Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2019

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!

Dnia 31.12.2018 o 13:55, ZELKOW napisał:

właśnie co mi po 1000zł nawet za tone jak średnia koło 3t z ha pszenicy, lepiej niech pszenica będzie po 600zł ale te chociaż 6t niech się urodzi i będzie lepiej jak teraz, z mojego rejonu to już pewnie powyżej 800netto dają za paszówke

Kontynuacja tematu: 

• Like 3

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

Czy was pojebało z tymi dywagacjami na temat kto ma dłuższego? Gdzie jest moderator ? Pewnie żeby mi jebnąć ostrzeżenie to się znajdzie ale jak goówno burza trwa w najlepsze to go nie ma... Panowie ceny zboża i nic więcej...

CEFETRA

Zbiór 2020

Pszenica  12,5/77/250

740 zł/t DAP Port G/G, Sierpień-Wrzesień

695-710 zł/t FCA (odbiory z GR) Pomorskie, Kuj-Pom, Sierpień-Wrzesień

Pszenica  14/30/78/280

755 zł/t DAP Port G/G, Sierpień-Wrzesień

710-725 zł/t FCA (odbiory z GR) Pomorskie, Kuj-Pom, Sierpień-Wrzesień

Zbiór 2019

Pszenica  12,5/77/250

739 zł/t DAP Port G/G, Listopad

694-709 zł/t FCA (odbiory z GR) Pomorskie, Kuj-Pom, Listopad

745 zł/t DAP Port G/G, Grudzień

700-715 zł/t FCA (odbiory z GR) Pomorskie, Kuj-Pom, Grudzień

• 0
Opublikowano

Damianzbr ma akurat rację, reszta ma mentalność typowego widza tvn. Podwinąć ogon i cieszyć się z 1640 na rękę. Do tej pory pensje rosły w tempie półśmiesznym, więc Jarek postanowił, że trzeba to zmienić ODGÓRNIE. I tu brawo za odwagę, bo przez ostatnią kadencję kilka stówek na rękę doszło nawet najmniej zarabiającym. Damianzbr używa pojęcia SIŁA NABYWCZA. Tak, zwiększy się ona, na czym skorzystają również rolnicy. 

• 0
Opublikowano
5 minut temu, robercikj100 napisał:

@damianzbr no i już wiem dlaczego jesteś takim wielkim zwolennikiem polityki pisu. chciałbyś chyba zeby małe gospodarstwa upadły a ziemie oddały ci za grosze czy jak? co ci tak zależy na zlikwidowaniu tych małych? a poza tym nie tylko małe dostaną po tyłku, duże też stracą na takiej polityce.

Czy komuś to się spodoba czy nie ale duże gospodarstwa stracą najwięcej tym przypadku , wszelkie produkty rolne nie podrożeją do sprzedania , bo każdy skup , przetwórnia  poniesie duże wydatki ale kosztem skupu od rolnika .

• 0
Opublikowano

@robercikj100 Raczej nikomu nie chodzi o to by małe gospodarstwa zlikwidować tylko likwidować te co są nie rentowne. A nie rentowne mogą być za równo te 100 ha jak i 10 ha. 10 ha prowadzonej sumiennie w ekologii o sprzedaży bezpośredniej mięsa nabiału czy innych płodów zapewniam Cię że przyniesie taki sam zysk A może większy jak 100 ha gospodarstwo prowadzone tak o.

Teraz odpowiedz sobie jaki jest sens 10-20 ha obsiewac byle jak i tak samo zbierać gdzie można te pola wykorzystać pod hodowle bydła mięsnego i sprzedawać smaczne ekologiczne mięsko po 80 zł/kg. Rentowność takiego gospodarstwa wzrośnie o 300%. Teraz trzeba mieć łeb na karku i pewne ideały niestety w d*pie.

• 0
Opublikowano
1 minutę temu, danielursus3p napisał:

@robercikj100 Raczej nikomu nie chodzi o to by małe gospodarstwa zlikwidować tylko likwidować te co są nie rentowne. A nie rentowne mogą być za równo te 100 ha jak i 10 ha. 10 ha prowadzonej sumiennie w ekologii o sprzedaży bezpośredniej mięsa nabiału czy innych płodów zapewniam Cię że przyniesie taki sam zysk A może większy jak 100 ha gospodarstwo prowadzone tak o.

Teraz odpowiedz sobie jaki jest sens 10-20 ha obsiewac byle jak i tak samo zbierać gdzie można te pola wykorzystać pod hodowle bydła mięsnego i sprzedawać smaczne ekologiczne mięsko po 80 zł/kg. Rentowność takiego gospodarstwa wzrośnie o 300%. Teraz trzeba mieć łeb na karku i pewne ideały niestety w d*pie.

Kto tyle zapłaci za mięsko wołowe po 80 zł jak cena byków u nas po 6 zł jak ludzie coraz to biedniejsi są .

• 0
Opublikowano

@galan99 często gęsto nikt biedny nie kupuje Eko żarcia, a ci bogaccy. Do tych więc warto kierować swoją ofertę ekologicznego mieska wołowego. Matematykę zostawiam tobie. 

Ja tam nie widzę by było biedniej w Polsce, a wręcz przeciwnie. Drogie samochody, ładne domy, ładne podwórka. Nawet jeśli to wszystko na kredyt, to jakieś zabezpieczenie ludzie muszą mieć skoro banki dają kredyty nie prawdaż? Społeczeństwo to bardziej myslace się bogaci i to dosyć szybko.

• 0
Opublikowano
1 minutę temu, danielursus3p napisał:

@galan99 często gęsto nikt biedny nie kupuje Eko żarcia, a ci bogaccy. Do tych więc warto kierować swoją ofertę ekologicznego mieska wołowego. Matematykę zostawiam tobie. 

Ja tam nie widzę by było biedniej w Polsce, a wręcz przeciwnie. Drogie samochody, ładne domy, ładne podwórka. Nawet jeśli to wszystko na kredyt, to jakieś zabezpieczenie ludzie muszą mieć skoro banki dają kredyty nie prawdaż? Społeczeństwo to bardziej myslace się bogaci i to dosyć szybko.

Banki dają bardzo chętnie to nawet na dość duże sumy tylko spłacać jest coraz to już gorzej jest biorą na 10 lat  bierze 50 tyś a do oddania ma 100 tys na 10 lat , samochody ładne za 12 tyś już super samochód jest  oj znam takich znam co na brali a teraz problem bo plon pszenicy 4 tony i cena 630 zł i byczki ma a cena 6 zł .

• Like 1
  • 0
Opublikowano

@danielursus3p Ja tam widze ze o to wam chodzi zeby małe padły i wam oddały ziemie. nierentowne same się wykrusza bez niczyjej pomocy. to ze na sprzedaży bezposredniej czy ekologicznej można wiecej zarobić jest oczywiste. Ja mowie tylko ze finalnie takie sztuczne podbijanie minimalnej pensji w niczym nie pomoże typowemy posiadaczowi gospodarstwa. mozliwe ze osoby pracujące na etacie na tym nie stracą a nawet coś zyskają ale rolnicy nie!!

• Like 1
  • 0
Opublikowano

Ceny maszyn dyktuje zachod, ceny zboza matif, opryski i nawozy mamy z firm zagranicznych. Jedyna sprawa jest taka ze sprzedajac jeczmień do niemiec tez mozesz podniesc cene towaru ze wzgledu na wyzsze srodki produkcji. Niemiec kupujac Twoj towar tez podniesie cene gotowego produktu. 

Poza tym sprzedajac jeczmien do niemiec zapewne sprzedajesz po cenie wyzszej niz u sasiada na skupie.

• 0
Opublikowano

@robercikj100 ja jestem trochę większym małorolnym gospodarzem, więc przytyk nie trafny. Ludzie sami przychodzą czy pola nie kupię/wydzierżawię, ja nikogo nie proszę. 

Sprzedałem pszenżyto do kur babce z sąsiedniej wioski po 650.

No i czego @galan99 się cieszysz?

• 0
Opublikowano
5 minut temu, danielursus3p napisał:

@robercikj100 ja jestem trochę większym małorolnym gospodarzem, więc przytyk nie trafny. Ludzie sami przychodzą czy pola nie kupię/wydzierżawię, ja nikogo nie proszę. 

No i czego @galan99 się cieszysz?

To jeszcze kury ludzie mają ?

• 0
Opublikowano

Kazdy ma szanse zeby godnie zyć, lepiej winko pod sklepem pic niz do rolnika do obory przyjsc bo tam pic nie wolno a i placi 2,5tys zl... takich teraz mamy pracownikow. Pracuje z Ukraincem to on za 2000 zl to od rana do nocy by robil i dziwi sie ze Polak nie chce, bo za 2 tysie to samemu idzie życ, bez luksusów ale godnie. Bedzie minimalna 4 tysie to zobaczycie jak bedzie sie socjal o stołki po gminach bił. Pojdzie kosić rowy, wypije winko, skroi pb i jeszcze zarobi konkret kase.

• 0
Opublikowano
37 minut temu, danielursus3p napisał:

Jest zupełnie odwrotnie chodzi o to by zlikwidować gospodarstwa rentowne pod pretekstem ochrony środowiska wszelkie durne wymogi by ludzi zniechęcić do chodowli potem z tymi z produkcją rośliną będzie już z górki a Ci co mają ziemiędla dopłat niech sobie mają

• 0
Opublikowano
6 minut temu, galan99 napisał:

To jeszcze kury ludzie mają ?

Chłopie u nas każda wdowa ziemię w dzierżawę oddała za dopłaty i XXXkg pszenicy, a w pustych oborach/ chlewach kury hoduje. W mieście schodzą jak ciepłe bułeczki, wystarczy że jakaś kuzynka pracuje np w urzędzie skarbowym czy szpitalu i już zbyt 100% ma 

• 0
Opublikowano
46 minut temu, robercikj100 napisał:

@damianzbr no i już wiem dlaczego jesteś takim wielkim zwolennikiem polityki pisu. chciałbyś chyba zeby małe gospodarstwa upadły a ziemie oddały ci za grosze czy jak? co ci tak zależy na zlikwidowaniu tych małych? a poza tym nie tylko małe dostaną po tyłku, duże też stracą na takiej polityce.

Nie ma większego znaczenia czy rolnik jest duży czy mały.

Rzecz leży w tym gdzie sprzedaje produkty i od czego zależne są jego koszta. Po d. dostanie ten który wykorzystuje materiały polskiego pochodzenia a cena zbytu jego produkcji jest uzależniona od ceny światowej a nie ryneczka w Picimiu Dolnym.

Może być to rolnik 10 hektarowy jak i 100 hektarowy.

Małe gospodarstwa które zaprzestaną produkcji rolnej z powodu braku opłacalności nie oddadzą za grosze swych gruntów.

Bo grunty są w PL, a jak ustaliliśmy w PL wszystko zdrożeje do poziomu zachodnioeuropejskiego i grunty nie są tu wyjątkiem. Zdrożeją tak samo jak zdrożeje chleb, mleko, cena usługi murowania, sprzątania i pensje.

Więc przestań kluczyć że coś mi jest na rękę czy nie jest. Bo nie znasz mnie, nie wiesz kim jestem i co mam. Ja tylko mówię co będzie po podniesieniu minimalnej i że będzie dobrze dla Polaków a źle dla zagranicznych koncernów które ulokowały produkcję na PL ziemi bo był tu dostęp do taniej siły roboczej i podniesienie minimalnej nie jest im na rękę.

I do razu zaznaczę że są dane statystyczne że liczba zatrudnionych w przedsiębiorstwach z zagranicznym kapitałem rośnie (mimo systematycznego podnoszenia minimalnej), więc nie próbuj obalić teorii o tym że się kołchozy zawiną i zostaniemy z ręką w nocniku i bezrobociem.

Małe gospodarstwa

• 0
Opublikowano
1 minutę temu, pawel885 napisał:

Chłopie u nas każda wdowa ziemię w dzierżawę oddała za dopłaty i XXXkg pszenicy, a w pustych oborach/ chlewach kury hoduje. W mieście schodzą jak ciepłe bułeczki, wystarczy że jakaś kuzynka pracuje np w urzędzie skarbowym czy szpitalu i już zbyt 100% ma 

To handel cichaczem się odbywa .

Przecie na własny użytek można tylko 30 kurek , jak więcej to już powinna być pieczątka na jajach , i wymogi sanepidu .

Handluje gościu jaja na rynku ekologiczne po 0, 70 gr szt ma cały samochód ludzie kupili co się okazało aja z fermy są .

• 0
Opublikowano
45 minut temu, galan99 napisał:

Kto tyle zapłaci za mięsko wołowe po 80 zł jak cena byków u nas po 6 zł jak ludzie coraz to biedniejsi są .

zapłaci zapłaci.

Sezonowany stek w byle jakiej restauracji 60 dyszek za 100 - 200 g.

• 0
Opublikowano
2 minuty temu, damianzbr napisał:

zapłaci zapłaci.

Sezonowany stek w byle jakiej restauracji 60 dyszek za 100 - 200 g.

Wielki szacunek do ciebie że masz gdzie sprzedać mięsko ale to są nie liczni , wszyscy nie sprzedadzą bo nikt by nie zarobiła bo spożycie wołowiny w Polsce jest małe .

• 0
Opublikowano
42 minuty temu, galan99 napisał:

Banki dają bardzo chętnie to nawet na dość duże sumy tylko spłacać jest coraz to już gorzej jest biorą na 10 lat  bierze 50 tyś a do oddania ma 100 tys na 10 lat , samochody ładne za 12 tyś już super samochód jest  oj znam takich znam co na brali a teraz problem bo plon pszenicy 4 tony i cena 630 zł i byczki ma a cena 6 zł .

Ta, na ładne oczy to ci dadzą max 10 tys. A i to jak nie jesteś w BIKu z opóźnieniami powyżej 30 dni.

Byle hipoteka to wymagana wartość zabezpieczenia 120 - 150 % względem udzielonego kredytu.

• 0
Opublikowano (edytowane)
54 minuty temu, robercikj100 napisał:

@danielursus3p Ja tam widze ze o to wam chodzi zeby małe padły i wam oddały ziemie. nierentowne same się wykrusza bez niczyjej pomocy. to ze na sprzedaży bezposredniej czy ekologicznej można wiecej zarobić jest oczywiste. Ja mowie tylko ze finalnie takie sztuczne podbijanie minimalnej pensji w niczym nie pomoże typowemy posiadaczowi gospodarstwa. mozliwe ze osoby pracujące na etacie na tym nie stracą a nawet coś zyskają ale rolnicy nie!!

Nie wkładaj wszystkich rolników do jednego wora. Rolnicy produkujący eko na PL rynek bardzo się wzbogacą. Oraz rolnicy prowadzący przetwórstwo we własnym zakresie własnymi rękoma.

Więc nie mów  że rolnicy na tym nie skorzystają, bo nie jest to prawdą. A chyba nie jest w twoim interesie dbać o kołchozy 500hektarowe które mogą stracić na podniesieniu minimalnej.

30 minut temu, staszek131415 napisał:

Jest zupełnie odwrotnie chodzi o to by zlikwidować gospodarstwa rentowne pod pretekstem ochrony środowiska wszelkie durne wymogi by ludzi zniechęcić do chodowli potem z tymi z produkcją rośliną będzie już z górki a Ci co mają ziemiędla dopłat niech sobie mają

Tak to dlaczego ja powyżej 100 ha jestem obwarowany różnymi zakazami, nakazami, dywersyfikacją, planami nawozowymi i całą masą obowiązków. A mały nawet nie musi siać, wpisuje ugorowanie i dopłata się należy. (płatność dla małych gospodarstw)

Jak to się ma do twojej teorii o likwidacji małych pod pretekstem ochrony środowiska?

16 minut temu, galan99 napisał:

Wielki szacunek do ciebie że masz gdzie sprzedać mięsko ale to są nie liczni , wszyscy nie sprzedadzą bo nikt by nie zarobiła bo spożycie wołowiny w Polsce jest małe .

Jak hodujecie czarno białe byczki od krów mlecznych, na resztkach paszy która się ostanie od głównego stada to się nie dziw że taki chłam na kebaby i mielonki do MCdonalda jest za półdarmo w skupie.

Jeśłi chcesz produkować chłam i zarobić, musisz go produkować masowo. Masowa produkcja powyżej set szt na rok, łapiesz?

Edytowane przez damianzbr
  • 0
Opublikowano

Ludzie zarabiajacy wiecej kasy jeszcze bardziej ja beda wydawac, kupowac wiecej miesa, i nabiału lepszej jakoeci.

• 0
Opublikowano (edytowane)

Dokładnie i albo nastąpi wzrost inflacji i cena mięsa i nabiału wzrośnie więc zarobki rolnika wzrosną. Albo cena nie wzrośnie i dzięki temu ludzie kupią go więcej. Więc dwie opcje będzie większy popyt na produkty rolne albo większa cena. I tak dobrze i tak dla rolnika.

Ja obstawiam pierwszą opcję, wzrost cen. Zrównanie z europejskimi cenami. Więc skoro w PL będzie indentycznie jak w D i GB to ludzie wrócą do PL co będzie skutkować wraz większym popytem i rozwojem gospodarczym PL.

Jednak Jarek to łebski gościu, tak załatwi niemiaszków i żabojadów!!

Edytowane przez damianzbr
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
  • Dodaj nową pozycję...
v