Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2019

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!

Dnia 31.12.2018 o 13:55, ZELKOW napisał:

właśnie co mi po 1000zł nawet za tone jak średnia koło 3t z ha pszenicy, lepiej niech pszenica będzie po 600zł ale te chociaż 6t niech się urodzi i będzie lepiej jak teraz, z mojego rejonu to już pewnie powyżej 800netto dają za paszówke

Kontynuacja tematu: 

• Like 3

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
10 minut temu, blizniak1 napisał:

Poproszę jakieś aktualne ceny na pszenicę w świętokrzyskim.

Na pasku w agrobiznesie od 500 do 800zl:D

A jak tak odbiegacie od tematu, jaki rozrzutnik kupic do osadu z oczyszczalni i podkladu z pieczarek?

• Like 1
  • 0
Opublikowano
4 godziny temu, warchest napisał:

przez cale zycie ? ale dobra juz 

a to juz jak tak szukasz to znajdz moj wpis o tej pszenicy co mi tak slabo sypała jak juz tak lubisz szukac bo z innych pol slabo sypala i tez pisalem 

pisalem i z innych pol plon  gdzie tam byl naprawde bardzo slaby , tylko @Kobek musi znalesc tamten wpis 

Po pierwsze nie chodzi o Twoje niskie plony tylko o to, że jak się kiedyś chciałeś pochwalić to napisałeś, że pszenica sypała 8 ton i, że ważone. A potem piszesz, że u Was susza i pszenica słabo sypała. Te dwie rzeczy się wykluczają. Potem jak Cię pytam to mówisz, że te 8 ton to było liczone po przyczepach. Czytanie ze zrozumieniem się kłania. 

Po drugie nie mam czasu na szukanie jakiś Twoich starych postów.

Po trzecie sam przyznałeś, że koloryzujesz i zawyżasz plony. 

Po czwarte tak nigdy nie koloryzowalem, bo niby po co? Co miało by mi to dać? Mam oszukiwać samego siebie czy kogoś?

• Like 1
  • Haha 1
  • Sad 1
  • 0
Opublikowano

Panowie trochę więcej na temat bo to o cenach pszenicy a spojrzeć dwie strony wstecz a tu pogaduchy. W lubelskim zajechalem na skup 670 brutto za pszenicę i 570 brutto pszezyto

• 0
Opublikowano
Dnia 19.12.2019 o 08:49, Mariozo85 napisał:

Wszyscy tutaj to posrednicy a cene podalem prywatnej wiadomosci chyba ze nie doszlo prosze dac mi znac :)

Mam pytanie do ludzi na forum pamietacie firme Unex z lublina ??? Wisza komus kase z was ????

Jestes wzywana na sprawy zwiazane z Unex ??? Slyszalem ze postepowanie sie toczy a z tonacego okretu zeszlas ostatnia :) Podobno duzo ludzi oszukanych na kilka milionów nie dobrze !!!

Mariuszu nie jestem wzywana na żadne sprawy nie wiem skąd takie pogłoski;) Ja w przeciwności do Ciebie odeszlam sama z firmy ;) pozdrawiam dla mnie bezsensowne zaśmiecania forum takimi komentarzami. Pozdrawiam 

Dnia 19.12.2019 o 10:49, Mariozo85 napisał:

Jesli chodzi o platnosci z gory z doswiadczenia wiem ze tak jest najlepiej ale trzeba tez spojrzec na wszytko obiektywnym okiem ze jak ktos na jakims terenie daje wiecej to albo ma do d*py umowe i musi sie z niej wywiazac albo dusza go kredyty wszytkie firmy skupowe sa na kredytach nikt nie mial by tyle srodkow na ciaglosc bez kredytow. Ja jestem nawet zwolennikiem szybszego placenia :)

Gorzej jest jak daje wiecej i sie nie wywiaze z kontraktow wtedy bec i firmy nie ma. Stare przyslowie mowi chytry traci 2 razy wiecej:) AniaYogy czy jakos tak wiesz cos na ten temat ????

Mariuszu nie wiem o co ci chodzi i dlaczego ciągle w swoich komentarzach nawiazujesz do mojej osoby naprawdę aż tak bardzo boisz się konkurencji na rynku zbożowy... troszkę więcej taktu kolego... Pozdrawiam i proszę o interwencję admina... Pan odbija od tematu...

Dnia 18.12.2019 o 23:29, Ursusik3512 napisał:

Agri plus daje 670 netto za paszówkę.

W której lokalizacji ? Zamość? Czy może Szamotuły?

• 0
Opublikowano

a mnie w temacie pszenica ciekawi gdzie są ci czarodzieje co przez dwa sezony krzyczeli trzymać zboże bo zdrożeje, jakoś w tym roku ich aktywność spadła.

podlaskie pszenica kons. 690 netto, kukurydza 650 netto

• Like 1
  • 0
Opublikowano

U mnie zdrożało o 100zł.

W żniwa pszenica była po 600, sprzedałem po 700. Oczywiście brutto.

• 0
Opublikowano

Ce y to dopiero po trzech królach, a dla innych po 6 królach.

Sprzedam pszenżyto po 700.

Chętnych choćby jutro zapraszam.

• 0
Opublikowano
40 minut temu, Wicherek napisał:

Pszenica po 700 netto  , tyle pracy na darmo  ( dwa dni )  po nowym roku będzie drożej  !

Skąd wiesz że będzie drożej?

• 0
Opublikowano
Dnia 22.12.2019 o 00:55, AniaYogi napisał:

Mariuszu nie jestem wzywana na żadne sprawy nie wiem skąd takie pogłoski;) Ja w przeciwności do Ciebie odeszlam sama z firmy ;) pozdrawiam dla mnie bezsensowne zaśmiecania forum takimi komentarzami. Pozdrawiam 

Mariuszu nie wiem o co ci chodzi i dlaczego ciągle w swoich komentarzach nawiazujesz do mojej osoby naprawdę aż tak bardzo boisz się konkurencji na rynku zbożowy... troszkę więcej taktu kolego... Pozdrawiam i proszę o interwencję admina... Pan odbija od tematu...

W której lokalizacji ? Zamość? Czy może Szamotuły?

Widze masz bardzo bujna wyobrazie i wprowadzasz tu ludzi w blad :D

Co do cen odczuwalna jest straszna stagnacia na rynku co nie wplywa na sprzedaz moim zdaniem bo swietach a raczej po nowym roku banka peknie i beda wszyscy sprzedwac :D zboza jest duzo wiecej na chwile obecna niz analogicznie do roku wstecz wiec czekamy jeszcze 2 moze 3 tygodnie i zobaczymy co bedzie sie dzialo :)

• Like 1
  • 0
Opublikowano
15 godzin temu, Agrest napisał:

Ce y to dopiero po trzech królach, a dla innych po 6 królach.

Sprzedam pszenżyto po 700.

Chętnych choćby jutro zapraszam.

U mnie pszenżyto 600 brutto ilości samochodowe a na worki po 550 idzie kupić brak chętnych na zboże

4 godziny temu, Wicherek napisał:

Pszenica po 700 netto  , tyle pracy na darmo  ( dwa dni )  po nowym roku będzie drożej  !

Styczeń raczej stagnacja w handlu zbożem bo wszyscy zasypani każdy robił zapasy by w razie ataku zimy mieć tani towar więc zwyżek raczej bym się nie spodziewał jak w marcu zaczną sprzedawać to z ceną będzie niewesoło

• 0
Opublikowano
20 minut temu, staszek131415 napisał:

U mnie pszenżyto 600 brutto ilości samochodowe a na worki po 550 idzie kupić brak chętnych na zboże

Styczeń raczej stagnacja w handlu zbożem bo wszyscy zasypani każdy robił zapasy by w razie ataku zimy mieć tani towar więc zwyżek raczej bym się nie spodziewał jak w marcu zaczną sprzedawać to z ceną będzie niewesoło

Patrz na giełdę a nie na złodziei ! kiedyś ruszy do góry

• 0
Opublikowano (edytowane)

stasiek za twoja radą juz I partia 125 ton sprzedana pszenica po 732,95 apszeżyto po 642 brutto w styczniu pójdzie II transza ale chyba bedę próbowac wynegocjawać  po 749 brutto i w tej cenie myślę iż  chyba wszystko sprzedam mówimy p zbożu paszowym w w styczniu 2019 za twą radą udałó mi się sprzedać po 898,80 brutto a póżniej bym takiej ceny nie uzyskał

Edytowane przez AleksanderX
  • Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
  • Dodaj nową pozycję...
v