Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2019

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!

Dnia 31.12.2018 o 13:55, ZELKOW napisał:

właśnie co mi po 1000zł nawet za tone jak średnia koło 3t z ha pszenicy, lepiej niech pszenica będzie po 600zł ale te chociaż 6t niech się urodzi i będzie lepiej jak teraz, z mojego rejonu to już pewnie powyżej 800netto dają za paszówke

Kontynuacja tematu: 

• Like 3

9215 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

Co swoich co?

Nikogo nie obrażam, nikomu nie ubliżam w przeciwieństwie do dwóch pozostałych. A jak widać nikt z nas nie dostał upomnienia więc po co zmyślasz jakieś bzdury o ,,swoich,, skoro ani swój nie dostał upomnienia ani obcy który ubliża innym użytkownikom forum.

proszę bardzo:

kobek:

,,już dość tłumaczenia tego wszystkiego takim tłukom jak Ty ,,

szaman1

,,Koniec dyskusji to ameba umyslowa ,,

a melona nie nazwałem idiotą tyko stwierdziłem że wyjdzie na niego jeśli nie przyzna że się pomylił w sprawie bezrobocia na węgrzech. Błądzić rzecz ludzka, ale trzeba umieć się przyznać.

Melonek twierdził że na Węgrzech wzrosło bezrobocie, dałem link do danych eurostatu wskazujących zupełnie coś innego, że bezrobocie tam maleje (no chyba nie twierdzicie że eurostat jest przekupiony i zmanipulowany przez jarka czy Orbana)

więc albo melonek się przyznaje że popełnił gafę i się myli, albo brnie dalej w zaparte i wychodzi na idiotę, albo zamilczy i parę dni nie będzie się odzywał aby sprawa ucichła.

Więc szanowny @Morion przestań fantazjować i siać herezje o ,,swoich,,

Dobra sprzedałem BB pszenicy po 780zł do ręki za tonę.

Więc gołębiarze jeszcze są wśród nas.

• 0
Opublikowano

Również w tej cenie sprzedam. Oferty na pw, tylko powoli żebym czytać nadążył😁

• 0
Opublikowano
3 minuty temu, warchest napisał:

ale słuchajcie na wsi dobrobyt juz jest tylko u tych co na etacie pracuja a gosp dodatkowo niewielkie maja fury jak biznesmeni i to po kilka szt , podworka wylozone kostkami , bramy kute na pilota itd 

Czysto teoretycznie jeżeli żaden z nich nic nie ukradł i ciężką pracą się dorabiają więc nie wiem po co komu zazdrościć czego kolwiek. Trzy czwarte, a może i więcej tego forum pracuje na etacie. Aktualnie są takie czasy, że roboty nie brakuje więc nikt nikomu nie borni iść na etat i gospodarstwo prowadzić przy okazji tylko, że to się wiąże z mega ciężką pracą. Nie każdemu się chce po pracy wsiąść na ciągnik i dymać do nocy albo i dłużej. 

• 0
Opublikowano
17 minut temu, ansu napisał:

Kalkulator wynagrodzenia

Jak ktoś da 700 netto to sprzedaję wszystko. Obecnie nawet 600 nie ma

No jak nie ma po 600 jak cedrob po 690 bierze. Odemnie transport 30 - max40 zł t, od ciebie pewnie jeszcze ze 3 dychy trzeba dołożyć, albo ze dwie bo S17 już chyba od samego ciebie do mnie zrobiona, jakieś 80-90 km dalej mieszkasz od cedrobu niż ja.

Więc jak nic wychodzi 620 netto u ciebie na bramie.

Tylko kwestia czy sam szukasz se transportu czy Kowalczyki inne za ciebie to zrobią. codziennie auta kowalczyka latają widzę je na S17, u was biorą po 570 a wywożą te 250 km dalej i dostają po 690.

• 0
Opublikowano
23 minuty temu, Kobek napisał:

Czysto teoretycznie jeżeli żaden z nich nic nie ukradł i ciężką pracą się dorabiają więc nie wiem po co komu zazdrościć czego kolwiek. Trzy czwarte, a może i więcej tego forum pracuje na etacie. Aktualnie są takie czasy, że roboty nie brakuje więc nikt nikomu nie borni iść na etat i gospodarstwo prowadzić przy okazji tylko, że to się wiąże z mega ciężką pracą. Nie każdemu się chce po pracy wsiąść na ciągnik i dymać do nocy albo i dłużej. 

akurat oni maja po 7 8 ha a sprzet duzy wiec to obrobia pole w chwile , predzej my w rolnictwie pracujemy duzo wiecej bo swiatek piatek czy niedziela to sie za***prza i to duzo ciezej , na etacie to jest dobre to ze godziny jakies i wolne masz i weekendy a w rolnictwie sezon zaczyna sie wiosna wczesna a konczy pozna jesienia i non stop zapierdziel 

i za ten zapierdziel non stop mamy takie ceny zboz itd ze to slabo wychodzi i nie satc nas na takie rzeczy czesto 

• 0
Opublikowano
9 minut temu, warchest napisał:

akurat oni maja po 7 8 ha a sprzet duzy wiec to obrobia pole w chwile , predzej my w rolnictwie pracujemy duzo wiecej bo swiatek piatek czy niedziela to sie za***prza i to duzo ciezej , na etacie to jest dobre to ze godziny jakies i wolne masz i weekendy a w rolnictwie sezon zaczyna sie wiosna wczesna a konczy pozna jesienia i non stop zapierdziel 

i za ten zapierdziel non stop mamy takie ceny zboz itd ze to slabo wychodzi i nie satc nas na takie rzeczy czesto 

To jest chyba trochę niesprawiedliwe myślenie. Dlaczego ten co pracuje tylko w rolnictwie to ma źle bo zboże tanie, a ten co ma gospodarstwo i pracuje na etacie to może sprzedawać tanio, bo i tak mu to nie zrobi różnicy. Przynajmniej tak zrozumiałem ten wpis. 

Sam znam ludzi którzy mają kilkanaście, a i kilkadziesiąt hektarów i dodatkowo pracują na etacie. To co Ci mają lekko?

Mi chodziło o to, że każdy może iść do pracy na etat jak tego chce i dodatkowo uprawiać ziemię tylko to dopiero jest mega ciężka praca od świtu do nocy. 

8 ha to można trzydziestą obrobić i jeszcze pracować na etacie i to jest żaden wyczyn. 

• Like 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)

@damianzbr nie przeczytałeś ze zrozumieniem tego co napisałem. Napisałem, że Węgrzy to przerabiali ale nie że wczoraj tylko, że w przeszłości i skończyło się to wzrostem bezrobocia wśród najmniej zarabiających a dwa, że ceny wzrosły. A Ty mi tu statysktykami oczy zamydlasz ok, teraz to może i mają niskie bezrobocie ale skok płacy minimalnej miał u nich negatywne skutki.

Chyba Francja w latach 90 to przerabiała i się to również nie sprawdziło.

Zapytałem Cię czy znasz jakiś ekonomistów albo ludzi mądrzejszych od siebie, którzy potwierdzają Twoje tezy (oczywiście nie związanych z rządem) nadal cisza. 

Zarzucasz mi, że ogłupiła mnie propaganda TVN gdzie ja nie oglądam TV a przez kilka lat żyłem w ogóle bez telewizora i miałem się całkiem dobrze. Teraz już mam ale nadal mało z niego korzystam. Rozszerz swoje myślenie, jak się ktoś z pisem nie zgadza nie znaczy, że jest za PO. 

Moje przykłady osób które mówią, że gwałtowny wzrost pensji minimalnej jest zły:
1. Korwin

2 dr. Sławomir Menten

3. Robert Gwiazdowski

Te same osoby Ci potwierdzą, że program 500+ jest szkodliwy dla Polski patrząc w przyszłość dalej niż jedna kadencja. Masz tutaj nawet Ś.P Rafała Wójcikowskiego, który w bardzo przystępny sposób to tłumaczy 

A Ty kogo mi przedstawisz z ekonomistów na potwierdzenie swoich tez???

PS. Dalej uważam, że straciłeś w moich oczach i każdą osobę będę jawnie nazywał głupkiem lub idiotą, która popiera 500+ czy wzrost pensji minimalnej do 4k. nawet za cenę bana na tydzień ;) 

EDIT:

Do listy dodam jeszcze noblistę Miltona Friedmana

Edytowane przez melon10641
  • Like 1
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, Kobek napisał:

To jest chyba trochę niesprawiedliwe myślenie. Dlaczego ten co pracuje tylko w rolnictwie to ma źle bo zboże tanie, a ten co ma gospodarstwo i pracuje na etacie to może sprzedawać tanio, bo i tak mu to nie zrobi różnicy. Przynajmniej tak zrozumiałem ten wpis. 

Sam znam ludzi którzy mają kilkanaście, a i kilkadziesiąt hektarów i dodatkowo pracują na etacie. To co Ci mają lekko?

Mi chodziło o to, że każdy może iść do pracy na etat jak tego chce i dodatkowo uprawiać ziemię tylko to dopiero jest mega ciężka praca od świtu do nocy. 

8 ha to można trzydziestą obrobić i jeszcze pracować na etacie i to jest żaden wyczyn. 

to zle zrozumiales , czasami jest tak ze jest za malo ziemi zeby miec odpowiednie dochody a za duzo by isc na etat bo by nie zdazylo sie wszystkiego na czas zrobic no moze jakby mial sprzet jakis mega duzy i wszystko nowe co by remontow nie trzeba bylo robic to by dal rade ale by kupic wszystko nowe itd to potrzeba kasy i kolo sie zamyka 

a na 8 ha to juz w okolicach u nas nie te czasy by tym obrabiali dzis na te przyslowiowe 8 ha to maja minimum 2 ciagniki a nawet kombajn , c330 to jak ktos ma to takimi obrabia jakies kawalatki typu 1 2 ha ziemi 

• 0
Opublikowano

@warchest Jeżeli ktoś nie ma gospodarstwa z którego możesz się utrzymać to musisz iść do pracy, bo niby z czego będziesz żył.

Mówisz o sytuacji w której decydujesz się na wegetacjię. Jak mi nie starcza to jakie gospodarstwo bym nie miał szukam takiej pracy żebym mógł ogarnąć obie rzeczy i idę do pracy, a nie czekam aż mi z nieba spadnie. A teraz jest na prawdę dużo różnej roboty, można sobie coś dopasować tylko trzeba chcieć. 

• 0
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, melon10641 napisał:

@damianzbr nie przeczytałeś ze zrozumieniem tego co napisałem.

1. Napisałem, że Węgrzy to przerabiali ale

a) nie że wczoraj tylko, że w przeszłości

b) skończyło się to wzrostem bezrobocia wśród najmniej zarabiających

c) a dwa, że ceny wzrosły.

2. A Ty mi tu statysktykami oczy zamydlasz ok, teraz to może i mają niskie bezrobocie ale skok płacy minimalnej miał u nich negatywne skutki.

3. Chyba Francja w latach 90 to przerabiała i się to również nie sprawdziło.

4. Zapytałem Cię czy znasz jakiś ekonomistów albo ludzi mądrzejszych od siebie, którzy potwierdzają Twoje tezy (oczywiście nie związanych z rządem) nadal cisza. 

5. Zarzucasz mi, że ogłupiła mnie propaganda TVN gdzie ja nie oglądam TV a przez kilka lat żyłem w ogóle bez telewizora i miałem się całkiem dobrze.

6.  Rozszerz swoje myślenie, jak się ktoś z pisem nie zgadza nie znaczy, że jest za PO. 

7. Moje przykłady osób które mówią, że gwałtowny wzrost pensji minimalnej jest zły:
1. Korwin

2 dr. Sławomir Menten

3. Robert Gwiazdowski

Te same osoby Ci potwierdzą, że program 500+ jest szkodliwy dla Polski patrząc w przyszłość dalej niż jedna kadencja. Masz tutaj nawet Ś.P Rafała Wójcikowskiego, który w bardzo przystępny sposób to tłumaczy 

8. A Ty kogo mi przedstawisz z ekonomistów na potwierdzenie swoich tez???

9. Dalej uważam, że straciłeś w moich oczach i każdą osobę będę jawnie nazywał głupkiem lub idiotą, która popiera 500+ czy wzrost pensji minimalnej do 4k. nawet za cenę bana na tydzień ;) 

1.

a)

widzę że pisałeś o przeszłości, dlatego dodałem ci link z bezrobociem z przeszłości masz jeszcze raz:

https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=bezrobocie+na+węgrzech

b)

nie pisałeś wcześniej że skończyło się to bezrobociem wśród najmniej zarabiających, sam zobacz:

23 godziny temu, melon10641 napisał:

Kolejny przykład Węgry też próbowano drastycznie podnieść pensję minimalną. Efekt? Zwiększone bezrobocie i wzrost cen produktów. Także to co Ci pisałem w przykładzie, że ludzie stracą prace a tego nie rozumiałeś potwierdziło się kiedyś na Węgrzech.

ale mimo wszystko nie miało to wpływu na ogólną stopę bezrobocia sam zobacz:

https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=bezrobocie+na+węgrzech

c)

ceny wzrosły bo wzrost minimalnej spowodował wzrost średniej pensji, a to wszystko przyczyniło się do inflacji.

Z tym że co roczny wzrost średniej pensji jest n poziomie 8 % - 12 %, a inflacja na poziomie 2,5 %- 3,5%. Więc realny wzrost pensji wynosi różnicę po między tymi wzrostami czyli jakieś 5,5% - 8,5%

3. Na chyba to ja nie będę rozmawiał. Albo zachowujesz jakąś kulturę i potwierdzasz niepodważalnymi dowodami swoje wywody, albo ich tu ne prezentuj a tym bardziej nie argumentuj stwierdzeniem ,,chyba,,

4. Nie znam żadnych ekonomistów którzy wypowiadali się na temat podnoszenia minimalnej w PL czy 500+.
Sam wyciągam wnioski z panującej sytuacji i analizy zestawień statystycznych. Nie potrzebuję do tego żadnych ekonomistów. A co to potrzebujesz ekonomisty nie potrafisz sam odczytać sprawozdań statystycznych?

5. Owszem jestem pewien że ogłupiła cię propaganda, a stwierdzenia TVN użyłem aby zobrazować że propaganda nie jest Urugwajska, czy Koreańska. Tak samo jak wcześniej pisałem że w PL ekspansję prowadzą niemieckie przedsiębiorstwa ( a chodziło mi że zachodnioeuropejskie nie tylko niemieckie) tak jak teraz piszę propaganda TVN to mam na myśli obcy kapitał i narody które nam złowieszczą. Więc ogłupiła cię propaganda wroga który nam złowieszczy płynąca z TVN i wielu innych źródeł np. internetowych.

i nawet znalazłem serwis o łudząco podobnej retoryce jak twoja:

https://spidersweb.pl/bizblog/placa-minimalna-4-tys-przypadek-wegier/

te negatywne skutki zdradziły co czytasz i kto ci robi sieczkę z mózgu.

6. Nie ty się nie zgadzasz z PISem tylko z podnoszeniem minimalnej. POpaprańcy też to obiecywali, też to było ich obietnicą wyborczą. Zresztą oni też swego czasu minimalną podnosili. Więc nie fantazjuj że nie zgadzasz się z PIS. Ktoś ci wyprał mózg że pensję chce podnieść pis, a pis jest zły więc podnoszenie pensji też jest złe.

Wyprał ci mózg ten który na tym najwięcej straci. Czyli obcy kapitał który ulokował tu swoje przedsiębiorstwa ze względu na tanią siłę roboczą i dobrą lokalizację geograficzną.

7. Te osoby to zaczynając od pt. 1 - wariat oderwany od rzeczywistości, w dodatku żyd. 2 - 3 nie znam i jest mi z tym dobrze.

8. Nie jestem w przedszkolu aby rozmowę prowadzić na argumenty pokroju że mój wujek powiedział to i tamto (tak jak ty próbujesz: a mój ekonomista powiedział to i tamto). Mam swój rozum i nie potrzebuję słuchać ludzi którzy mają taki sam. Bez niczyjej pomocy potrafię dojść do prawdy i wyciągnąć wnioski.

9. I bardzo dobrze że masz swoje zdanie. Ale abyś sam się nie stał tym idiotą wypadało by uargumentować dlaczego tak sądzisz. 

Ja już pisałem ale jeszcze raz w skrócie.

Podniesienie minimalnej najbardziej uderzy w przedsiębiorstwa zatrudniające najgorzej wykwalifikowanych pracowników. Czyli wszelkiej maści montownie, magazyny, taśmociągi, fabryki, przemysł i sieciówki gastronomiczne.

Przedsiębiorstwa te będą zmuszone zapłacić zatrudnionym wyższe pensje oraz wyższe podatki i ZUS. Jak wiemy wiele z tych przedsiębiorstw jest pod zagranicznym kapitałem i produkuje na eksport, a znalazły się w PL z powodu taniej siły roboczej.

Wniosek: Zagraniczne podmioty będą zmuszone zasilić naszą narodową kasę. Mi się to podoba jestem za.

A ty coś powiesz od siebie, od serca bez indoktrynacji z ogłupiających i siejących zamęt rewelacji internetowych? Potrafisz uargumentować dlaczego podniesienie minimalnej jest złe?

Edytowane przez damianzbr
  • 0
Opublikowano
9 godzin temu, Kobek napisał:

@warchest Jeżeli ktoś nie ma gospodarstwa z którego możesz się utrzymać to musisz iść do pracy, bo niby z czego będziesz żył.

Mówisz o sytuacji w której decydujesz się na wegetacjię. Jak mi nie starcza to jakie gospodarstwo bym nie miał szukam takiej pracy żebym mógł ogarnąć obie rzeczy i idę do pracy, a nie czekam aż mi z nieba spadnie. A teraz jest na prawdę dużo różnej roboty, można sobie coś dopasować tylko trzeba chcieć. 

bez przesady nie wegetacja , tylko nie ma zycia w luksusie bo tamto co wymienilem to luxus 

• 0
Opublikowano

Damian widzę, że ani ja Ciebie nie przekonam ani Ty mnie. Bo ja mam mózg wyprany w jednym proszku a Ty w drugim więc więcej już nie będę się z Tobą spierać.

Co do powołania na Korwina ok, może być głupie bo to polityk. Gwiazdowski nie jest skręcony w stronę PO. Friedman to autorytet w dziedzinie ekonomi. 

Swoimi słowami:

500+ mi się bardzo nie podoba z tego powodu, że daje się komuś coś co się mu nie należy a zabiera osobie, która na to zapracowała. Zdecydowanie wolałbym aby 500 było dane jako ulga podatkowa albo żeby obniżyć koszty pracy bo to przyczyniłoby się do mniejszego bezrobocia. 

Co do płacy minimalnej moje zdanie jest takie, że ingerowanie w to w takim stopniu, że w krótkim czasie będziemy mieli min 4k jest złe. Ceny wzrosną to nie podlega dyskusji. A co z osobami, które nie mają etatów? Np. emeryci, renciści, rolnicy lub osoby zatrudnione na umowę o dzieło (np. ja). Korzyść dla takich osób będzie tylko taka, że ceny będą mieć x2. 
Teraz jak mamy minimalną to na rękę mamy ok 1700zł jak będzie na poziomie 4k to na rękę będzie 2900. Dla takich osób w zasadzie nic się nie zmieni bo i ceny wzrosną i pensja więc stopa życiowa się ani nie pogorszy ani nie polepszy. 
Ale co z osobami co teraz mają ok 3k na rękę? Teraz, żyją na wyższej stopie niż tej minimalnej a czeka ich obniżenie stopy życiowej bo spadną w okolice minimalnej krajowej. Dla nich podwyżka płac nie jest przewidziana.

Więc moim zdaniem to słabe rozwiązanie. Dużo lepiej byłoby iść w stronę mniejszych podatków bo efekt ten sam - więcej kasy w portfelu a ceny nie rosną a wręcz można powiedzieć, że zmaleją. 

• Like 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)

Kobita pracuje w domu nie płaci podatku i szkoda wam 500zł taki urzędnik dostaje 7000zł często nic dobrego z jego pracy nie wynika. W mojej gminie dochody z podatku rolnego są mniejsze jak wydatki związane z utrzymaniem urzędu. Dostajecie dotacje na maszyny kilkaset tys, a wypracowane środki na zbędne dobra luksusowe, a macie problem że przez 500+ nikt już nie chce pracować u was na czarno za 10zł/h. To może nie bierzcie dopłat i dotacji. Niestety mamy socjalistyczną gospodarkę sterowaną przez korporacje za pośrednictwem polityków.

Edytowane przez ansu
  • Thanks 1
  • 0
Opublikowano

Jak biegasz za różnymi dotacjami to grabisz mnie z podatków które ja płace Znasz jak rozumował Kali  ty tak samo 

32 minuty temu, melon10641 napisał:

Damian widzę, że ani ja Ciebie nie przekonam ani Ty mnie. Bo ja mam mózg wyprany w jednym proszku a Ty w drugim więc więcej już nie będę się z Tobą spierać.

Co do powołania na Korwina ok, może być głupie bo to polityk. Gwiazdowski nie jest skręcony w stronę PO. Friedman to autorytet w dziedzinie ekonomi. 

Swoimi słowami:

500+ mi się bardzo nie podoba z tego powodu, że daje się komuś coś co się mu nie należy a zabiera osobie, która na to zapracowała. Zdecydowanie wolałbym aby 500 było dane jako ulga podatkowa albo żeby obniżyć koszty pracy bo to przyczyniłoby się do mniejszego bezrobocia. 

Co do płacy minimalnej moje zdanie jest takie, że ingerowanie w to w takim stopniu, że w krótkim czasie będziemy mieli min 4k jest złe. Ceny wzrosną to nie podlega dyskusji. A co z osobami, które nie mają etatów? Np. emeryci, renciści, rolnicy lub osoby zatrudnione na umowę o dzieło (np. ja). Korzyść dla takich osób będzie tylko taka, że ceny będą mieć x2. 
Teraz jak mamy minimalną to na rękę mamy ok 1700zł jak będzie na poziomie 4k to na rękę będzie 2900. Dla takich osób w zasadzie nic się nie zmieni bo i ceny wzrosną i pensja więc stopa życiowa się ani nie pogorszy ani nie polepszy. 
Ale co z osobami co teraz mają ok 3k na rękę? Teraz, żyją na wyższej stopie niż tej minimalnej a czeka ich obniżenie stopy życiowej bo spadną w okolice minimalnej krajowej. Dla nich podwyżka płac nie jest przewidziana.

Więc moim zdaniem to słabe rozwiązanie. Dużo lepiej byłoby iść w stronę mniejszych podatków bo efekt ten sam - więcej kasy w portfelu a ceny nie rosną a wręcz można powiedzieć, że zmaleją. 

• 0
Opublikowano (edytowane)
17 godzin temu, warchest napisał:

Czyli twierdzisz że ten co ma 30 ha na etacie ma więcej czasu do obrobienia tego wszystkiego niż ten co ma 50 ha bez etatu? Brawooo

Edytowane przez PanPawel
  • 0
Opublikowano
18 godzin temu, warchest napisał:

Skąd ty żeś się urwał. Przy produkcji roślinnej typu zboża rzepak kukurydza roboty masz wielkie gó.. jakby tak chciał policzyć to w większości przypadków gospodarstw 50-100 ha zamykasz w 70-90 dniach. Na etat zapieprzasz cały rok w większości przypadków za 2 tyś zł/miesiąc. Często gęsto w weekendy i niektóre święta. Przy krowach to więcej roboty wiadomo. Ale nie pierdziel, że pracujesz ciężej. Rano do obrządku, w południe zajrzeć, wieczorem do obrządku i teraz policz tak z czystym sumieniem ile tak na prawdę godzin dziennie pracujesz. Poza kilkoma dniami produkcji kiszonek, zniw orki i zasiewow. Teraz jak chłodno to u sąsiadów krowiarzy cicho i spokój nikt się po podwórzu nie krzata tyle co do obrządku i paszy naszykowac, a mają po 60-90 szt wszystkiego. Rzuć te gospodarkę i idź na etat zobaczysz co lepsze było. Znajomy też tak mówił bo etat to cudo. Poszedł, jebnął etat wrócił na gospodarkę bo lżej. 

Orientuje się ktoś po ile jęczmień jary płaci? Wypchałby z 20 ton.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
    • Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Dodaj nową pozycję...
v