Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No towar w miarę gruby Lord, ja wiem że cena na giełdzie to ok 25 zł. Ale tu mam odbiór z domu i na raz 5 ton a nie bujanie się po giełdzie z dwoma tonami. 2-3 zł straty na worku to akurat koszty dojazdu na giełdę,  wjazd i czas na  koczowanie z towarem.

Opublikowano
13 godzin temu, Camry napisał:

takich ziemniaków jak żyję jeszcze nie miałem zresztą jak widzimy cena sama pokazuje co jest

ja jak zyje pierwszy ras zobaczyłem ziemiaki zwiedniete . w innym temacie narzekali na cene gryki , to w sam raz do gularzu bedzie . bo zawsze dla ciotek było a wtym roku tylko dla siebie ukopie .

Opublikowano
3 godziny temu, matisz napisał:

Czy 22 zł za worek z domu przy ilośći 5 ton to przyzwoita cena bo mam taka ofertę. 

To jest niesamowite co w tym roku się dzieje, zazwyczaj to by się pytało "3 zł z domu to dobra cena?"

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Ja mam nawadniano Irgę i jest olbrzymia,denar nie nawadniany się chowa według irgi a to 2 różne typy ziemniaka.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Tak tyle ze jedz zobaczyc tego ziemniaka z igrit za 20 zl... Drobnica u nas ludzie takie maja niektorym krzaki uschly teraz to moze padac do woli i tak juz drobny zostanie :) tak wgl 3 zl roznicy niz na gieldzie a z domu wedlug mnie za duzo ...

• Haha 1
Opublikowano
18 godzin temu, matisz napisał:

Duzo? Załaduj 150 woreczkow na busa i jedz 100 km na giełde, kup wjazd, jedzenie, i swoj czas, policz sobie.

Tak bardzo duzo :) 150 workow to masz 450 zl roznicy :) oplaci sie kupic 3 zl taniej i jechac z kogos i masz 300 zl ale nie kurde lepiej puscic za darmo xd

• Haha 1
Opublikowano
6 godzin temu, szarywilk napisał:

3 zł różnicy to nie za dużo, znaczy się albo nie uprawiasz ziemniaków, albo młody jesteś i nie pamiętasz ceny 3 zł za woreczek......a co do sytuacji z ziemniakiem w Polsce to nawet Angolę się martwią .... jak na tym zarobić https://potatoes.ahdb.org.uk/publications/could-polish-shortfall-benefit-uk-packing-market

Duzo duzo stary nie jestem ale jak zarobisz 200 na czysto za pare godzin siedzenia to jest spoko. Cene 3 zl pamietam ale co z tego wczoraj na placu sprzedalem od 25 do 27 a takto ponoc nawet 30 rybitwy.

Opublikowano
Dnia 3.08.2019 o 09:13, szarywilk napisał:

...a co do sytuacji z ziemniakiem w Polsce to nawet Angolę się martwią .... jak na tym zarobić https://potatoes.ahdb.org.uk/publications/could-polish-shortfall-benefit-uk-packing-market

Angole mają teraz premiera wariata, który już zapowiedział że bezwzględnie wychodzą z unii na jesieni czy z umową czy bez. Jest więc duża szansa że dostaną bana na eksport do eu a to przełoży się na utrzymanie wysokich cen u nas.

Opublikowano

Ja sprzedaje na bieżąco, około tony tygodniowo na miejscowym rynku, cena 2.50zl a za worek 30zl, cena szok w tym roku, dodam że u mnie dosyć mocno o rodziły, odmiana denar jak narazie 40t/ha ale krzaki już wyschly, a późna gala miejscami na cięższej ziemi jeszcze zielona, ale plon myślę że będzie około 30ton, planuje wszystko magazynowac do wiosny, o ile się uda gdzieś to pomieścić, przechowuje ktoś ziemniaki w bb nie wentylowanych? Bo mam plan na ten rok kopać w takie big bagi bo wentylowane są jedynie 180cm wysokie a to dla mnie trochę za wysokie, a tak to bym do przymrozkow na podwórku przetrzymal aby odparowaly a później do magazynu po sam dach ustawił.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Rolnik276
      Czy stosowanie 3 oprysków naraz mogło spowodować uszkodzenie naci ziemniaczanej? Opryski stosowane razem: Amertil, Econom oraz Kristalon zielony. Ziemniaki trochę przyżółkły. Czy to zaszkodziło, i czy się odbudują? Prosze o szybką odpowiedź .
    • Przez dzikijohn
      Panowie co za "...." wymyślił te przepisy odnośnie badań ziemniaków na eksport?? Przecież inne kraje takich obostrzeń nie mają... Jak to zwalczyć?
    • Przez prizmo24
      Witam
      Tak jak w temacie, mam zamiar powiększyć areał ziemniaków, a co za tym idzie rozglądam się za kombajnem. Jedyne ograniczenie to ciągnik. Niestety w c330 nie ma hydrauliki i zostaje tylko zetor 7711. Problem w szerokości opon, które nie będą się mieściły pomiędzy rzadkami. Myślałem nad Bolkiem. Bardzo prosiłbym o poradę odnośnie wyboru kombajnu.
    • Przez memek26
      kupię kombajn do ziemniaków za rozsądną cenę Karlik na 0,70 Ha 

• Przez mlekowy
      Witam wszystkich. Nie znalazłem tematu który opisywałby dokładnie ten problem dlatego zakładam nowy. I tu moje pytanie czy ktoś z Was zajmuje się bądź orientuje się jak wygląda przemysłowe obieranie ziemniaków (lub innych warzyw) i ich sprzedaż? Czy  jest zbyt na taki produkt? Czy będąc rolnikiem mogę założyć mini przetwórnie żeby móc to produkować i sprzedawać?  Z góry dziękuję za odpowiedzi, pozdrawiam.
  • Dodaj nową pozycję...
v