Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2019

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!

Dnia 31.12.2018 o 13:55, ZELKOW napisał:

właśnie co mi po 1000zł nawet za tone jak średnia koło 3t z ha pszenicy, lepiej niech pszenica będzie po 600zł ale te chociaż 6t niech się urodzi i będzie lepiej jak teraz, z mojego rejonu to już pewnie powyżej 800netto dają za paszówke

Kontynuacja tematu: 

• Like 3

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

U was nic nie pada ? u mnie od soboty popołudnia i cały wczorajszy dzien spadło około 42 l mkw 

• 0
Opublikowano
10 godzin temu, Agrest napisał:

Tylko co i za ile zjadło moją pszenicę po 850 i jęczmień po 800 brutto zakupione przez podmioty handlujące? Przecież transport kosztował, marża też jakaś była.

Prawdopodobnie zawizli do Pawła a ten przepakował to w BIG bAGI I poszło do okolicznych gołębiarzy a ruch po postach kolegów nie zły bonawet Passata nie gasił by się wyrobić

9 godzin temu, Wiesi0 napisał:

Mam do ciebie pytanie bo jeździsz Passatem i ja mam tez i nie tylko ale dlaczego Passat działa na ludzi jak płachta na byka jak kogoś chcesz wyprzedzić to on gazu do oporu i tak go weżnę bo Passat to niezła za***rdala czka ,ale to ludzie przeważnie tak robią małymi nowymi samochodami a u ciebie jak jest, ja tego mam po dziurki w nosie bo prędkość zabija ale nie mogę sobie podarować takiego zachowania , chętnie bym takiego zatrzymał i dał mu w pier ale tak kilka razy na dzień jakaś epidemia normalnie.

• 0
Opublikowano
13 minut temu, Dawid151599 napisał:

U was nic nie pada ? u mnie od soboty popołudnia i cały wczorajszy dzien spadło około 42 l mkw 

Tzn gdzie? U mnie w mazowieckim spadlo łącznie  ze 3 litry przez cały kwiecień

• 0
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, staszek131415 napisał:

Prawdopodobnie zawizli do Pawła a ten przepakował to w BIG bAGI I poszło do okolicznych gołębiarzy

A ja BigBagi sprzedałem handlarzowi a ten zworkował i wczoraj na rynku sprzedawał po 900, dzwonił że byłeś passatem ale dawałeś po 600 i na kopach Cię wygnali z rynku a jak wracał to jakiś T25 ciągnął passata z przyczepką worów zboża i chrupków kukurydzianych więc chyba gdzieś ustrzeliłeś mega okazję . Co do cen z Twojego linku - wyraźnie pisze że cenę może podać każdy debil anonimowo a i w wielu przypadkach ceny z odbiorem z gospodarstwa więc nie wiem czym się podniecasz 

Edytowane przez pawel885
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, wiko napisał:

Tzn gdzie? U mnie w mazowieckim spadlo łącznie  ze 3 litry przez cały kwiecień

małopolskie nowosądeckie 

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, motorader18 napisał:

Opolskie leje juz 24 godziny . W sciezkach woda stoi 

U mnie też w opolskim leje, spadło w dwa dni 4 litry. Idzie na rekord. U ciebie za dużo spadło, bo liczysz na to, że po jednym deszczu będziesz kupował zboże po pińcset

21 godzin temu, AleksanderX napisał:

Pozostało mi kilkanascie ton pszenicy mam kupca czy po 900 brytto  sprzedać bo tyle zaproponował

Sprzedaj koledze po pińcset, albo drugiemu, któremu leje deszcz 24 godziny i liczy że zaraz ceny pospadają

12 godzin temu, turtojs napisał:

Ludzie nikt zdrowo rozsadkowo myślący hodowca trzody nie kupi zboża po 800-900 zł jak mu przywioza bez roboty gotowa pasze z białkiem 15% za trochę ponad 1000 brutto, dokładnie de heus 1045 zł tona Grower a finiszer jeszcze kilkadziesiąt złoty tańszy poniżej 1000 zł

To proste, pasza będzie droższa. I bardzo dobrze, bo rolnicy powinni po równo zarabiać, a nie trzodziarze sieją propagandę po to, żeby parę złotych kogoś skubnąć. Jak nie pasuje, to po zboże na Ukrainę. Wieśwagen do pełna i tydzień z głowy

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, JozB napisał:

Jak nie pasuje, to po zboże na Ukrainę. Wieśwagen do pełna i tydzień z głowy

Staszek pisał że kupił 3 tony na jarmarku i zasypany do żniw także ruch spadł to i cena spadnie na pincet :) 

• 0
Opublikowano
15 godzin temu, turtojs napisał:

Ludzie nikt zdrowo rozsadkowo myślący hodowca trzody nie kupi zboża po 800-900 zł jak mu przywioza bez roboty gotowa pasze z białkiem 15% za trochę ponad 1000 brutto, dokładnie de heus 1045 zł tona Grower a finiszer jeszcze kilkadziesiąt złoty tańszy poniżej 1000 zł

Wartość biologiczna tego białka jest ciekawa,ponadto ta pasza zawiera do 30% odpadów piekarniczych i trochę trzeba czasu aby świnie to ze smakiem szamały,duże fermy jednak wolą kupować zboże,u nas jeszcze miesiąc temu dawali 800zł za pszenżyto ciekawe dlaczego nie chcą gotowej paszy,pasza oparta tylko na zbożu sypka z beczki ok 1300 zł brutto finiszer [lnb] cena z końca marca

• 0
Opublikowano
49 minut temu, ws71 napisał:

Wartość biologiczna tego białka jest ciekawa,ponadto ta pasza zawiera do 30% odpadów piekarniczych i trochę trzeba czasu aby świnie to ze smakiem szamały,duże fermy jednak wolą kupować zboże,u nas jeszcze miesiąc temu dawali 800zł za pszenżyto ciekawe dlaczego nie chcą gotowej paszy,pasza oparta tylko na zbożu sypka z beczki ok 1300 zł brutto finiszer [lnb] cena z końca marca

u mnie mieszalnia ciaga otręby pszenne z Litwy z kompleksu młynowego nazwy nie pamiętam. no i pyta się łotysz po co to kupuje paszarnia no wiec tłumacze że to karma dla krów świń zdziwił siię  -albo pojecia o gospodarstwie nie ma albo u nich tym nie karmią. no świniom chyba aby kalorie ....a otręby to błonnik w 99%

• 0
Opublikowano

Widać jakie masz pojęcie o hodowli

5 godzin temu, JozB napisał:

U mnie też w opolskim leje, spadło w dwa dni 4 litry. Idzie na rekord. U ciebie za dużo spadło, bo liczysz na to, że po jednym deszczu będziesz kupował zboże po pińcset

Sprzedaj koledze po pińcset, albo drugiemu, któremu leje deszcz 24 godziny i liczy że zaraz ceny pospadają

To proste, pasza będzie droższa. I bardzo dobrze, bo rolnicy powinni po równo zarabiać, a nie trzodziarze sieją propagandę po to, żeby parę złotych kogoś skubnąć. Jak nie pasuje, to po zboże na Ukrainę. Wieśwagen do pełna i tydzień z głowy

No jakoś jak swinie były po 3,50 to nie przeszkadzało Ci że rolnicy nie zarabiają teraz dużo się wstrzymuje ze sprzedażą bo susza ale długo to nie potrwa większa część krju już solidnie podlana i ceny się ustabilizują

• 0
Opublikowano (edytowane)
17 godzin temu, turtojs napisał:

Co to znaczy 15% białka? Wiesz z czego ta pasza? Otręby owsiane mają 17% białka a kosztują 350zł . Stasiek pisałeś od stycznia że ceny stabilne a teraz piszesz że się ustabilizują bo popadało hahahahaha

Edytowane przez pawel885
  • 0
Opublikowano

A jak kupujesz kaszankę na grila to pytasz z czego czy patrzysz tylko że po 9.99?

• 0
Opublikowano
18 minut temu, pawel885 napisał:

Co to znaczy 15% białka? Wiesz z czego ta pasza? Otręby owsiane mają 17% białka a kosztują 350zł . Stasiek pisałeś od stycznia że ceny stabilne a teraz piszesz że się ustabilizują bo popadało hahahahaha

Pszenice zimowe i jare są w bardzo dobrej kondycji , popadało nawet do 26 l to pszenica spadnie na cenie  w dół bo suszy już nie ma . Teraz będą tak trąbić w telewizji ...

• 0
Opublikowano

Chyba jest różnica czy kaszanka jest ze 110kg świniaka czy ze starej maciory - ta i ta będzie wieprzowa.... Tak jak zboże- świeża pachnąca pszeniczka a 2 letnia przytęchła  z robakiem po 700 którą się zasypałeś 

• 0
Opublikowano

I tu si,e mylisz bo dla mnie nie ma znaczenia nawet prosiętom można dawać pszenżyto i nie ma różnic w przyrostach tym bardziej jeśli jest o 200 zł tańsze od Twojej pszenicy

• 0
Opublikowano

KOtóż troszke wiem o karmirniu zwierząt fistaszku nie dodałem że otręby to wypełniacz w rzeczy samej. Co do pszenżyta to ma bardziej cenne egzogenne aminokwasy niż pszenica ale ustępuje ogólną % zawartością białka . i znam się na tyle że zepsutej paszy zwierzęciu nie dam ....poza tym suszy nie ma ceny stabilne po 650...zboża w brud

• Like 1
  • 0
Opublikowano

a KTO cI KAŻE ZEPSUTĄ PASZĘ DAWAĆ CHŁOPIE CO tY BREDZISZ 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
  • Dodaj nową pozycję...
v