Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2019

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!

Dnia 31.12.2018 o 13:55, ZELKOW napisał:

właśnie co mi po 1000zł nawet za tone jak średnia koło 3t z ha pszenicy, lepiej niech pszenica będzie po 600zł ale te chociaż 6t niech się urodzi i będzie lepiej jak teraz, z mojego rejonu to już pewnie powyżej 800netto dają za paszówke

Kontynuacja tematu: 

• Like 3

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, pawel885 napisał:

A staszek już cieszy jape że ktoś mu racje przyznał xD u nas ruch duży, większość zboża hodowcy wybierają bo lepiej płacą jak skupy, za słomą szał ogłosiłem po 60zł i za 55 poszło wszystko - bele 120 . Skupy pszenica 780-800netto  pszenżyto 720 netto 

Nie sprzedawać !!! Bedzie po 1200 razem ze słomą jak liczysz 😛 to pewnie tyle wyjdzie

A tak na serio to sprzedający przestali wierzyć w podwyżki i zadowala ich obecna cena dlatego ruch się zrobił stąd wniosek że jednak spichrze puste nie były

Dnia 3.01.2019 o 17:27, ws71 napisał:

Ostatni na terenie gminy jęczmień  pasz. dziś zakupiony 15t 800 netto

Dnia 11.01.2019 o 16:20, ws71 napisał:

Pszenica 880 netto,kuku 800 z opcją od poniedziałku 840 netto[600t],pszenica pasz od 850 netto,i przynajmniej jeśli sprzedający mówią prawdę to nikt nie ma już zboza w okolicy, ostatnie 100 ton jęczmienia ktore jest w ok na sprzedaz to 900 netto i gościowi wydaje się że to jeszcze za mało żąda

Cztery miesiące temu nikt nie miał już zboża to czym ludzie teraz karmia? Umnie jęczmięń po 700 brutto a mieszkam niedaleko

• 0
Opublikowano
25 minut temu, staszek131415 napisał:

Umnie jęczmięń po 700 brutto

No tak pisałeś że zasiewy się skończą i cena spadnie...xD Ty to mieszkasz chyba w jakimś sercu puszczy bo za 700 brutto nikt nie chce amfibią przyjechać skoro niedaleko po 900 brutto a jedyna łączność ze światem to telefon satelitarny u sołtysa . 

• 0
Opublikowano
37 minut temu, staszek131415 napisał:

Umnie jęczmięń po 700 brutto a mieszkam niedaleko

Nie wtrącam się w wasze przepychanki, ale zważywszy że u mnie zawsze najtaniej to kto kupuje od okolicznych handlarzy którzy płacą 750 brutto, a mi udało się sprzedać po 800 brutto handlarzowi spod Ciechanowa?

U mnie nie ma hodowli, transport kosztuje, handlarz też na utrzymanie musi zarobić. Finalny odbiorca według mnie te 900 musi położyć. Ewentualnie położy w niedługim czasie.

• 0
Opublikowano

Ale do czego mi handlarz potrzebny ja kupuję tylko od rolników

44 minuty temu, pawel885 napisał:

No tak pisałeś że zasiewy się skończą i cena spadnie...xD Ty to mieszkasz chyba w jakimś sercu puszczy bo za 700 brutto nikt nie chce amfibią przyjechać skoro niedaleko po 900 brutto a jedyna łączność ze światem to telefon satelitarny u sołtysa . 

Ta po 900 jak się 6 odwróci chyba 😛

• 0
Opublikowano
49 minut temu, Agrest napisał:

Nie wtrącam się w wasze przepychanki, ale zważywszy że u mnie zawsze najtaniej to kto kupuje od okolicznych handlarzy którzy płacą 750 brutto, a mi udało się sprzedać po 800 brutto handlarzowi spod Ciechanowa?

U mnie nie ma hodowli, transport kosztuje, handlarz też na utrzymanie musi zarobić. Finalny odbiorca według mnie te 900 musi położyć. Ewentualnie położy w niedługim czasie.

najtaniej to zawsze u staszka, i widocznie bardzo go lubią w okolicy że handlarzowi rolnik sprzedaje po750 a staszkowi po 700😏

• 0
Opublikowano (edytowane)

Litują się nad nim bo wiedzą że z głową nie tak i sprzedają mu 200-300kg żeby miał radość że kupił taniej. Staszek napisz w końcu gdzie mieszkasz, podaj chociaż "byłe" województwo 

Edytowane przez pawel885
  • Haha 1
  • 0
Opublikowano
13 godzin temu, staszek131415 napisał:

Nie sprzedawać !!! Bedzie po 1200 razem ze słomą jak liczysz 😛 to pewnie tyle wyjdzie

A tak na serio to sprzedający przestali wierzyć w podwyżki i zadowala ich obecna cena dlatego ruch się zrobił stąd wniosek że jednak spichrze puste nie były

Cztery miesiące temu nikt nie miał już zboża to czym ludzie teraz karmia? Umnie jęczmięń po 700 brutto a mieszkam niedaleko

Kolego gdzie masz ten jęczmień po 700 brutto,w promieniu 50km od Więcborka nikt nie sprzeda poniżej 850 zł a jeżeli jest taniej to z dodatkiem białka zwierzęcego a taki jest wart góra 500 zł ,ciekawe czy sprzedaje elewator Koronowo jęczmień bo ogłoszenia z tamtych okolic to850-900 , najtańsza obecnie i dostępna po sąsiedzku kukurydza to 730 netto, z dużych hodowców to wszyscy dali sobie spokój z kupnem zboża,przeszli na gotową paszę,pszenżyto odbiór w następnym tygodniu 750 brutto

• Like 1
  • 0
Opublikowano
12 godzin temu, pawel885 napisał:

Litują się nad nim bo wiedzą że z głową nie tak i sprzedają mu 200-300kg żeby miał radość że kupił taniej. Staszek napisz w końcu gdzie mieszkasz, podaj chociaż "byłe" województwo 

Nie podam bo zrobisz mi wjazd na chatę z Twoimi gołębiarzami i jeszcze zboże skoczy na 1200😛

• 0
Opublikowano

Nie podasz bo d*pa z Ciebie A nie hodowca świń.  Dwie szopy w jednej mieszkasz w drogie kilka świń i to wszystko . 😄

• 0
Opublikowano
31 minut temu, piotreku1 napisał:

Nie podasz bo d*pa z Ciebie A nie hodowca świń.  Dwie szopy w jednej mieszkasz w drogie kilka świń i to wszystko . 😄

Ale żalisz się czy chwalisz nic nie poradzę że tato Ci tyle zostawił nie tędy droga idz do pracy a nie krzyczeć o podwyżkach których nie ma nie zapomnij się przelogować na drugie konto i sobie polajkować 🤣

1 godzinę temu, BENNY82 napisał:

Nie ma stałego pobytu .przemieszcza sie wozem Drzymały ze stadem loch i warchlaków poza tym ceny stabilne po 700 suszy nie ma zboża w brud...

20 minut temu, Wicherek napisał:

Dla Zamościa  podnieśli na 40 l na m kwadratowy ale nic jeszcze nie pada, czekamy !

Susza a jutro zaczniecie pisać że zalewa ,proponuję Big Bagi na drzewach pozawieszać bo kto to kupi jak przemoknie mam ofertę zakupu pszenicy po 800 jutro jadę obejrzeć tylko 5 ton ale dla prosiaków starczy do żniw a tucznki zjedzą tańsze psieżyto z żytem muszę zobaczyć co tam sąsiadom we wsi zostało

• 0
Opublikowano

Umówione auto po weekendzie 850 br.

Pytanie do kolegów jako że moderatora tutaj brak : dlaczego po zaznaczeniu ignorowania postów niejakiego staska, w dalszym ciągu wyświetla mi się jednak jego sraczka ???

• 0
Opublikowano
4 godziny temu, ws71 napisał:

Kolego gdzie masz ten jęczmień po 700 brutto,w promieniu 50km od Więcborka nikt nie sprzeda poniżej 850 zł a jeżeli jest taniej to z dodatkiem białka zwierzęcego a taki jest wart góra 500 zł ,ciekawe czy sprzedaje elewator Koronowo jęczmień bo ogłoszenia z tamtych okolic to850-900 , najtańsza obecnie i dostępna po sąsiedzku kukurydza to 730 netto, z dużych hodowców to wszyscy dali sobie spokój z kupnem zboża,przeszli na gotową paszę,pszenżyto odbiór w następnym tygodniu 750 brutto

Jak potrzebujesz jęczmień odezwij się do @gonzo2019 on gdzieś z Twoich stron 

• Like 1
  • 0
Opublikowano
4 godziny temu, Kazik80 napisał:

.

Zastosowałem się w pełni do wyczerpującej instrukcji😁, lecz z przykrością muszę stwierdzić brak działania zastosowanych w niej mechanizmów, co utwierdza mnie w świętym przekonaniu, że s. został tutaj powołany i uaktywniony na stanowisko smoka siedmiogłowego lub Wańki wstańki generującej sztuczny ruch na stronie i pozycjonowanie w wyszukiwarkach internetowych.

• 0
Opublikowano

Dobrze że nie mieszkam w Waszych stronach bo przy tych cenach zboża musiałbym tucznki po 8 zł sprzedawać

Zobaczcie sobie ceny w firmach skupujących a tam jeszcze trzeba dowiezć więc dochodzi transport o którym tak krzyczeliście i często są potrącenia ja płacę tyle co firmy skupujące w rejonie sam odbieram i nic nie potrącam to chyba uczciwa cena

https://www.cenyrolnicze.pl/zboza-oleiste-straczkowe/zboza-paszowe

7 godzin temu, AleksanderX napisał:

Pozostało mi kilkanascie ton pszenicy mam kupca czy po 900 brytto  sprzedać bo tyle zaproponował

Sprzedaj chyba że lubisz robaki hodować to trzymaj ale cena dobra moim zdaniem

• 0
Opublikowano
  • 8 godzin temu, AleksanderX napisał:

Pozostało mi kilkanascie ton pszenicy mam kupca czy po 900 brytto  sprzedać bo tyle zaproponował

8 godzin temu, AleksanderX napisał:

Sprzedaj, bo niedługo tylko jeden  będzie chciał  kupić  za 500 i to z forum .

• 0
Opublikowano

Ludzie nikt zdrowo rozsadkowo myślący hodowca trzody nie kupi zboża po 800-900 zł jak mu przywioza bez roboty gotowa pasze z białkiem 15% za trochę ponad 1000 brutto, dokładnie de heus 1045 zł tona Grower a finiszer jeszcze kilkadziesiąt złoty tańszy poniżej 1000 zł

• 0
Opublikowano

Tylko co i za ile zjadło moją pszenicę po 850 i jęczmień po 800 brutto zakupione przez podmioty handlujące? Przecież transport kosztował, marża też jakaś była.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
  • Dodaj nową pozycję...
v