Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czyli łyknąłeś te kilka ha o których pisałeś?

Ja też tankuję kilka sztuk ale nie robię wszystkimi na raz. 

Mi ciężko limit wykorzystać przy dwóch autach dieslach. 

Opublikowano

Tak tamto wziąłem i mało tego po żniwach dojdzie więcej😓

U mnie limit starcza na pół roku, hodowla i usługi ciągną niemiłosiernie

Kombajn ok 1500l wciagnął, w zwijce ponad 3 tyś kulek, zaorane ponad 100ha do tego inne roboty i leeeci

Opublikowano

Dziwią mnie te usługi bo mam wyobrażenie że u was rolnictwo na wyższym poziomie i większe areał, a co za tym idzie gospodarstwa samowystarczalne. Może po za kombajnem.

Opublikowano

ja od nich biorę już kilka lat, leję do ciągników i samochodu i chyba jest ok

miałem raz od nich bio i jak dłużej postało to zaczynała robić się galareta ale poszło, B0 raz było ze rdzą z cysterny chyba ale i to poszło

jaki kolor ma to paliwo u Ciebie?

Opublikowano

Nie mam pojęcia skąd. I nie wiem skąd ta rdza. Szukam jakiejś przyczyny ale nic nie pasuje. Rdza tez jest dziwna ze aż w takim stopniu. Mam jeszcze dwa ursusy i z nimi jest ok 

150AD116-2243-4A3F-8CE3-9B7CA7B7E100.jpeg

Opublikowano (edytowane)

Wcześniej miałem 1000 l od innego dostawcy i tak na pewno była woda bo ciągnik łapał błędy o wodzie w paliwie. Ale kurde woda by chyba aż tak szybko i w takim stopniu nie narobiła. Ursusy chodza i jest ok. W nh rdza we wteyskach pompie listwie i na przewodach. Nie mogą nic namierzyć dlaczego to. 
raz przywiozłem z Orlenu 20 l ropy po nieprzeplukanej bance po ad blue

moje tez przezroczyste bylo

Edytowane przez masa24
Opublikowano

Ja biorę z Falco i padła pompa, co prawda objawy że pada już były dużo wcześniej. Rdzy nie było, ale wszystko w środku było czarne, mechanik ewidentnie wskazał na paliwo, mówił że to od dużego zasiarczenia, tylko nie wiem czy to przez wcześniejsze czy aktualne.

Opublikowano

Przeczytaj ten artykuł.

Bakterie możesz mieć  tylko w tym ciągniku. 

W beztlenowych warunkach wytwarzają się siarczany i wszystko koroduje.

Kolega po zimie nie mógł pewnej maszyny uruchomić. Pompę paliwową zeżarły bakterie

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, Agrest napisał:

Paliwo mogło zawierać drobnoustroje, to niszczy cały układ paliwowy.

Tu jest przystępnie opisane

https://warsztat.pl/dzial/12-paliwa-oleje/artykuly/rozwoj-i-wzrost-bakterii-w-paliwie-diesla,63778

Drobnoustroje to problem wtórny, pierwotnym jest obecność wody bo bez tego nawet  bakterie mają pod górkę,

Edit. Bakterie tworzą taką galaretowatą zawiesinę w paliwie  co zapycha filtry  w bardzo krótkim czase

Edytowane przez Pigmei
Opublikowano

Kondensacja pary wodnej w bakubbardzo łatwo tą wodę dostarczy. Potem już perpetum mobile. 

Opublikowano

Tylko wilgoć potrzebowała by więcej czasu, a woda plus siarczany z bakterii to już reakcja jak z katalizatorem.

Opublikowano (edytowane)

Na lądzie ten problem jest naprawdę sporadyczny, co innego ma  morzu gdzie to zjawisko często się pojawia zwłaszcza w gorącym klimacie i środki antybakteryjne stosuje się naprawdę  powszechnie,  przykład co leją  na j jednostkach w strefie zwrotnikowej http://asupply.no/produkter/dieselpower-mar-71-25-ltr/ i to mimo filtrów paliwowych odśrodkowych  tzw wirówek

Edytowane przez Pigmei
Opublikowano

Mam w zbiorniku na paliwo na dnie brązowa maz ale myślałem ze to osad po bio. 
mialem paliwo w 4 zbiornikach i w jednym była dziwna rzecz właśnie . Paliwo w warstwie metra od dołu była właśnie dziwnie mętna a potem do góry już czyste. Sama woda by to nie była bo oparłaby na dno a to taka mętna warstwa metrowa

tylko teraz to raczej nie wina paliwa tylko np efekt dolania paliwa do zbiornika z woda lub zbiornika gdzie była woda w paliwie?

Opublikowano

Ciekawe czy nie można gdzieś szybko zbadać próbki paliwa z baku, nawet tego osadu na obecność mikroorganizmów.

Choć pewnie zwykły mikroskop pokaże.

Opublikowano

A ogólnie na b0 z Falco nikt nie narzekał jesscze ? Może to i te bakterie ake wtedy paliwo odpada z tej dostawy a raczej brudny zbiornik z woda po wcześniejszym paliwie 

ale trochę dziwnie to brzmi ze przez wodę namnażają się bakterie które w krótkim czasie cały układ zniszczą 

brazowy osad tez mam ale myślałem ze to osad po bio

Opublikowano

A słuchajcie , ta afera z paliwem skażonym przez Rosjan przesłanym ropociągiem Przyjaźń to o co dokładnie chodziło?

Opublikowano (edytowane)

To nie przez wodę rozwijają się bakterie a w cząsteczkach wody gdzie bakterie żywią się paliwem czy też jego dodatkami.

Edit w źródłach pisanych napisano ze  niektóre bakterie rozkładają  nawet węglowodany produkując także wodę  no i wspomniane wcześniej związki siarki :ph34r:

@Agrest zamiast mikroskopu wystarczy dużo droższy wariant  :)https://www.farbyjachtowe.pl/test-do-wykrywania-bakterii-w-dieslu-p-981.html

Edytowane przez Pigmei
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      kontynuacja wątku: http://www.agrofoto.pl/forum/topic/88234-ceny-paliw-2016/page-27?do=findComment&comment=1998096

Jak tam ceny w hurcie wraz z nowym rokiem?
  • Dodaj nową pozycję...
v