Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2019

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!

Dnia 31.12.2018 o 13:55, ZELKOW napisał:

właśnie co mi po 1000zł nawet za tone jak średnia koło 3t z ha pszenicy, lepiej niech pszenica będzie po 600zł ale te chociaż 6t niech się urodzi i będzie lepiej jak teraz, z mojego rejonu to już pewnie powyżej 800netto dają za paszówke

Kontynuacja tematu: 

• Like 3

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

To dobra cena po żniwach o takiej będzie można tylko pomarzyć

• 0
Opublikowano
20 godzin temu, motorader18 napisał:

Opolskie spadło juz 20 litrów deszczu zboża wyglądają jak na obrazku pszenica paszowa 680 netto . Do żniw może jeszcze podskoczy ale 750 nie przebije ten co sprzedał w lutym to wygral

Tobie wzrost by nie pasował, bo zajmujesz się hodowlą trzódki. Stąd twoje posty o obrazkach pszenicznych na opolszczyznie czy może się mylę. 

PS u mnie na opolszczyznie spadło może ze 5 litrów. Zwracam uwagę  czytającym na to, że głównie o spadkach i tym podobnych tematach piszą osoby, które zajmują się hodowlą trzody. Jaki mają w tym interes to chyba każdy się domyśla

• Like 1
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, JozB napisał:

Tobie wzrost by nie pasował, bo zajmujesz się hodowlą trzódki. Stąd twoje posty o obrazkach pszenicznych na opolszczyznie czy może się mylę. 

PS u mnie na opolszczyznie spadło może ze 5 litrów. Zwracam uwagę  czytającym na to, że głównie o spadkach i tym podobnych tematach piszą osoby, które zajmują się hodowlą trzody. Jaki mają w tym interes to chyba każdy się domyśla

Daj spokój nawet jakbyś 2o tysięcy świńmiał to myślisz że spadki wywołasz piszać w tym twmacie ? Zboże tanieje bo jest go więcej jak się spodziewano niemcy podnieśli cenę świń do 7 zł pewnie dorosły po tej pszenicy po 1200 co od Pawła nakupili 🤣

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, JozB napisał:

PS u mnie na opolszczyznie spadło może ze 5 litrów. Zwracam uwagę  czytającym na to, że głównie o spadkach i tym podobnych tematach piszą osoby, które zajmują się hodowlą trzody. Jaki mają w tym interes to chyba każdy się        

Obrabiam 110 hektarów i mam chodowle swin, szczerze, ci co mają tylko produkcję roślinna to nie powinni więcej za zboże dostawać jak 700 złotych bo mają 3/4 mniej roboty co posiadają produkcję zwierzęca. I dobrze że cena idzie w dół 

• Haha 1
  • 0
Opublikowano

A nie pomyślałeś że to Ty za hodowlę powinieneś otrzymywać lepsze pieniądze, a nie życzyć pozostałym zniżki cen? 

• 0
Opublikowano
13 minut temu, motorader18 napisał:

PS u mnie na opolszczyznie spadło może ze 5 litrów. Zwracam uwagę  czytającym na to, że głównie o spadkach i tym podobnych tematach piszą osoby, które zajmują się hodowlą trzody. Jaki mają w tym interes to chyba każdy się        

Obrabiam 110 hektarów i mam chodowle swin, szczerze, ci co mają tylko produkcję roślinna to nie powinni więcej za zboże dostawać jak 700 złotych bo mają 3/4 mniej roboty co posiadają produkcję zwierzęca. I dobrze że cena idzie w dół 

Ty sie żalisz czy chwalisz ze przy 110 hektarach musisz jeszcze przy ogonach zasuwać?

• Like 2
  • 0
Opublikowano

lonoh

tyś pewnie młody i głupi !!

równie dobrze można rzec świnie masz i w polu robisz !!!

no ale ty pewnie kolejny z farminga 😀

• 0
Opublikowano
33 minuty temu, motorader18 napisał:

Typowe 😁. Nie ważne jak mi się powodzi aby inni mieli gorzej. Chłopie masz 110 ha to po co się bawisz w te świnie nie lepiej sprzedać to zboże a nie przepuszczać przez zwierzynę i życzyć komuś źle 

• 0
Opublikowano
1 minutę temu, ordynator napisał:

lonoh

tyś pewnie młody i głupi !!

równie dobrze można rzec świnie masz i w polu robisz !!!

no ale ty pewnie kolejny z farminga 😀

Weekendowa przepustke z Tworek ci przedłuzyli ?

• Haha 1
  • 0
Opublikowano

O Tworkach słyszałem , ciekawe skąd wiesz że przepustki dają na weekend ???? niby się domyslam ale chciałbym zaspokoić ciekawość

• 0
Opublikowano
3 minuty temu, ordynator napisał:

O Tworkach słyszałem , ciekawe skąd wiesz że przepustki dają na weekend ???? niby się domyslam ale chciałbym zaspokoić ciekawość

Bo zawsze najwięcej się udzielasz weekendowo ,a teraz o dziwo też w tygodniu dlatego doszlem do takiego wniosku 😊😊😊Czy już twoja ciekawość została zaspokojona ?😂😂😂

• 0
Opublikowano

Napisałem to tylko i wyłącznie, żebyście uważali, kto jakie posty pisze i jaki ma cel. Pytać jednego i drugiego cepa po co tu się udziela, to informacji nie otrzymasz, bo mimo że wiesz, że po to by komuś mydlić oczy i siać panikę, to nie udowodnisz. Cena spadać nie będzie, bo towaru nie będzie lada chwila. Za kukurydzą dzwoni gość i 640 oferuje w opolskim. To ja się pytam po ile na granicy wschodniej. 660. To ja mówię, jedz Pan i przywiez mi ją pod adres za 640. Koniec rozmowy. Ludzie czas robienia z kogoś wała powoli dobiega końca. Nikt nie będzie waszych ogonów podganiał, bo się tym zajmujecie. Jak wam mało, kupcie sobie pola i dalej hodujcie, a nie pieprzycie na forum, że będzie tanio, a argumentów zero. Może chcecie, żeby wkroczyć na wasze forum i pisać przez rok czasu, że 3 zł/kg to stanowczo za dużo, udawać niedorozwiniętego i zbierać lajki jak stasio od współbraci z forum? Argumenty znajdę jak trzeba. A ile kolego obrabiasz, to mnie nie interesuje. Możesz całe życie spędzić w oborze, chwała ci za to. Nie chcesz robić za darmo, to nie życz tego samego komuś innemu. Jak będzie pszenica po 600 zł, to masz zarabiać adekwatnie 2 zł/kg? 

• 0
Opublikowano

Ja mimo że mam świnie i to w dość dużej ilości nie sieje fermetu jak Stasiu i spółka.  Zboża jest mało,  chciałem kupić 10ton jęczmienia i graniczy to prawie z cudem bo nikt w okolicy nie ma 

• 0
Opublikowano

Rejon BBI Parcewo pszenżyto 690 pln netto czyli 20 pln w góre w stosunku do zeszłego tygodnia. Pszenica 770 pln stagnacja. Pszenżyto cena do negocjacji czyli na gwałt potrzeba albo kontrakt albo sie kończy pasza własna.

• 0
Opublikowano
3 godziny temu, piotreku1 napisał:

Ja mimo że mam świnie i to w dość dużej ilości nie sieje fermetu jak Stasiu i spółka.  Zboża jest mało,  chciałem kupić 10ton jęczmienia i graniczy to prawie z cudem bo nikt w okolicy nie ma 

A skąd jesteś? Ja mam jęczmienia sporo. 

• 0
Opublikowano

No jak 10 ton chciałeś kupić to widać że poważny producent z Ciebie

• 0
Opublikowano

Mogę sprzedać 15 ton w lokalizacji 27 - 300 Lipsko.

• 0
Opublikowano

Ci którzy straszą żeby sprzedawać to robią tak samo na forach giełdowych. Robią to żeby kupić taniej albo pożyczyli od początku żeby shortować i muszą oddać. To nie moje pierwsze rodeo, ja sprzedam setki ton swojego zboża w czerwcu 😛

• 0
Opublikowano

Ja pszenżyto sprzedaje lokalnie po 800 brutto więc powodów do narzekania nie widze. Kupcy zadowoleni bo pszenicy dość sporo w nim. Jeczmień 870 resztka i zostanie pszenica i rzepak. Do żniw jeszcze troche, byle taniej nie było to będzie ok tym bardziej że cześć zboza zeszłorecznego a wiadomo jakie wtedy ceny były.

• 0
Opublikowano
4 godziny temu, mazowsze napisał:

A skąd jesteś? Ja mam jęczmienia sporo. 

Okolice Piznania 

3 godziny temu, staszek131415 napisał:

No jak 10 ton chciałeś kupić to widać że poważny producent z Ciebie

Bo  tylko tyle będzie brakować mi do zniw jeczmienia , jeczmien jest tylko jednym że składników paszy dla świń do 40 kg później już jęczmienia nie widzą.  Mam na tyle dużo ziemi że za zwyczaj nie kupuję zboża A nawet część sprzedaje  ale dlatego że była susza jare sypaly mniej i mimo zmniejszonej produkcji i tak będzie brakować.  Stasiu na Ciebie skoda słów . Ty to na pewno jesteś poważny producent więc tobie to nie dorównam nawet jakbym kolejne 100loch wstawił. 

• 0
Opublikowano
51 minut temu, piotreku1 napisał:

Okolice Piznania 

Bo  tylko tyle będzie brakować mi do zniw jeczmienia , jeczmien jest tylko jednym że składników paszy dla świń do 40 kg później już jęczmienia nie widzą.  Mam na tyle dużo ziemi że za zwyczaj nie kupuję zboża A nawet część sprzedaje  ale dlatego że była susza jare sypaly mniej i mimo zmniejszonej produkcji i tak będzie brakować.  Stasiu na Ciebie skoda słów . Ty to na pewno jesteś poważny producent więc tobie to nie dorównam nawet jakbym kolejne 100loch wstawił. 

Stanisław to poważny gracz ,na wszystkim się zna a w działach rzepaku i pszenicy pytania zadaje jak dziecko z przedszkola 😂😂😊😊

• 0
Opublikowano

Niby tyle zboża na rynku wg forumowych ekspertów, a lokalnemu hodowcy trzody zwożą zboże że świata, mimo że zawsze zaopatrywał się sam u lokalnych rolników. Pewnie na olxie po pińcet wyczaił i grzech byłoby nie wziąć, mimo kosztów transportu. ;) 

• 0
Opublikowano
10 godzin temu, piotreku1 napisał:

kolega z jakiego rejonu? u nas jęczmień 740-780 zł netto byłe pilskie

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
  • Dodaj nową pozycję...
v