Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2019

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!

Dnia 31.12.2018 o 13:55, ZELKOW napisał:

właśnie co mi po 1000zł nawet za tone jak średnia koło 3t z ha pszenicy, lepiej niech pszenica będzie po 600zł ale te chociaż 6t niech się urodzi i będzie lepiej jak teraz, z mojego rejonu to już pewnie powyżej 800netto dają za paszówke

Kontynuacja tematu: 

• Like 3

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
3 godziny temu, galan99 napisał:

A jaka cena za taką piękną pszenicę dają ?

Nie wiem , cenę dnia dają jak pojadę zafakturować, na razie 640 netto, czekam. Stasiu ja nie bujam się po rynkach tak jak ty więc skąd mam wiedzieć, chociaż ostatnio kumpel ogłosił pszenicę po 700 i dzwonił jakiś palant , prosił żeby puścił po 500 bo ma chorą maciorę , 4 worki chciał i pytał czy jest możliwość wysłania paczkomatem 

• Haha 3
  • 0
Opublikowano
12 godzin temu, MarcinNH napisał:

To po co tu o węglu zaczynasz pisać. Haha a myślisz ze na dole przestrzega się bhp ? Smieszne. Głupoty piszesz a pojęcia nie masz. 

Jak byś czytał ze zrozumieniem to wiedział byś, że nie ja ten temat zacząłem. Uważam, że powinny być przestrzegane. Ogólnie to cieszę się, że Ty masz  o czym kolwiek pojęcie. 

• 0
Opublikowano
Dnia 21.09.2019 o 20:04, jahooo napisał:

Bo z hodowlą krów i swiń jesteśmy na poziomie Gomułki czyli lataa 60-te , tak spadło pogłowie. Dlatego będą niby dopłacać.

Wczesniej doplacali do zaprzestania hodowli .

• 0
Opublikowano
14 godzin temu, pawel885 napisał:

Nie wiem , cenę dnia dają jak pojadę zafakturować, na razie 640 netto, czekam. Stasiu ja nie bujam się po rynkach tak jak ty więc skąd mam wiedzieć, chociaż ostatnio kumpel ogłosił pszenicę po 700 i dzwonił jakiś palant , prosił żeby puścił po 500 bo ma chorą maciorę , 4 worki chciał i pytał czy jest możliwość wysłania paczkomatem 

To młyny już też w bagach kupują?😛

• 0
Opublikowano
Dnia 22.09.2019 o 12:40, galan99 napisał:

Na każdym kawałku nie było 6 lub 7 ton bo były kawałki co dało 4 tony i tu zysku nie ma , w tym roku ja i wielu sąsiadów sieja pszenice wczesne odmiany .

Bo pszenica ostroga ostki są odmianami późne i w tym roku udały się  nie wszystkim , gdzie była siana pod bronę talerzową jako tako wyszła , ale nie trzyma parametrów i niema odpowiedniej wagi ziarno . Rok 2018 ostroga miała ziarno grube , 2019 na glinie gdzie słonce dobrze przypaliło to poślad grubszy bywa w dobrym roku .

Odmiany pszenicy wczesne dawały plon dom 8 ton .

jakie konkretnie były to odmiany ?

• 0
Opublikowano
11 godzin temu, pawel885 napisał:

Czemu? Zboże ma zdrożeć? jak by miało stanieć to byś się cieszył 

Raczej 5 z przodu będzie

• 0
Opublikowano

Apropo cen , struktury zasiewow i spekulacji - pewnie tez wyskakuje wam ankieta na Agrofoto - ciekawe komu sa sprzedawane takie informacje ;) Nie wiem jak Wy ale Ja nie zamierzam dokładać cegielki do wiedzy koncernow na temat "ile czego z chlopa mozna wydusic".

• Like 4
  • 0
Opublikowano
Dnia 21.09.2019 o 19:51, staszek131415 napisał:

Zboża jest opór chętnych do sprzedaży nie brakuje a wiosną będzie jeszcze więcej pszenżyto po 500 brutto kupione 20 ton

Nie wiem gdzie. Tego pana się spytaj. Ciekawe co za bajkę znowu wymyśli 

• 0
Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, pawlus224 napisał:

Apropo cen , struktury zasiewow i spekulacji - pewnie tez wyskakuje wam ankieta na Agrofoto - ciekawe komu sa sprzedawane takie informacje ;) Nie wiem jak Wy ale Ja nie zamierzam dokładać cegielki do wiedzy koncernow na temat "ile czego z chlopa mozna wydusic".

Na takie fantazje jakie sa prezentowane na tym forum to raczej dużych pieniędzy nie widzę ,a koncerny mają dojścia do agencji , zresztą  już za 24$ dziennie można mieć zdjęcia sat aktualizowane co 12h w lepszej jakości niż dostarcza agencja w ramach wniosków o doplaty,co do cen pszenżyta 580 -600 netto lokalna ferma[chwilowo nie kupuje],a  w obrocie między rolnikami 650-700

Edytowane przez ws71
  • Like 1
  • Haha 1
  • 0
Opublikowano
Dnia 21.09.2019 o 20:47, galan99 napisał:

Ale jest jeden problem że Polska nie idzie w EKO tylko w węgiel kamienny , nie chcemy zamykać kopalń i będą cięcia dość duże i sody się nie podobają ?

Rozeznaj się ile niemcy wegla zurzywają... nie stać nas na ten moment na eko energię , jestesmy godpodarczo 30 -40 lat za niemcami.

• Like 1
  • Thanks 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, wiesiek63zmc napisał:

Kto chętny na dyskusje z ministrem rolnictwa to ma być w Łabuniach koło Zamościa chyba w piątek choć będzie to pewnie  rozmowa w jedną stronę

Myślisz, że wszystkich wpuszczą? Tylko swoich.

Edytowane przez jacek1296
  • 0
Opublikowano
22 godziny temu, ws71 napisał:

Na takie fantazje jakie sa prezentowane na tym forum to raczej dużych pieniędzy nie widzę ,a koncerny mają dojścia do agencji , zresztą  już za 24$ dziennie można mieć zdjęcia sat aktualizowane co 12h w lepszej jakości niż dostarcza agencja w ramach wniosków o doplaty,co do cen pszenżyta 580 -600 netto lokalna ferma[chwilowo nie kupuje],a  w obrocie między rolnikami 650-700

No żarty so bie robisz  mieszkam niedaleko Ciebie i drożej jak po 600nikt nie płaci są ogłoszenia z takimi cenami ale transakcje są zawierane znacznie poniżej a chętnych do sprzedaży nie brakuje

• 0
Opublikowano
14 minut temu, jacek1296 napisał:

Myślisz, że wszystkich wpuszczą? Tylko swoich.

Kiedyś byłem na spotkaniu z Prezydentem nawet mam fotkę pod ścianką. Chociaż żaden jeszcze nie przypadł mi do gustu. Tydzień wcześniej musiałem wszystkie sowie dane podać. Ale taki minister to przecież służący rolników, to co nie wpuszczą Suwerena

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
  • Dodaj nową pozycję...
v