane przez tomek84pl
Opublikowano

bellarosa w tym roku najsłabiej od kilku lat 50% mniej 2.5 przyczepy z 60arów ale i najsłabszy kawałek na dołkach niezłe a górka 6 klasa kilka sztuk sadzeniaka ,vineta 3 przyczepy z 40arów ,gwiazda 5.5 przyczepy z 70 arów ,satina z 2metrów sadzeniaka z centrali 1.5 przyczepy autosan 732 .Ciekawy jestem jak wy osiąga cie takie plony 50-60ton i na jakiej klasie ?

Opublikowano

A kontrakty na zachodzie na okres wiosenny zapisują ponoć na 135 euro za tonę, co daje połowę ceny zeszłorocznej o tej samej porze. Więc jednak te plony jakieś mają na zachodzie. 

Melody jakieś 28 ton z ha, ale mnóstwo drobnych, mnóstwo też zostało na polu, bo przez kombajn przeleciało

Opublikowano (edytowane)

Wybrałem z 8t irgi i podzwoniłem do odbiorców no i cena od 18 do 22 za worek i sprzedałem za 22.Jeden dzień i sprzedane, to mi się podoba.

Mnie też nie dziwi 50t jeśli chodzi o żółte,ale trzeba dać nawozu a nie jak co niektórzy myślą saletrzaku 200kg na ha.

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)
Dnia 3.10.2019 o 15:23, Wiesi0 napisał:

Wybrałem z 8t irgi i podzwoniłem do odbiorców no i cena od 18 do 22 za worek i sprzedałem za 22.Jeden dzień i sprzedane, to mi się podoba.

Mnie też nie dziwi 50t jeśli chodzi o żółte,ale trzeba dać nawozu a nie jak co niektórzy myślą saletrzaku 200kg na ha.

Sam nawóz nic nie zrobi za to woda cuda robi . U mnie tam gdzie podlewane plon ok 40ton  A na polu co klasa ziemi niby lepsza ale nie mam dostępu wody plon o połowę mniejszy  A nawożenie to samo ( wlkp)

Edytowane przez piotreku1
Opublikowano (edytowane)

Ja mniej niż 700kg saletrzaku nie daje,ale sadze na 5,6klasie to się ludzie tu na forum śmieli.a podlewać podlewałem.

Nie pamiętam ile dałem dokładnie soli potasowej ale coś ok 400kg 60%

superfosfatu też ok 600kg.

Polifoska jakoś mi się nie sprawdza, małe rosną.Mieszanina superfosfatu i soli potasowej jest lepsza a niby powinno być to samo

Stonka to proteus

Zaraza,to rozmaicie,ale radomil musi być.

Asahi z 2 razy.

Edytowane przez Gość
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Rolnik276
      Czy stosowanie 3 oprysków naraz mogło spowodować uszkodzenie naci ziemniaczanej? Opryski stosowane razem: Amertil, Econom oraz Kristalon zielony. Ziemniaki trochę przyżółkły. Czy to zaszkodziło, i czy się odbudują? Prosze o szybką odpowiedź .
    • Przez dzikijohn
      Panowie co za "...." wymyślił te przepisy odnośnie badań ziemniaków na eksport?? Przecież inne kraje takich obostrzeń nie mają... Jak to zwalczyć?
    • Przez prizmo24
      Witam
      Tak jak w temacie, mam zamiar powiększyć areał ziemniaków, a co za tym idzie rozglądam się za kombajnem. Jedyne ograniczenie to ciągnik. Niestety w c330 nie ma hydrauliki i zostaje tylko zetor 7711. Problem w szerokości opon, które nie będą się mieściły pomiędzy rzadkami. Myślałem nad Bolkiem. Bardzo prosiłbym o poradę odnośnie wyboru kombajnu.
    • Przez memek26
      kupię kombajn do ziemniaków za rozsądną cenę Karlik na 0,70 Ha 

• Przez mlekowy
      Witam wszystkich. Nie znalazłem tematu który opisywałby dokładnie ten problem dlatego zakładam nowy. I tu moje pytanie czy ktoś z Was zajmuje się bądź orientuje się jak wygląda przemysłowe obieranie ziemniaków (lub innych warzyw) i ich sprzedaż? Czy  jest zbyt na taki produkt? Czy będąc rolnikiem mogę założyć mini przetwórnie żeby móc to produkować i sprzedawać?  Z góry dziękuję za odpowiedzi, pozdrawiam.
  • Dodaj nową pozycję...
v